'IJsmeester, hoe zuinig is mijn ijsje?'

10-01-2014
Energie-efficiency krijgt op dit moment in veel gevallen nog onvoldoende aandacht bij bedrijven terwijl er volop kansen zijn. Zo hebben veel productiebedrijven onvoldoende inzicht in de energieprestatie van hun installaties en apparaten in de praktijk. Terwijl juist met bestaande installaties energiewinst valt te realiseren. Illustratief zijn de inspanningen van Ben & Jerry’s Hellendoorn, onderdeel van Unilever. De koeling van de fabriek in Hellendoorn is een flink stuk energie zuiniger geworden.

Recentelijke artikelen
Recentelijk stond er nog een mooi artikel in het vakblad Fluid Processing. Ook in ons jaarlijkse Update van 2013 (pagina 12) is dit verhaal te lezen.

Verbeterkansen
Rudi van der arend (voormalig duurzaamheidsmanager Ben & Jerry’s ) “We hebben Hollander Techniek gevraagd de besturing van de installatie te verbeteren. Gezamenlijke analyses van het vermogen en verbruik van de installatie reikten tal van verbeterkansen aan. In de verschillende koelstappen die we in ons proces doormaken, bleek bijvoorbeeld dat de minst energiezuinige compressor als eerste aan werd gezet. Dat hebben we omgedraaid. Nog een voorbeeld. Als we een andere smaak ijs gaan maken, worden de machines schoongemaakt en omgesteld. De ventilatoren in de vriestunnels, die voorheen aan bleven staan, gaan nu in stand-by positie.

Bijkomend voordeel
Een bijkomend voordeel is dat we de warmteontwikkeling van deze motoren tijdens het omstellen niet langer hoeven weg te koelen.” “Van oudsher hebben we veel verstand van het aansturen van koelinstallaties”, zegt Rudi van der Arend.

“Vanwege het complexe koelproces was het niet mogelijk met regeltechnische simulatiemodellen te werken. We werkten continu met verbetercycli van inzetten, kijken en weer optimaliseren. Zo kwamen we werkenderwijs tot allerlei efficiencymaatregelen zonder enige verstoring van het productieproces.” Aldus Evert Bluemink van Hollander Techniek.

7% besparing & 2x verdienen
Vorig jaar werd duidelijk dat de ijsfabriek een besparing van zo’n zeven procent op het energieverbruik van de koeling realiseerde. “De verbeteringen die we hebben doorgevoerd, verdienen zich snel terug”, merkt Van der Arend op. “We hebben geen nieuwe onderdelen hoeven aan te schaffen, maar we hebben de huidige koelinstallatie efficiënter gemaakt. Dat betekent dat we onder veilige en robuuste condities meer ijs kunnen produceren. Dat is twee keer verdienen.”

Meer weten?
Evert Bluemink
Vestigingsleider Almelo
0546-533111
evert.bleumink@hollandertechniek.nl

Deel deze pagina: