Attero Kunststofsorteerinstallatie

Kunststof krijgt een 2e leven

22-11-2013
Attero heeft een belangrijke stap gezet in kunststofrecycling. Op de locatie Wijster is de nieuwe sorteerinstallatie volgens planning in bedrijf genomen. De installatie sorteert uit huishoudelijk restafval kunststof verpakkingen automatisch in vijf stromen. Daarmee verbetert ook de kwaliteit van de teruggewonnen grondstoffen. De opgewerkte kunststoffen voldoen direct al aan de vereiste kwaliteitsdoelstellingen vanuit de verwerkende industrie. En worden gebruikt in fleecekleding, dashboards, emmers, speelgoed en speeltoestellen, picknicktafels of tennisballen. Kortom: afval wordt grondstof!

In een nieuwe fabriekshal van 50 bij 60 meter en 17 meter hoog staat een imponerend geheel van lopende banden, infrarood-apparatuur en diverse soorten scheiders. De koppeling van diverse technieken is bijzonder. Zo zorgt een ballistische scheider dat harde kunststoffen en folies slim van elkaar gescheiden worden door bewegende zeven. Via infrarood-techniek wordt het kunststof verpakkingsafval vervolgens op soort gescheiden. Daarbij gaat het om PET, PE, PP, een mix en folies.

In april van dit jaar startte Attero met het slopen van de oude fabriekshal en al in november is de kunststof sorteerinstallatie (KSI), in de nieuwe hal, volcontinu in bedrijf genomen. 

Hollander techniek was betrokken bij het project en realisering de paneelbouw voor het Motor Control Centre, de noodstopcircuits, safety plc’s, bekabeling en verlichting.

Projectleider Frans Moorman van Attero; “De doorlooptijd van het project was kort. Zonder een strakke planning en goede organisatie was ons dit niet gelukt. We wilden in de marktontwikkelingen voorop blijven lopen. Het was ons er dus alles aan gelegen om de nieuwe installatie zo snel mogelijk operationeel te krijgen. Vanuit onze strategie hebben wij een drijfveer om afval steeds verder te scheiden en daarmee de kwaliteit van de teruggewonnen grondstof alsmaar te verbeteren.”

“De kunststof sorteerinstallatie is de 2e  installatie in Nederland. Cita in Rotterdam heeft eveneens een dergelijke installatie. Grote verschil met hen is wel dat zij al werken met gedeeltelijk gescheiden huishoudelijk afval. Wij krijgen het nog niet gescheiden huishoudelijke afval. Daarmee zijn wij misschien wel de 1e in de wereld;” Aldus Frans Moorman.

Frans Moorman; “Er mag nog wel even gezegd worden dat ik erg tevreden ben over het werk dat hollander techniek heeft geleverd. Jullie blijken goed georganiseerd te zijn.”

Meer weten over afvalscheiding, bekijk de video van Attero in 2011.

Meer weten over dit project? Neem contact op met Wim Koetsier via 0546-533121 of mail naar wim.koetsier@hollandertechniek.nl

Deel deze pagina: