Cleanrooms

Een Cleanroom is kort gezegd een ‘hele schone werkomgeving’ waarin verontreiniging aan het productieproces tot een minimum wordt beperkt. De kwaliteitseisen in de markt worden steeds hoger en bovendien moeten productieprocessen aan steeds meer kwaliteitsnormen voldoen. Door het installeren van een Cleanroom wordt de kwaliteit van het eindproduct verhoogd.

Wat is een Cleanroom?

In een Cleanroom zijn temperatuur, luchtsnelheid, overdruk, luchtvochtigheid en verlichting van essentieel belang. Al deze elementen dienen gelijkmatig te worden gehouden.

Cleanrooms worden hoofdzakelijk gebruikt in de semiconductor-, farmaceutische- en medicijnen-industrie, in de biotechnologie, in de ruimtevaart en bij voedingsmiddelen producenten (eten, drank en gerelateerde gebieden).

Een Cleanroom herken je onder andere aan de volgende elementen:

  • Omgevingscondities (temperatuur, licht, druk, luchtvochtigheid) worden gehandhaafd op een constant niveau.
  • Beschermende kleding voor het personeel.
  • Mensen en materieel kunnen alleen toegang krijgen via luchtsluizen.
  • ESD-vloer: vloer die statische energie weg brengt (dit kan ook door het personeel een speciaal polsbandje te laten dragen). 

ISO-classificaties

Alle Cleanrooms moeten voldoen aan de internationale norm ISO 14644-1:2015. De definitie van een Cleanroom volgens deze ISO standaard is als volgt:

“Cleanroom – ruimte waarin de concentratie van airborne deeltjes gereguleerd en geclassificeerd is en welke zodanig is geconstrueerd om de introductie, generatie en behoud van deeltjes in de ruimte te minimaliseren.”

Cleanrooms worden verdeeld in categorieën, vastgesteld volgens het niveau van reinheid. De classificatie varieert van ISO 1 tot ISO 9. In een ISO klasse 6-ruimte is de lucht bijvoorbeeld 1000x schoner dan de buitenlucht. In het algemeen geldt: hoe lager de klasse, hoe schoner de lucht.

Hepa-filtratie

Een Cleanroom wordt, afhankelijk van de ISO-klasse, meerdere keren per uur gefilterd door middel van recirculatiekasten met Hepa filtratie. Zo wordt bijvoorbeeld in een ISO-klasse 6 Cleanroom, de lucht 30-35 keer per uur gefilterd. Ter vergelijk: in een standaard kantoorgebouw wordt dit ‘slechts’ 4 keer per uur gedaan.

Hepa filtratie (Hepa=high-efficiency particulate air) heeft betrekking op een specifiek type luchtfilters die minimaal 85% en maximaal 99,999995% van alle stofdeeltjes van 0,3 micrometer tegenhouden.

Hergebruik warmte

De temperatuur moet in een Cleanroom ondanks wisselende interne warmtelast, verlichting en filtratie 365 dagen per jaar gelijk blijven op 19,5°C. Dit wordt met behulp van koeltechniek gerealiseerd. De warmte die hierbij vrijkomt kan op een andere plek in het gebouw weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld vloerverwarming, na-verwarming en ontvochtiging van omliggende ruimten. Verspilling van warmte of kou is dus niet nodig!

Cleanroom-expertise

Hollander Techniek heeft ruime ervaring opgedaan in het bouwen van Cleanrooms. Wij hebben specialisten in huis die van de hoed en de rand weten wanneer het gaat om het ontwerpen en bouwen van een Cleanroom. Zo weten we bijvoorbeeld uit ervaring dat in de ontwerpfase rekening gehouden moet worden met installatiegeluid in de ruimte (van bijvoorbeeld een ventilator) en nagalmtijd (het geluid dat tegen de wanden weerkaatst).

Met onze kennis en ervaring op het gebied van onder andere regeltechniek, gebouwbeheersing en duurzame oplossingen, stemmen wij bovendien de installatie van uw Cleanroom volledig af op uw gebouw of productieproces. Doordat wij zorgen voor ontwerp, realisatie en validatie van de installatie, weet u bovendien zeker dat u voldoet aan de geldende kwaliteits/ISO-normen.

Benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van Cleanrooms? Wij gaan graag met u in gesprek! Via de button hieronder, kunt u contact opnemen met onze specialist Gerard Eendebak. 

Neem contact op

 

Gerard Eendebak
Contractmanager
06 - 2462 6660 

 Mail Gerard Eendebak

Deel deze pagina: