Onze vakkanjers 2e op Euroskills

05-12-2016

Spannend!! Dat was het. Arthur de Bruin (21 jaar) en Wilfried Loman (23 jaar) zijn als vakteam mechatronica 2e geworden op de Euroskills! Wat een topprestatie onder zo'n hoge spanning! Op de eerste dag werden de opdrachten vrijwel perfect doorlopen. Dag 2 en 3 waren pittig. Toen konden onze vakkanjers de opdrachten niet helemaal afkrijgen.

Na deze teleurstelling verwachtten de vakkanjers een vierde plek. Tot het moment dat zondagavond de uitslag volgde. Op de derde plek kwam Engeland, en daar zaten de mannen qua puntenaantal heel dichtbij. De spanning steeg! Werden ze dan toch vierde? Wilfried vertelt; “op dat moment zakte ik onderuit op de stoel, maar meteen daarop kwamen de verlossende woorden: Op de 2e plek is geëindigd Team The Netherlands.” Door het dolle heen maakten Arthur en Wilfried een ererondje door de arena met de medailles om hun nek. Praktijkbegeleider Wijnand Pul van Hollander Techniek werd overvallen door kippenvel, zo blij en zo trots is hij op de jongens. 

Team NL op Euroskills

De Euroskills is een tweejaarlijks terugkerend evenement waarin mbo’ers met vaktalent uit 28 landen binnen Europa tegen elkaar strijden om tot de besten van Europa te behoren. Dit gaat van vakwedstrijden voor mechatronica tot kappers en van metselen tot koude- en luchtbehandelingstechniek. Dit jaar vond de wedstrijd plaats in Göteborg te Zweden. Team Nederland bestond uit 39 deelnemers, waarvan er 10 het eremetaal behaald hebben.

Opdracht: Productielijn (minifabriek) bouwen

Arthur en Wilfried streden samen tegen mechatronici uit veertien andere landen. De techneuten moesten op elk van de drie dagen een gedeelte van een productielijn van een fabriek bouwen. Ze werden beoordeeld op de werking en snelheid van hun minifabriek. Extra punten zijn te verdienen als je de opdracht slimmer uitvoert dan dat die wordt omschreven.

Arthur wilde de eerste plek veroveren, maar garanties daarvoor kon hij niet geven. “Als je één fout maakt, ben je zo achtste. Of dertiende.” De mannen weten er alles van. Tijdens de Euroskills werden de laatste twee dagen nog heel spannend door een interpretatiefout  en tijdgebrek. Met doorzettingsvermogen en focus lukte het de twee vakkanjers op de laatste dag het verschil te maken door de 5 blokjes in de minifabriek met minder perslucht en sneller dan de concurrentie te verplaatsen.

Meer zien van de minifabriek euroskills? Of bekijk de film van Arthur de Bruin gemaakt door de vakkanjers

600 uur training ging vooraf

Wilfried vertelt: "We oefenden wekelijks elke vrijdag en veel zaterdagen. In totaal maakten we dit jaar 600 trainingsuren voor de EuroSkills. Het kost veel tijd, maar je leert ontzettend veel. Zo leerden we nieuwe technieken en bijvoorbeeld hoe je analoge metingen maakt en omrekent. Door al die trainingsuren weten we wat er tijdens de wedstrijden moet gebeuren. En als je uiteindelijk bij zo'n wedstrijd aanwezig bent, dan geeft dat een enorme kick. Bij Hollander Techniek is jaren geleden onderWERKwijs in het leven geroepen om jongens zoals ons op te leiden. Het is ontzettend cool dat je die ruimte voor ontwikkeling krijgt. En natuurlijk dat je daardoor op Europees niveau meedoet!" 

Contact

Deel deze pagina: