Smart Manufacturing voor MKB

05-09-2019
Meer uit de fabriek met dezelfde mensen

Meer bereiken door innovatie en een optimaal samenspel tussen mens en machine

De groei van de maakindustrie wordt geremd door tekort aan vakmensen. Zonde, omdat in de bestaande fabriek met dezelfde mensen nog veel groeipotentieel aanwezig is. Hoe benut je het bestaande potentieel in het huidige bedrijfsproces en op de werkvloer? En hoe zorg je voor meer output met minder werkdruk?
Klanten vragen maatwerk in een steeds kortere tijd. De klant goed en op tijd bedienen legt een grote druk op de organisatie en op de marge van productiebedrijven. Veel kostbare tijd en capaciteit van mens en machine gaat verloren aan het oplossen van inflexibiliteit in het huidige proces. Hoe rendabel is dit nog? En hoelang is de klant bereid hiervoor te betalen?

Pijnpunten in de productie

Digitaliseren en automatiseren is noodzakelijk om concurrerend te zijn en te blijven. De tijd dat we met een nieuwe machine en een robot automatisch meer output genereren is voorbij. Het is slechts één puzzelstukje van het totaal. Het risico dat bij foute keuzes juist de kosten toenemen en de machine meer gaat stilstaan ligt op de loer. Het totale proces moet sneller en flexibeler. Een specifieke aanpak en automatiseringsplan op maat is nodig.

Het is ondoenlijk om uw bedrijf in één keer volledig te automatiseren. Met een automatiseringsplan kan uw bedrijf in kleine rendabele stappen naar het einddoel groeien. Dit is een dynamisch proces en vraagt om een aanpak waarmee uw bedrijf in kleine stappen resultaten boekt en waarin ruimte zit voor aanpassing. Elke stap met een duidelijk tussendoel in de richting van de vastgestelde horizon. Hierdoor wordt laaghangend fruit snel geplukt en ontstaat enthousiasme in het team. Vreemde ogen kunnen dit proces in uw bedrijf versnellen.

Een MKB maakbedrijf beschikt vaak niet over de extra benodigde competentie en capaciteit om versneld juiste stappen te zetten. Zonder specifieke aanpak ligt sub-optimalisatie, op basis van oude vertrouwde methoden, voor de hand. Met als risico dat de interne kosten toenemen, het productieproces inflexibel blijft en de output daalt.

Wat is uw toekomstplan? VMO (Verenigde Maakindustrie Oost) helpt u op weg

Met welke oplossingen kan uw bedrijf het verschil gaan maken? Hoe organiseert u innovatie en nieuwe verantwoordelijkheden in uw bedrijf? Thema’s die aan bod komen in het VMO-programma “Smart Manufacturing voor MKB”. De VMO wil ambitieuze productiebedrijven ondersteunen, het onbenutte potentieel inzichtelijk maken en een programma aanbieden aan individuele MKB ondernemers bij het vinden van de juiste kennis en capaciteit voor doorbraken in productieprestaties.

Meer informatie? www.vmo.nl 

 

Evert Bluemink
Vestigingsleider Almelo
0546 53 31 01| LinkedIn Marco van Wijngaarden

Mail Evert Bluemink

Deel deze pagina: