Razendsnelle renovatie resulteert in behoud van zwembad!

24-03-2017

Op 6 februari 2017 is zwembad De Boskuul in het Gelderse plaatsje Lobith weer opengesteld voor gebruik. In juli 2016 werd het complex om veiligheidsredenen verplicht gesloten. Directe buurtbewoners van het 3000 inwoners tellende dorp, organiseerden protestacties tegen de sluiting van het zwembad. De gemeente Rijnwaarden had echter geen budget om het zwembad te renoveren en te redden van een sluiting. Een unieke samenwerking tussen exploitant NLG uit Zeddam en Hollander Techniek, heeft er in slechts anderhalve maand tijd tóch voor gezorgd dat er weer zwemlessen gegeven kunnen worden in De Boskuul.

Samenwerking en vertrouwen

De basis van het behoud van het Lobithse zwembad De Boskuul, is samenwerking geweest. De Nederlandse Leisure Groep – oftewel NLG – beheert en exploiteert zwembaden door heel Nederland. Hollander Techniek heeft veel ervaring op het gebied van installatietechniek en gebouwrenovaties. In het verleden hebben de NLG-groep en Hollander Techniek al succesvol samengewerkt. Zodoende kreeg Hollander Techniek de opdracht om zwembad De Boskuul te renoveren. Voor de renovatie was een periode van anderhalve maand beschikbaar. Dat betekent een strakke projectplanning wat een naadloze samenwerking noodzakelijk maakte.

“We konden erop vertrouwen dat elke betrokkene zijn verantwoordelijkheid nam.”

Benutten van elkaars expertise

Zwembad De Boskuul vertoonde na jarenlang gebruik grote sporen van veroudering. Vieze tegels, oude douches, betonrot, slechte verlichting en zelfs een lek peuterbad. Deze aftakeling moest in een korte periode verholpen worden. Projectleider Roy Overkamp van Hollander Techniek, geeft aan hoe doorslaggevend het gebruiken van elkaars kennis en kunde tijdens dit project was. “Zelfstandigheid was tijdens de renovatie erg belangrijk. We hadden weinig tijd en er moest veel werk verzet worden. We hebben efficiënt gewerkt door het inzetten van de juiste vakmensen, schilders, bouwkundigen en installateurs en hebben zo elke medewerker optimaal benut.”

Quickwins en slimme keuzes maken

Het budget van de renovatie was niet uitputtend; de geldkraan werd langzaam dichtgedraaid. Mede daarom moesten er slimme keuzes gemaakt worden, waarbij techniek een belangrijke rol speelde. Zo is het lekke peuterbadje onder handen genomen met een in Nederland compleet nieuwe methode: een waterdicht polyester dat over de oude tegels wordt gebrand. Zo hoeft het peuterbadje niet volledig opnieuw gebouwd te worden om de vele lekken te dichten. Voor het verbeteren van de douches werd een op afstand bestuurbaar systeem geïnstalleerd, om stilstaand water – een bron voor legionella – te kunnen voorkomen. Tot slot moesten er uit veiligheidsoogpunt armaturen in de baden aangebracht worden, voordat ze met water konden worden gevuld. Stuk voor stuk snelle, effectieve en efficiënte oplossingen.

Samen het diepe in

Nadat de verbouwingen door NLG en Hollander Techniek waren uitgevoerd, konden de baden worden gevuld met water. Deze omvangrijke klus – die uiteindelijk 24 uur duurde – is geklaard op 18 januari van dit jaar. Een succesvol moment in de samenwerking tussen NLG en Hollander Techniek. Het behouden van zwembad De Boskuul is voor zowel de gemeente als voor de bewoners nu al één van de belangrijkste mijlpalen van 2017.

Theo Polman

Theo Polman
Service Manager
+31 88-8018031 | 

Mail Theo Polman

Deel deze pagina: