Christelijk Lyceum weer helemaal veilig

04-03-2016

In schoolgebouwen voelen de medewerkers van Hollander Techniek zich thuis. Vele scholen, opleidingscentra en ROC’s hebben wij van binnen gezien. Meestal zijn onze technisch specialisten niet tijdens schooluren aanwezig, maar juist daarbuiten. Ook tijdens afgelopen kerstvakantie en daarna was dit het geval bij het Christelijk Lyceum in Apeldoorn. Deze school hebben we zoveel mogelijk buiten de schooluren om van een nieuwe ontruiming- en brandmeldinstallatie voorzien. Recentelijk is de hele installatie officieel getest en gecertificeerd.

Klimmend en klauterend van lokaal naar lokaal

Het schoolgebouw dateert uit het jaar 1927. Dit maakt het aanleggen van een nieuwe ontruiming- en brandmeldinstallatie een hele uitdaging. Het pand is door de jaren heen namelijk een aantal keer verbouwd. Dit zorgt ervoor dat de vele boven- en ondergrondse kruipruimten een andere afscheiding kennen dan het daaronder- of bovengelegen lokaal. Klimmend en klauterend, van de ene naar de andere ruimte, hebben 8 van onze technisch specialisten in verschillende ploegen het hele schoolgebouw in korte tijd voorzien van een geüpdatete beveiligingsinstallatie.

Ontruimingsinstallatie Type A

Het Christelijk Lyceum is nu voorzien van een type A-ontruimingsinstallatie. Dit is een zogenoemde “gesproken-woord-installatie”. Dit betekent dat de installatie gesproken boodschappen afgeeft aan een infrastructuur van luidsprekers. In de Nederlandse situatie is het tevens vereist dat vanaf een centraal bedienpaneel, middels een microfoon, gesproken mededelingen kunnen worden gedaan. Bijvoorbeeld door de brandweer tijdens een evacuatieprocedure.

In totaal zijn er 156 speakers geplaatst en zijn alle ruimten in de school van geheel nieuwe bekabeling voorzien. Het systeem is verdeeld over 7 omroepzones. In de conciërgeruimte kan men kiezen in welk deel van het gebouw een omroep plaats dient te vinden.

Brandmeldinstallatie

Daarnaast is de volledige school voorzien van een geheel nieuwe brandmeldinstallatie. Winst bij dit soort trajecten wordt gehaald door een juiste projectering(*) vooraf en het goed uit engineeren(*) van de geboden technische oplossing welke volledig voldoet aan de norm (BMI 2011).

(*) Hollander Techniek heeft meerdere projecteringsdeskundigen in huis. Zij vertalen het Plan van Eisen en de Norm naar de werkelijke situatie. Zones, veiligheidsniveau ’s en risico’s worden in kaart gebracht. Uitwerking (engineering) van de brandbeveiliging en de benodigde componenten hangt hier dus vanaf. Het projecteren is noodzakelijk en vaak ook verplicht, maar hiermee is de kous voor Hollander Techniek nog niet af. Naast wettelijke eisen kijken wij ook altijd graag naar functionele behoeften van de klant en het gebouw.

Deel deze pagina: