Zwembad De Koekoek

Koekoek

Description of assignment

The sports and swimming complex De Koekoek was in need of replacement. A new complex would be built, but with the ambition of continually increasing the level of sustainability. The swimming pools in particular used a great deal of energy. In addition, the new build (3000 m2) had to be carried out in phases so that the complex could still remain open for the local inhabitants. The new build was realized partly next to and partly on the spot of the existing sports complex. As well as a swimming pool, a physiotherapy room, fitness room, catering facility and sports hall were also built. The wish to build a spray park was also unique to the Netherlands.

Solution

Thorough preparation and a close form of collaboration are necessary in order to allow a project such as this to proceed correctly. The existing facilities had to be able to continue to operate while new parts were built and installations implemented. The result is a sustainable and environmentally friendly building. Various techniques contributed to this, such as the biomass installation which is the main contributor to the CO2 reduction. De Koekoek itself produces the chlorine for the swimming pool in an electrolysis installation, so there is no risky transport of chlorine involved. The energy consumption is reduced by means of frequency regulators on the pumps. Furthermore, the largest spray park in the Netherlands is provided with water for free - the excess groundwater from the nearby Vaassen Flexible Packaging. The most interesting part of this project is connecting all these installations to each other at the control level. The building management system supplied by Hollander techniek further contributes to the environmental performances. A single tick on the touch screen is enough to turn off the entire LED lighting system, so no lights are left on by accident. Lighting is turned on by means of movement sensors. In addition, preparations were made to allow the installation of a water monitoring system (WMS) at a later stage. Once the sports hall in the other wing of the complex is completed in the spring of 2013, De Koekoek will classify as a practically CO2 neutral building.

Customer’s reaction

Harry de Jong, member of the management board: “I am very pleased with Hollander techniek. They gave us good advice and were able to realize our sustainability ambitions by means of the various installations. Furthermore, for the completion phases of the various parts, the employees at Hollander techniek always offer assistance. Any problems, as well as those caused by Hollander techniek, are not pushed aside but resolved immediately.”

Contact


Gerard Velderman
Manager zwembaden
+31 55-3681158 | 

Mail Gerard Velderman

Project info

Client:

Sportstichting de Koekoek

Duration

August 2011 tot February 2013

Advisor:

HTD

Location:

Vaassen

Segment:

Leisure

Share this page: