Water Monitoring Systeem

Water Monitoring Systeem AquaAltena

Een Water Monitoring Systeem (WMS) zorgt voor automatisch bemonstering van uw zwemwater. Hollander Techniek stelt bij oplevering van het WMS voor u de wettelijke grenswaarden en parameters in, of zal dit bijstellen bij gewijzigde wet en regelgeving. Met een WMS hoeft u watermonsters niet langer handmatig te nemen. Dat betekent dat u altijd meet via een vaste procedure op tijden die u zelf instelt. U krijgt een beter inzicht in uw waterkwaliteit. Ook levert het gebruik van een WMS u een besparing in personeelsuren op. Zeker nu het aantal metingen wordt verhoogd naar gemiddeld 4 metingen per dag.

Het Water Monitoring Systeem neemt op vooraf ingestelde tijden watermonsters. In de nieuwe situatie (beleid Bhvbz) moeten dat er minimaal vier per dag zijn. De meetmomenten zijn zelf in te stellen, waarbij rekening gehouden wordt met de verplichting dat er maximaal 6 uur tussen 2 metingen mag zitten. Tijdens de metingen bepaalt het WMS de PH waarde, gebonden chloor, vrij chloor en totaal chloor. Zodra de grens van vooraf ingestelde waarden wordt overgeschreven, krijgt u een alarmmelding via e-mail, sms of ander communicatiemiddel. Het systeem slaat deze melding automatisch op. Opvolging en vervolgacties handelt u vervolgens.

Constante kwaliteit met een Water Monitoring Systeem

Doordat een WMS automatisch watermonster neemt, bent u zeker van een constante kwaliteit van de gegevens. Want hoe goed uw mensen ook meten, bij handmatige bemonstering is niet één meting hetzelfde. In de bassins bepaalt u wat de beste plek is om te meten. Meestal is dit op de meest ongunstige plek in het zwembad, zoals de plek met de minste waterstroom. Wanneer deze plek niet bekend is, stellen wij deze door middel van een kleurproef vast. Hiervan maken wij een filmopname die vervolgens gebruikt wordt voor de bewijsvoering richting de Provincie. Op drukke dagen is het eenvoudig het aantal metingen uit te breiden. Zodat u ook op deze dagen zeker weet dat de kwaliteit van het zwemwater goed is.

Het WMS staat niet op zich, maar maakt onderdeel uit van uw technische installaties en uw gebouw. Desgewenst kan er een koppeling tussen het WMS en uw Gebouwbeheersysteem. Onze ervaren medewerkers zijn in staat het WMS aan elk bovenliggend systeem te koppelen. Desgewenst schrijven we zelf een communicatiedriver.

Rapportage en Analyse

Een Water Monitoring Systeem meet niet alleen, maar zorgt ook voor opslag en analyse van de data. Via het WMS ontvangt u een overzichtelijke rapportage. Bijvoorbeeld in de vorm van een Excel bestand, of als u dat liever heeft, in een kleurrijke grafiek. U kunt het WMS naar uw eigen wens inrichten. Per bad krijgt u een overzicht. Hierin staat wat de meetwaarden zijn op bepaalde dagen en tijden. Ook kunt u meerdere gegevens in de rapportage laten verwerken. Denk aan:

  • Het aantal bezoekers;
  • Suppletiewater gebruik;
  • Chemicaliën verbruik;
  • Andere zaken rondom waterkwaliteit

Het WMS logt de meetwaarden van het water op een eigen WMS server, zoals wettelijk is voorgeschreven (Art. 9). Uiteraard heeft u de gegevens van de WMS overal en altijd bij de hand: op uw pc, smartphone of tablet. 

De Voordelen

  • U heeft meer grip en controle op de waterkwaliteit;
  • U bespaart op personeelsuren (max 4 metingen per dag);
  • Door een vroegtijdig alarm, kunt u snel ingrijpen;
  • U heeft altijd een duidelijk overzicht van de meetgegevens bij de hand;
  • Uw gegevens zijn uw bewijsmateriaal voor controles.
  • Energie en waterbesparing


Foto: Zwembad AquaAltena. Lees de white paper over dit onderwerp hieronder

Neem contact op

 Theo Polman

Theo Polman
Service Manager
088-8018031 | 

Mail Theo Polman

Deel deze pagina: