IT Gelre Ziekenhuis

Digitaal planbord in Gelre Ziekenhuis

11-09-2014
Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen gebruiken sinds kort een digitaal planbord binnen de klinische verpleegafdelingen. Het touchscreen beeldscherm geeft verpleegkundigen en andere hulpverleners in één oogopslag inzicht in de status van de patiënt. Daarnaast draagt het bij aan het verbeteren van de veiligheid van patiënten. De ontwikkeling van deze zorginnovatie is een co-creatie tussen Gelre ziekenhuizen, Techxx, hollander techniek en Siemens.

Directeur Kleinlugtenbeld:
Het planbord verhoogt niet alleen de efficiency en kwaliteit van de zorg. Veiligheid is het belangrijkste issue”, zegt directeur Bert Kleinlugtenbeld van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. “Voorheen keken we alleen maar terug. Nu kunnen we sturen op alle belangrijke indicatoren zoals pijn, voeding, doorliggen, verwardheid en valrisico. We hebben alle gegevens uit digitale en papieren dossiers overzichtelijk voor zorgprofessionals weten te ontsluiten. Het zorgpersoneel wordt voortdurend gedwongen te denken in het belang van de patiënt. De IT werkt zo voor de zorg en niet andersom.”

Online inzicht in status patiënt
Het eerste digitale planbord werd in gebruik  genomen op de afdeling Cardiologie in Apeldoorn. “Mijn collega’s en ik waren vanaf het  begin enthousiast. De belangrijke parameters  voor de gezondheid van de patiënt zijn direct  zichtbaar. We zien welke behandeling nodig is en hoe groot bijvoorbeeld het infectiegevaar  van de patiënt is”, zegt zorgcoördinator  Suzan Koops, die zeer te spreken is over de gebruiksvriendelijkheid van het planbord. “Net zo eenvoudig te bedienen als een tablet. Je bent er zo aan gewend.” “Als mijn dienst begint, heb ik meteen in de gaten hoe hoog de zorgzwaarte op de afdeling is”, vult afdelingshoofd Céleste Boekhorst aan. “Ik zie welke verpleegkundigen druk zijn en hulp nodig hebben”. Céleste wijst naar het stoplichtsysteem met groene, oranje en rode bolletjes waar verpleegkundigen per patiënt hun werkbelasting mee uit kunnen drukken. “Ook kunnen we per patiënt met één tik het reanimatiebeleid zien. Voorheen was deze informatie moeilijker in dossiers terug te vinden.”

Digitaal overzicht
Het basisidee voor het digitaal planbord is afkomstig van Kleinlugtenbeld zelf. “Ziekenhuizen gebruiken doorgaans whiteboards om het overzicht over hun patiënten te houden. Mijn gedachte was: kunnen we dat niet digitaliseren? Om dat te organiseren, realiseerde ik me ook, is deskundigheid van meerdere bedrijven nodig.” Zorgmanager Bas Jansen ging aan de slag om het idee met de betrokken bedrijven uit te werken: “Siemens als leverancier van het EVD (Elektronisch Verpleegkundig Dossier), softwareontwikkelaar Techxx en systemintegrator hollander techniek. De basis voor het planbord is het door Techxx gebouwde platform waarin gegevens uit het ZIS (Ziekenhuis Informatie Systeem) en het EVD gebundeld worden met zorginhoudelijke indicatoren van het ziekenhuis. Al deze gegevens worden via een beveiligde internetverbinding op een cloudserver opgeslagen. De beheerde informatie kan via een webpagina van het planbord worden uitgelezen en aangepast.”

Het digitaal planbord voorziet duidelijk in een behoefte, stelt Jansen. “Toen het planbord net in de lucht was, stond er een groot aantal vraag- en uitroeptekens op. Dit wijst op nog uit te voeren acties door artsen en verpleegkundigen, maar die vraagtekens waren in korte tijd verdwenen.” Verpleegkundigen kwamen met een uitgebreid wensenlijstje met gegevens voor op het planbord, waaronder onderzoeksuitslagen, bloeduitslagen vitale functies, etc. “We hebben zoveel onderwerpen aangereikt gekregen dat we keuzes moesten maken. Dat bevestigt het enthousiasme onder het zorgpersoneel.”

Innovatie omarmen
Hollander techniek was verantwoordelijk  voor de IT-infrastructuur van het digitaal  planbord en realiseerde de integratie van de  verschillende systemen. Ook leverde wij de 24 (55 inch) touchscreen beeldschermen.  “De technologie was het probleem niet.  Wezenlijk is het gebruik ervan geaccepteerd  te krijgen”, benadrukt Jacob Brobbel, manager  business development. “Je moet de organisatie  meekrijgen met zo’n innovatie. Dat is hier  vrijwel direct uitstekend gelukt.” 

Meer informatie vraag het Jacob Brobbel
Artikel in PDF downloaden

Deel deze pagina: