Wat te doen wanneer je zelf klachten hebt


In de Beslisboom kun je snel en eenvoudig via een stroomschema bepalen wat je moet doen wanneer je zelf of iemand in jouw omgeving klachten heeft. Om de Beslisboom te bekijken klik je op de onderstaande button:

Beslisboom

Ik heb klachten

Voor iedereen geldt het volgende bij verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, verhoging  of koorts, verlies van reuk en/of smaak, benauwdheid:

  • Blijf thuis werk voor zover mogelijk thuis.
  • Bel de GGD voor advies en aanvraag Corona-test.
  • Mijd sociaal contact. Je kunt ook geen bezoek ontvangen of op bezoek gaan en ook geen boodschappen doen. 

Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, kun je volgens de informatie van het RIVM anderen niet meer besmetten en kun je weer aan het werk of andere activiteiten oppakken (uiteraard blijft de richtlijn van 1,5 meter van kracht) en draag zoveel mogelijk een mondkapje).

Ik heb Corona, ben ik verplicht dit te melden bij mijn werkgever?

Als werkgever mogen wij werknemers niet vragen naar het ziektebeeld. Natuurlijk waarderen wij het wanneer je vertelt dat je Corona hebt, maar je bent hiertoe niet verplicht. Let op: wij mogen dit dan nog steeds niet vastleggen. Hoewel het om een buitengewone situatie gaat, is het ook bij de bestrijding van het coronavirus niet toegestaan om gegevens over de aard en oorzaak van de ziekte van werknemers te registreren.

Wanneer je ons hebt medegedeeld dat je Corona hebt, dan mogen wij deze informatie niet delen in de organisatie. Conform de privacywetgeving mogen wij geen gegevens over de gezondheid van werknemers delen met andere werknemers binnen de organisatie. Ook als jij zelf aangeeft dat je deze informatie mag delen met andere werknemers, mogen wij dit nog steeds niet op grond van de privacywetgeving.

We gaan er van uit dat je, mocht je Corona hebben, je je eigen verantwoordelijkheid neemt en de benodigde maatregelen treft (o.a. thuisquarantaine).

Ik ben ziek geweest, maar ben inmiddels beter. Mag ik weer aan het werk?

Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, kun je volgens de informatie van het RIVM anderen niet meer besmetten en kun je weer aan het werk of andere activiteiten oppakken (uiteraard blijft de richtlijn van 1,5 meter van kracht en draag zoveel mogelijk een mondkapje).

Deel deze pagina: