Wat te doen wanneer iemand thuis of op het werk klachten of Corona heeft?


In de Beslisboom kun je snel en eenvoudig via een stroomschema bepalen wat je moet doen wanneer je zelf of iemand in jouw omgeving klachten heeft. Om de Beslisboom te bekijken klik je op de onderstaande button:

Beslisboom

De laatste week neemt helaas het aantal Corona-besmettingen in Nederland flink toe. Ook binnen ons bedrijf ontkomen we er niet aan dat veel collega's klachten hebben, positief getest zijn en/of te maken hebben met huisgenoten met klachten. We blijven benadrukken zorgvuldig om te gaan met de richtlijnen die vanuit Hollander Techniek zijn opgesteld, ongeacht een eventueel afwijkend advies van de GGD.

Hieronder schetsen we de mogelijke scenario's met daarbij de te volgen richtlijnen.

1. Huisgenoten met klachten

Deel je een huishouden met iemand die Corona-gerelateerde klachten heeft, zich laat testen op Corona en/of Corona heeft, dan gelden de onderstaande richtlijnen.

  • Iemand in jouw huishouden heeft last van koorts, benauwdheid, een loopneus, verkoudheid of andere klachten: blijf thuis en werk indien mogelijk thuis.
  • Iemand in jouw huishouden gaat zich laten testen op Corona of heeft een Corona-test gedaan en wacht op de uitslag: blijft huis en werk indien mogelijk thuis.
  • Iemand in jouw huishouden is positief getest op Corona: blijf thuis en werk indien mogelijk thuis. Je blijft in thuis-quarantaine tot 5 dagen na de dag waarop jouw huisgenoot voor het laatst klachten had. Ben je na die 5 dagen klachtenvrij, dan kun je op dag 6 een corona-test aanvragen. Ook wanneer je geen klachten hebt. Is deze test negatief en heb je nog steeds geen klachten, dan mag je weer aan het werk. 

Bel altijd de GGD voor advies en neem contact op met team P&O.

2. Je hebt zelf klachten

Blijf thuis en werk, indien mogelijk, thuis.

Ben je positief getest op Corona? Dan verzoeken wij je dit te melden bij de werkgroep of team P&O.

Bel altijd de GGD voor advies en neem contact op met team P&O.

3. Een collega is positief getest op Corona

Er wordt een contactonderzoek gehouden. Hierbij wordt in kaart gebracht met welke mensen de besmette persoon contact heeft gehad vanaf een aantal dagen voorafgaand aan het moment waarop de klachten ontstonden, maar vooral op het moment dat hij/zij klachten had.

Let op: het contactonderzoek is gericht op die mensen waarmee een Corona-patiënt 15 minuten of langer in contact is geweest (bijvoorbeeld tijdens een vergadering, gesprek aan het bureau etc.). Een vluchtig contact (langslopen, een gesprekje bij het koffieapparaat, werken in de kantoortuin, het uitwisselen van sleutels of andere items etc.) is dus geen aanleiding tot het nemen van maatregelen. De kans op besmetting is klein. Per situatie wordt bekeken welke maatregelen het best passend zijn.

De besmette persoon brengt in kaart met welke personen hij/zij op het werk contact heeft gehad (conform bovenstaande richtlijn). De Corona-werkgroep neemt vervolgens contact op met deze personen met het verzoek om 5 dagen thuis te blijven en indien mogelijk thuis te werken (ook wanneer er geen klachten zijn). Hiermee willen wij de veiligheid van al onze medewerkers zoveel mogelijk waarborgen. Ben je na die 5 dagen klachtenvrij, dan kun je op dag 6 een corona-test aanvragen. Ook wanneer je geen klachten hebt. Is deze test negatief en heb je nog steeds geen klachten, dan mag je weer aan het werk

4. Er is een sterk vermoeden dat een collega Corona heeft

Zo lang er geen positieve testuitslag is, kan niet met zekerheid worden gezegd of iemand Corona heeft. In sommige gevallen is de verwachting dat een positieve testuitslag volgt echter zo groot, dat alvast maatregelen genomen kunnen worden. Hierbij wordt hetzelfde gehandeld zoals hierboven staat omschreven in het geval van een bevestigde Corona-besmetting.

Testen bij geen klachten

Vanaf 1 december kan iemand ook getest worden op corona wanneer hij of zij geen klachten heeft, maar wel risico heeft gelopen op een besmetting. Hollander Techniek neemt dit aangepaste testbeleid over.

Ben jij in contact geweest met iemand die later corona bleek te hebben (op een afstand van minder dan 1,5 meter of gedurende 15 minuten of langer), dan ga je 5 dagen in quarantaine na het laatste risicovolle contact.

  • Geen klachten:
    Heb je na deze 5 dagen geen klachten, dan kun je je op de 6e dag laten testen en bij een negatieve test kan de quarantaine worden opgeheven. Blijf thuis zo lang de uitslag van de test nog niet binnen is. Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Wel klachten:
    Heb je in deze 5 dagen klachten gekregen, dan laat je je testen. Je blijft thuis zo lang de uitslag van de test nog niet binnen is. Blijkt uit de test dat je geen corona hebt, dan blijf je thuis zo lang je klachten hebt. Het risico dat je anderen aansteekt is groot waardoor ook zij niet kunnen werken. Voel je je beter en heb je minimaal 24 uur geen klachten meer? Dan kun je weer aan het werk mits je geen huisgenoten met klachten hebt. Werk zoveel mogelijk thuis.

Check je telefoon en neem je laptop mee naar huis

In het geval van een contactonderzoek, word je gebeld door een collega van Hollander Techniek die je verteld hoe te handelen. Het is om die reden belangrijk dat je, voordat je naar het werk gaat, je telefoon controleert op gemiste oproepen of SMS/Whatsapp-berichten. Zo voorkomen we dat je toch naar kantoor komt terwijl je in contact bent geweest met een Corona-patiënt. Neem daarnaast elke dag je laptop mee naar huis! Mocht je onverwachts thuis moeten werken, dan kan dat en hoef je niet alsnog naar kantoor te komen om je laptop op te halen (met alle risico's van dien). Geef tot slot in je outlook-agenda duidelijk aan dat je thuiswerkt. 

Deel deze pagina: