Sportcomplex Almere | BaOpt concept

16-01-2015
Een bijzondere WTB installatie, dat is wat wij als hollander techniek mogen maken in het nieuwe sportcomplex in Almere. We gaan werken vanuit het BaOpt concept (manier van ventileren). Dit gaan we doen voor zowel de Sporthal als voor het zwembad. Verder wordt het zwembad gerealiseerd op basis van het nieuwe concept ‘2521 Gewoon Zwemmen’.

Hieronder staat meer uitgelegd over BaOpt en het 2521 Gewoon Zwemmen concept. Lees onderstaande, maar neem voor meer informatie ook gerust contact op met onze projectverantwoordelijke Theo Dikkers. (mail)

Wat is BaOpt

Met een conventionele luchtbehandeling wordt een gerichte stroming opgewekt en mengt de toegevoerde lucht moeizaam met de aanwezige lucht. Hoge constante luchtstromen (worp) zijn nodig om het systeem te kunnen laten functioneren. Dit is verre van comfortabel. Met BaOpt is dit verleden tijd.

Bekijk afbeelding: conventioneel versus BaOpt 

De oplossing met BaOpt is even simpel als effectief
In plaats van gerichte luchtstroming verzorgt het BaOpt systeem een ongerichte stroming. De toegevoerde lucht en de lucht in de ruimte worden dan perfect gemengd. Warmte onder het plafond of koude op de vloer bestaan niet meer. De hele ruimte heeft dezelfde kwaliteit en temperatuur. Hierdoor zijn er geen gerichte luchtstromingen meer en dus geen tocht. Ook koudeval langs ramen is verleden tijd. Er komt een soort isolatie film op de ramen.

BaOpt sturing maakt een einde aan een slecht werkklimaat, maar is veel breder toe te passen. BaOpt geeft aan dat het systeem energie bespaart. We verplaatsen veel minder lucht en gebruiken de toegevoerde lucht beter. Dit kan resulteren in een verlaging van het energiegebruik met tenminste 25%.

BaOpt staat voor:
•           Energiebesparing van 25% en meer;
•           Reductie van CO2 belasting;
•           Aangename en gezonde werkomgeving;
•           Eenvoudig toe te passen in bestaande installaties;
•           Kleine investering bij nieuwbouw;
•           Geen luchtkanalen in de ruimte;
•           Lagere onderhoudskosten.

Wat BaOpt inhoudt staat hier beschreven http://www.baopt.nl/Principe.html

2521 Gewoon Zwemmen Almere
In het nieuw te ontwikkelen Olympia Kwartier in Almere Poort zal, tegenover het bestaande topsportcentrum, een indoor sportcomplex worden gerealiseerd op basis van het 2521 Gewoon Zwemmen concept. Dit concept staat voor de afmeting van het bad, 25 meter lang en 21 meter breed. Het concept is gebaseerd op Gewoon Zwemmen waarbij het functionele zwemmen voorop staat en niet zo zeer de recreatie. Zwem-, triatlon, duikverengingen en de reddingsbrigade kunnen straks gebruik maken van het zwembad.

Dankzij een uitgekiende plattegrond en sterke visuele relaties is het bad met een minimale personele inzet te exploiteren. Een arsenaal aan maatregelen op het gebied van duurzaamheid en de reductie van het energieverbruik zorgen voor een verdere reductie van de lopende kosten.

Door zwembad en sporthal te combineren in één gebouw, krijgt Almere er een volwaardige multifunctionele sportvoorziening bij. Dankzij het gebruik van de moderne technieken en materialen verbruikt het gebouw 30 procent minder energie en zijn zowel bouw- als onderhoudskosten laag.

Meer informatie
Theo Dikkers (projectleider Utiliteit)
mail: theo.dikkers@hollandertechniek.nl
bel: 055-36 81 12

Deel deze pagina: