De slimme werkplek van Unilever

20-08-2018
Het Unilever Global Foods Innovation Center in Wageningen staat bol van de innovaties. Zo wordt in het pand een ‘Thermografisch multi-sensor systeem’ geïnstalleerd. Slimme sensoren die continu de temperatuur en activiteit in een ruimte meten en daarop anticiperen. Innovatief voor het gebouw, maar ook voor Hollander Techniek, die in het Global Foods Innovation Center voor het eerst met deze sensoren werkt.

Om deze techniek goed te kunnen beheersen zullen we ervaring op moeten gaan doen. Dit betekent nauwgezet monitoren in de gebruiksfase en (in overleg met de opdrachtgever) zoveel mogelijk optimaliseren. Met deze kennis kunnen we vervolgens een stap vooruit maken in de verduurzaming van gebouwen.

Herman Kolkman

Technologische vooruitgang

Een thermografisch multi-sensor systeem is een belangrijke stap voorwaarts binnen de sensortechnologie. Het meet continu de temperatuur en activiteit in een volledige ruimte, terwijl traditionele systemen zich slechts concentreren op één plek. De innovatieve sensoren bieden via infraroodcamera’s een compleet en continue beeld van de thermografische kenmerken in een kantoorruimte. Zoals: temperatuur en luchtvochtigheid.


Op dit moment werken we met drie teams van Hollander Techniek samen aan deze nieuwe techniek: Gebouwgebonden West, Grote Projecten en Engineering & Regeltechniek. Dit soort technische innovaties hebben veel aantrekkingskracht op onze mensen. Het gehele team wordt uitgedaagd om de functionele eisen en mogelijkheden op de juiste wijze te vertalen naar de techniek. Een nauwgezette samenwerking tussen de verschillende team is hiervoor cruciaal.

Herman Kolkman

Het gebouw wordt ‘slimmer’

Dankzij dit innovatieve systeem is het mogelijk om alle besturingssystemen in een gebouw automatisch op elkaar af te stemmen. Denk daarbij aan de volgende toepassingen en voordelen:

 • Beperken energieverlies
  Door automatisch openen of sluiten van ramen.
 • Monitoren van de bezetting
  Door herkenning van mensen als warme-bron in een gebouw.
 • Detecteren van warmtebronnen
  Bijvoorbeeld bij zonlicht op een gevel waardoor zonnescherm wordt geactiveerd.
 • Prettig werkklimaat
  Eenvoudiger achterhalen van de oorzaak van klachten van gebruikers over het klimaat.
 • Data-verzameling
  Data verzamelen waarmee schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden kunnen worden ingepland.

Onderweg naar de hoogste BREEAM-certificering

Het multi-sensor systeem wordt op dit moment voorgedragen bij de Dutch Green Building Council (netwerkorganisatie voor duurzaam bouwen en vastgoed) om officieel als ‘innovatie’ te worden gekenmerkt. Daarnaast is het succesvol toepassen van dit systeem een belangrijke voorwaarde voor het behalen van de door Unilever gewenste hoogste BREEAM-certificering. Een belangrijke taak voor Hollander Techniek dus!

Deel deze pagina: