RPC Bebo koos Nedap lichtmanagement

19-04-2016

Als het om verlichting gaat zijn er twee belangrijke zaken die een bijdrage leveren aan het verlagen van het energiegebruik. Ledverlichting en het dynamisch regelen hiervan. Onze klant RPC Bebo (kunststofverpakkingen voor voedingsmiddelenindustrie) koos voor een combinatie en stuurt alle armaturen nu allemaal afzonderlijk aan via het Nedap-lichtmanagementsysteem.

In de twee productiehallen van RPC Bebo werden de machines ruim dertig jaar door conventionele metaalhalogenide hogedruklampen verlicht. De verlichting kon uitsluitend aan- en uitgeschakeld worden. Installatieverantwoordelijke Edward Rondhuis (RPC Bebo) wilde het energiegebruik verminderen en ging in overleg met Hollander Techniek. Allereerst is er een proef met ledverlichting gedaan, maar hiermee bereikten we in de grote productiehal niet het gewenste lichtniveau. Gezamenlijk hebben we vervolgens contact opgenomen met Nedap. Dit bedrijf heeft geholpen een passende verlichtingsoplossing te vinden voor beide hallen.

Elektronische en dimbare armaturen

In de grote hal zijn elektronische, dimbare HID-armaturen geïnstalleerd. In de kleine hal ledverlichting. Het vervangen van de oude armaturen door nieuwe armaturen met elektronische voorschakelapparatuur leverde meteen al een besparing van 130W per armatuur. Harry Diks (projectleider Hollander Techniek) geeft aan dat deze oplossing past in onze visie op duurzame verlichting. Het bijpassende systeem vonden we in het lichtmanagementsysteem Luxon Live van Nedap.

Draadloos lichtmanagement

Het dynamische lichtmanagementsysteem van Nedap werkt op basis van activatoren die op elk aan te sturen lamp worden geplaatst, gekoppeld via de 1 – 10V analoge ingang. Dit is mogelijk bij zowel nieuwe als bestaande lampen. Deze actoren communiceren draadloos met een webbased controller die is voorzien van geïntegreerde lichtmanagementsoftware en een TCP/IP interface. Met deze combinatie zijn alle lampen naar wens individueel of in groepen aan en uit te schakelen en te dimmen.

‘Keuze voor ledverlichting is vaak een eerste stap die tot 50% energiebesparing kan opleveren. Veel bedrijven vergeten echter dat het slim aansturen van lampen, bijvoorbeeld door te dimmen waar dit mogelijk is, nogmaals een grote energiebesparing kan opleveren.’

Bij RPC Bebo wordt zowel conventionele als de ledverlichting dynamisch geregeld. Dit kan zonder comfortverlies of reductie van de veiligheid. Daarnaast is er gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de verlichting dynamisch te regelen op basis van het daglichtniveau dat met sensoren wordt gemeten. Wanneer de zon fel schijnt zullen de lampen aan de raamkant direct worden teruggedimd of helemaal worden uitgeschakeld. Op een grijze dag geven ze automatisch meer licht tot het gewenste niveau is bereikt.

Bedienen

Het instellen van de individuele armaturen gebeurt via de bijbehorende webbased software. Deze herkent automatisch alle armaturen en brengt deze inbeeld op een ‘plattegrond’. Eenvoudig wijzigingen doorvoeren omdat bijvoorbeeld het machinepark verandert is werkt geheel intuïtief. Omdat het systeem de branduren en temperatuur bijhoud is gepland onderhoud mogelijk. Storingen worden direct gemeld.


Edwin Roeterdink
Adviseur Elektrotechniek
055-3681363 | 

Mail Edwin Roeterdink

Deel deze pagina: