Nieuws

Stromende samenwerking in de techniek

Uitzonderlijke samenwerking tussen HHNK en Hollander Techniek

Is het de Noord-Hollandse nuchterheid van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) die zo goed past bij Hollander Techniek? Of wordt de klik door iets anders veroorzaakt? Nu bekend is dat de samenwerking is verlengd, wordt het tijd om aan drie medewerkers van HHNK te vragen hoe zij de samenwerking ervaren.

Na de renovatie van de rioolwaterzuivering in Alkmaar en de realisatie van de Energiefabriek in Zaandam gaat Hollander Techniek wederom aan de slag voor een groot project van HHNK. Dit keer worden in de komende vier jaar de schakel- en besturingskasten en (deels) de bekabeling van vijf rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) vervangen. Medewerkers Klaas Klein (Projectleider), Joost Stoop (Technisch Adviseur Elektrotechniek) en Ron de Vries (Technisch Adviseur Elektrotechniek) werken alle drie bij het ingenieursbureau van HHNK en vertellen ons graag over hun ervaringen met Hollander Techniek.

Zekerheid voor de toekomst

De technieken en installaties van een RWZI zijn heel specifiek en zeker niet alledaags. Bovendien verschillen de technieken per locatie. Klaas: “Al het afvalwater van huishoudens, bedrijven en recreatievoorzieningen komen bij onze RWZI’s terecht. Daar wordt het water verzameld en gezuiverd. Aangezien het afvalwater altijd blijft komen is het belangrijk dat alle installaties technisch goed worden onderhouden en niet voor een periode stil komen te staan door storingen. Om die zekerheid te kunnen garanderen zijn renovaties en onderhoud noodzakelijk. Deze werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een installateur die snapt dat een RWZI niet zomaar even uitgezet kan worden. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat die installateur ervaring en kennis heeft van soortgelijke werkzaamheden en dat ook middels referenties kan aantonen. Dit was bij Hollander Techniek het geval.” Ron vult aan met: “Ontzorgen, eigen initiatief en flexibiliteit zijn ook erg belangrijk, want ja het loopt soms niet zoals het vooraf bedacht is of zoals het op tekeningen staat. Dat vergt aanpassingsvermogen, maar bovenal veel technische kennis. Dat heb ik zeker bij de afgelopen projecten van Hollander Techniek gezien.” Ook Joost is het daarmee eens: “De inzet vanuit Hollander Techniek is groot en bij kleine problemen of calamiteiten zijn oplossingen snel gevonden. Dat komt neer op technisch vakmanschap en pragmatisch en besluitvaardig te werk gaan.”

Aan een half woord genoeg

Een goede samenwerking valt of staat met de manier van communiceren. Ron: “Het project in Alkmaar is bijna klaar. Tijdens dit project heb ik lang en intensief samengewerkt met Hollander Techniek. Hierdoor leer je elkaar goed kennen en hadden we vaak aan een half woord genoeg. Dat komt mede doordat we dezelfde manier van communiceren hebben: laagdrempelig, duidelijk en doelgericht. Dat geldt zowel voor Projectleider Robin Holleboom als voor Montageleider Marcel Dollenkamp, beiden vanuit Hollander Techniek aangesloten bij dit project. Er wordt regelmatig overlegd, vooral op de bouwplaats zelf. Dit maakt het samenwerken een stuk prettiger en hierdoor kunnen we sneller schakelen als er iets niet helemaal volgens plan loopt.” Ook Joost kan dit onderschrijven: “Ik ben vanaf het begin bij het project in Zaandam-Oost betrokken geweest. Wat mij opvalt is dat Hollander Techniek echt in samenwerking met ons het project oppakt. Er wordt onderling goed gepraat en afgestemd, vooral in de engineeringsfase is het belangrijk dat de afstemming goed is. Hollander Techniek stelt de juiste vragen op het juiste moment en er wordt meegedacht zodat het uiteindelijke ontwerp gewoon klopt.”

Richard Vos | Hollander Techniek

Vragen over dit artikel? Neem contact op

Indrukwekkende planning en plan van aanpak

Net als alle andere projecten voor HHNK is het vervangen van de schakel- en besturingskasten via een Europees aanbestedingstraject verlopen. Hollander Techniek heeft zich ingeschreven en na uitvoerig onderzoek een plan ingediend. En niet zonder resultaat. Inmiddels weten we dat de inschrijving van Hollander Techniek beoordeeld is met maar liefst 2 tienen. Klaas: “In het plan van aanpak van Hollander Techniek was duidelijk te zien dat ze wisten waar ze het over hebben. Daarnaast was het ook een duidelijk en leesbaar plan. Voor ons is de planning heel belangrijk en welke slimme oplossingen daarvoor worden bedacht. Hier scoorde Hollander Techniek heel goed op (de eerste 10). Ze gebruikten een duidelijke, maar bovenal haalbare planning en dat wat beloofd werd is ook uitvoerbaar. Daarnaast was capaciteit een belangrijk aspect en ook daarvan heeft Hollander Techniek ons overtuigd. Ze hebben genoeg medewerkers tot hun beschikking die de juiste kennis bezitten. De tweede 10 kreeg Hollander Techniek voor de aanpak om de continuïteit van de bedrijfsvoering van HHNK te borgen. In dit plan werd duidelijk aangetoond hoe een ombouw plaats gaat vinden en welke tijdelijke maatregelen getroffen worden om te zorgen dat iedere bewoner in Noord-Holland gewoon naar het toilet kan blijven gaan.”

Verantwoordelijkheid, een enorme drijfveer en expertise

Iedere ombouw bij een RWZI betekent ‘omdenken’. Er zijn namelijk geen standaard oplossingen en alle onderdelen of installaties die vervangen moeten worden, zullen stap voor stap uitgedacht moeten worden. Joost: “Naast die creatieve manier van denken weet Hollander Techniek ook dat bij ons alle werkzaamheden op een verantwoordelijke manier uitgevoerd moeten worden. Bij Zaandam hebben wij bijvoorbeeld te maken met Atex-zones waar explosiegevaar is. Vanuit mijn functie let ik bij het indienen van een plan daar extra goed op. Je merkt uit de ideeën en de manier van werken dat Hollander Techniek niet zomaar een installateur is. Ze hebben kennis en expertise op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en procesautomatisering. Voor ons als opdrachtgever is dat alleen maar makkelijk. Zo kijkt Hollander Techniek breder dan alleen de bekabeling of een schakelkast, ze kijken en denken ook mee over het hele proces. Niet dat we altijd hen hiervoor vragen, want soms komt het beter uit als een andere partij bijvoorbeeld het werktuigbouwkundige gedeelte doet. Dan is het wel heel fijn dat Hollander Techniek daar heel flexibel mee omgaat en altijd goed samenwerkt met een andere partij.”

Komende vier jaar aan elkaar verbonden

Uit de reacties van Joost, Klaas en Ron blijkt waardering en vertrouwen. Vanuit Hollander Techniek kunnen we dan ook niet anders dan trots zijn dat we de komende jaren weer voor HHNK aan de slag mogen. “Wat we graag in de toekomst weer zien? Nou in Alkmaar heeft de projectleider van Hollander Techniek, Robin, vanuit zijn eigen woonplaats een snackkar laten komen om zo de afsluiting van het project te vieren. Dat verwacht ik eigenlijk ook voor alle vijf locaties waar we nu mee bezig gaan!” vertelt Ron lachend.

Meer nieuws

Apeldoornse familiebedrijven | Hollander Techniek

Apeldoornse familiebedrijven vormen bouwteam voor Van Gerrevink

Nieuws22 februari 2021

Draisma, Hollander Techniek en Mulder Systems werken mee aan een grote interne verbouwing bij Recyclingbedrijf Van Gerrevink.

Duurzaam ondernemen zit in ons hart. Wij willen waarde toevoegen aan de samenleving en op geen enkele wijze schade toebrengen aan de wereld om ons heen. Daarom werken wij samen met u aan innovatieve duurzame oplossingen die het milieu niet belasten. In onze samenwerkingen staat aandacht voor het milieu dan ook altijd centraal.

Hollander Techniek en Apenheul werken samen aan duurzaamheid

Nieuws16 maart 2021

Hollander Techniek en Stichting Apenheul tekenden onlangs een partnerovereenkomst. De twee Apeldoornse bedrijven gaan elkaar helpen bij het realiseren van hun ambities op het gebied van duurzaamheid.

EnnatuurlijkP1 | Hollander Techniek

Eerste mijlpaal in project Ennatuurlijk behaald

Nieuws8 maart 2021

Geheel onverwachts werd er een P1-storing veroorzaakt in het project Ennatuurlijk. De storing was een test om te kijken of de servicepartijen deze goed afhandelden in samenwerking met andere partijen.