Girlsday bij Hollander Techniek!

12-04-2018
Het is vandaag Girlsday! Jaarlijks wordt in april deze techniekdag speciaal voor meisjes in de leeftijd van 10-15 jaar georganiseerd. Het doel? Ze enthousiast maken voor een opleiding en baan in de techniek. Hollander Techniek verleent natuurlijk graag haar medewerking aan dit fantastische initiatief.

Girlsday is een initiatief van VHTO, het 'landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek'. Doel is meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Tijdens Girlsday openen tal van bèta-, technische en ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten die speciaal voor hen op Girlsday worden georganiseerd én maken kennis met de bèta/technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk. Natuurlijk leren zij ook de vrouwelijke medewerkers die in de bedrijven werken kennen!

Meisjes doen vaker techniek op school. 'Maar we zijn er nog lang niet'

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit cijfers van het CBS blijkt dat meisjes op havo-, vwo- en mbo-opleidingen vaker dan tien jaar geleden kiezen voor een technische richting in hun opleiding. Op het vmbo en hbo steeg het percentage licht. 

In 2007 koos naar maar 2 procent van de havo-meisjes en 6 procent van de vwo-meisjes voor een technische richting. In dit schooljaar is dat toegenomen tot 10 en 28 procent. Dat komt vooral door de invoering van de vernieuwde tweede fase, waarmee het eenvoudiger werd om de profielen Natuur en Techniek én Natuur en Gezondheid te combineren in een vakkenpakket.

Kloof met het buitenland

Er zijn kwantitatieve maar ook kwalitatieve argumenten om meer meisjes in de technische beroepen te krijgen. In alle sectoren is technologie de drijfveer van innovatie. Mensen zitten te springen om personeel. Als het grote potentieel aan meiden niet benut wordt, wordt het probleem alleen maar groter.

Daarnaast loont diversiteit ook aanzienlijk. Daar waar gemengde teams werken, gaat de productiviteit omhoog, financieel gaat het beter maar ook de tevredenheid over het werk groeit. Dat geldt overigens niet alleen voor gender, maar ook voor diversiteit in leeftijd en etniciteit.

Stereotypering doorbreken

Om daar verandering in te brengen is het belangrijk om de stereotypering te doorbreken. Deep down vinden we dat jongens passen bij techniek en meisjes bij andere opleidingen. Het zit diep, omdat het een weerspiegeling is van wat we zien. 

Op Girlsday worden meisjes in contact gebracht met vrouwen die met veel plezier werken in de techniek. Dan kunnen ze zich ermee identificeren. Belangrijk, want dat staat vaak haaks op het beeld wat ze tot nu toe meekrijgen.

Schemerlamp...

Hollander Techniek ontvangt vandaag bij Technodiscovery 2 groepen van in totaal 30 meisjes. Samen met een begeleidster maken én pimpen zij daar vandaag een schemerlamp.

Bron: RTL Nieuws

Deel deze pagina: