Alleen automatisering houdt industrie concurrerend

20-11-2014
Naar aanleiding van het rapport “Smart Industry, Dutch Industry fit for the future” is een actie-agenda opgezet om de industrie een extra impuls te geven. Het is een plan om de Nederlandse industrie te digitaliseren. Minister Kamp (Economische Zaken) noemt de voordelen van digitalisering in de industrie: allereerst een hogere arbeidsproductiviteit, maar het levert ook nieuwe producten en diensten op, lagere kosten en belangrijk: nieuwe banen.

Actieagenda Smart Industry

Op de Hannover Messe, de grootste technologiebeurs ter wereld, werd het rapport ‘Smart Industry , Dutch Industry fit for the future’ gepresenteerd. Naar aanleiding van dit rapport gaf minister Kamp opdracht aan FME-voorzitter Ineke Dezentjé- Bleumink om een actie-agenda op te zetten voor de industrie. Dezentjé- Bleumink is als voorzitter actief namens de FME, Nederlands grootste ondernemersvereniging in de technologische industrie. Een stuurgroep gaat leiding geven aan de uitvoering van deze agenda die is gericht op een periode van vier jaar. De Tweede Kamer wordt begin 2015 op de hoogte gesteld over de uitvoering van de agenda en de kosten voor de overheid. 

Aanleiding agenda

Waarom komt die agenda er? Minister Kamp zegt daarover het volgende: “De ontwikkelingen op het gebied van ICT gaan snel. De Nederlandse industrie is sterk en modern. Maar wil de Nederlandse industrie concurrerend blijven en profiteren van zijn innovatieve kracht, dan zijn extra acties en investeringen in de automatisering noodzakelijk.” 

Actiepunten agenda

De agenda staat kortweg voor het innoveren en verbeteren van de industrie door middel van ICT. Het doel is om zo de Nederlandse industrie te ondersteunen in haar groei. De agenda bevat 14 concrete actiepunten bestaande uit drie hoofdlijnen:

  1. Verzilveren van bestaande kennis
    Hierbij wordt het bedrijfsleven geïnformeerd over de mogelijkheden van Smart Industry en worden bedrijven geholpen om aan de slag te gaan met Smart Industry. 
  2. Versnellen van fieldlabs (proefprojecten)
    Er worden 10 proefprojecten opgezet om bedrijven te digitaliseren. Hierin worden de (kennis)krachten gebundeld van het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden.
  3. Versterken van het fundament
    Het versterken van kennis, skills en de 3 randvoorwaarden: big data benutten, cyber security bouwen en een software-actieplan.

 

Lees hier de samenvatting van de agenda.

Tip: op pagina 5 wordt de agenda puntsgewijs gepresenteerd.

Smart Industry voor u?
Hollander Techniek bekijkt de industrie ook vanuit het concept Smart Industry (ook wel Industrie 4.0 genoemd). Wij denken graag met u mee om uw onderneming smart te maken. Dit is mogelijk doordat we intelligente machines, systemen en apparaten met elkaar verbinden. Wij bieden smart-IT-oplossingen en werken aan een snellere time-to-market en hogere efficiëntie. Zo verleggen wij grenzen.

 

 

Richard Vos 
Projectmanager Industrie
055-3681111 | 

Mail Richard Vos

Deel deze pagina: