GMB vergroot capaciteit Biobased slibverwerking

04-03-2016

GMB Zutphen heeft drie nieuwe composteringstunnels voor biologische slibverwerking in gebruik genomen. Door innovatieve luchtbehandeling is 15% minder elektrische energie per ton slib nodig. GMB droogt op biologische wijze zuiveringsslib van zeven waterschappen op locaties in Zutphen en Tiel.

In de composteringstunnel wordt lucht geblazen, die zuurstof levert voor de ideale groeiomstandigheden van bacteriën. Als de bacteriën hun werk doen, neemt de temperatuur van de massa toe tot wel 70 graden Celsius. Het vocht verdampt en het slib droogt in. De vochtige, ammoniakrijke lucht wordt afgevoerd. Na de compostering blijf een droog, poederig product over, biogranulaat. Dit dient als biobrandstof voor energiecentrales.

Rol Hollander Techniek

In de afgelopen periode heeft Hollander Techniek samen met GMB in verschillende fasen naar de automatisering gekeken van de bestaande processen in de bestaande composteringstunnels en deze geoptimaliseerd. Op basis van de proceskennis van Frans Horstink (Procestechnoloog bij GMB) zijn de optimalisaties in het proces voor de drie nieuwe tunnels door Hollander Techniek in software en regeltechniek vertaald. In één centraal systeem kunnen alle metingen worden uitgelezen en de besturing worden aangepast.

De relatie van Hollander Techniek en GMB gaat al jaren terug. Samen werken we aan het automatiseren en optimaliseren van de processen.

Aanbod slib neemt toe

De capaciteit is vergroot van 25 naar 28 composteringstunnels. Reden voor de uitbreiding en optimalisering van het productieproces, is de toename van de slibaanvoer: er kan op jaarbasis 23.000 ton extra zuiveringsslib worden verwerkt.

Hoe zit het precies

Precies weten hoe het hele proces werkt? Of meer willen weten over hoe de proceslucht hergebruikt is, de ammoniaklucht word afgevangen en hoe luchtkoelers en houtschorsfilters zijn ingezet? Lees het artikel op Waterforum.net

Richard Vos 
Projectmanager Industrie
055-3681111 | 

Mail Richard Vos

Deel deze pagina: