Hoe Smart Industry prestaties kan verbeteren

06-09-2018
Smart Industry is één van onze specialismen en regelmatig worden we gevraagd wat dit nou precies is. Mede hierdoor is Hollander Techniek kennispartner op het gebied van Smart Industry. Zo informeerde we u eerder al over de aanpak met ons “Automatiseringsplan”, want eerlijk is eerlijk, alle begin is moeilijk en ook daar helpen we u graag bij. Als kennispartner en systeemintegrator werken we graag samen aan procesoptimalisatie en automatiseringsprojecten, kortom vanaf het plan (strategie) tot en met de realisatie. Als u nog niet in detail bekend bent met Smart Industry en de mogelijkheden die het met zich meebrengt, is het belangrijk om u in de eerste plaatst af te vragen ‘waarom’? Dit helpt u om met de juiste motivatie daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Waarom Smart Industry?

Wie vandaag nog niet weet hoe de productie van morgen gereed komt, kan in de valkuil stappen en denken dat er geen enkele reden is om zorgen te hebben over de toekomst. Maar, met zo af en toe een investering in een nieuwe, meer geavanceerde machine komt u er niet! De realiteit is dat dit een korte termijn gedachte is. Waarom? Precies die vraag kunt u ook eens stellen aan uw klanten; waarom zou uw klant de volgende order weer bij u plaatsen? Welke toegevoegde waarde, flexibiliteit, snelheid, kwaliteit en nauwkeurigheid heeft u te bieden? Is maatwerk mogelijk en zijn kleinere aantallen ook rendabel en betaalbaar te maken? De onderwerpen die uw klanten motiveren, zijn relevante onderwerpen om de focus op te leggen.

Data als basis

Als u de doelstellingen helder heeft, start u met het verzamelen van informatie uit het proces. We noemen dit ‘Data Acquisitie’ en dit vormt de basis voor Smart Industry. Uit de verzamelde informatie, of combinaties daarvan, kunnen we conclusies trekken en die visualiseren (real time dashboards en rapportage, OEE en visual management). Naast het slimmer maken van het proces, kunnen we met dezelfde techniek ook Tracking & Tracing realiseren waarmee een (eind)product volledig traceerbaar wordt. In de maakindustrie bijvoorbeeld relevant voor terugroepacties en in de voedingsindustrie voor de herkomst en samenstelling van het product. Uiteindelijk, zodra we weten hoe het proces reageert en welke onderdelen worden gebruikt, zijn we in staat om met datamodellen aanpassingen te testen en zo verbeteringen voor te stellen (digital twin).

Kennis = noodzaak

Elk bedrijf is uniek, pasklare oplossingen zijn er doorgaans niet in Smart Industry en exact dát maakt kennis tot noodzaak! Samen kunnen we een plan ontwikkelen om zoveel mogelijk in te spelen op de behoeftes van uw klant. Slimme procesautomatisering maakt het mogelijk om de juiste dingen te doen, op het juiste moment. Lean trajecten sluiten hier bijvoorbeeld ook goed op aan. Uiteindelijk kan optimalisatie en digitalisering het mogelijk maken om robots in te zetten en maatwerk (geautomatiseerd) te realiseren, uiteindelijk met als doel om zeer flexibel en efficiënt te kunnen produceren. Binnen Europa worden deze trajecten overigens breed gestimuleerd, dit betekent dat de concurrent van morgen ook wel eens over de grens gevestigd kan zijn. Juist daarom is het verstandig om nú aan de slag te gaan met Smart Industry!

Ook gebruik maken van onze kennis rondom Smart Industry? Neem dan contact op of kom langs op de Technische Industriële Vakbeurs, het centrum van de slimme maakindustrie in Noord- en Oost-Nederland! De TIV wordt gehouden van 18 t/m 20 september in Harderberg, u vindt ons op standnummer 519. Meer informatie: www.tiv-hardenberg.nl.

 

Marco van Wijngaarden
Adviseur Smart Industry
055 368 1332| LinkedIn Marco van Wijngaarden

Mail Marco van Wijngaarden

Deel deze pagina: