Transformatie Centerside gaat onverminderd door

16-07-2020

Van oud redactiepand naar moderne woningen

Van de badkamertegels op de gevel van de ‘Badkuip’ aan de Stadsring in Amersfoort is niets meer te zien. Het voormalig redactiepand van het Algemeen Dagblad wordt afgeschermd met grote steigerdoeken. Daarachter wordt keihard gewerkt om in het najaar van 2020 vijftig moderne appartementen op te leveren. Ondanks de uitdagingen van een extra bouwlaag en de coronamaatregelen, werkt het vaste bouwteam van vastgoedontwikkelaar Grehamer & Company onverminderd door. In hetzelfde rappe tempo neemt Hollander Techniek alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties voor haar rekening.

In no time van oud redactiepand naar moderne woningen

Op de A-locatie in het centrum van Amersfoort ontwikkelt Grehamer & Company het appartementencomplex Centerside. Vanuit Hollander Techniek zijn Projectleider Martin Zwartjes en Chef Monteur Vincent Baan onderdeel van het goed geoliede bouwteam van Grehamer & Company. Martin: “Centerside is het 22e transformatieproject dat we samen met Grehamer & Company uitvoeren. Als elektrotechnisch- en werktuigbouwkundig installateur zijn we vroeg bij het ontwerp proces betrokken. Zo kunnen we alles op tijd voorbereiden. Dat is ook wel nodig, want bij deze transformaties ligt het bouwtempo erg hoog.” Vincent vult aan: “Alle partijen volgen elkaar vlug op. Heeft de wandenzetter de gipswanden gezet? Dan moeten wij in één dag de waterleidingen en riolering aanleggen, want de dag erna staat de stukadoor alweer op de stoep.”

Een extra verdieping

Ieder gebouw, iedere transformatie, is anders. Dat blijkt ook wel in Amersfoort. Vincent: “Bij deze transformatie moeten we er rekening mee houden dat er in de toekomst mogelijk een nieuwe verdieping bovenop komt. Dat betekent dat we de E- en W-installaties zo moeten aanleggen dat we deze later gemakkelijk kunnen uitbreiden. Dit vraagt aanpassingen in bijvoorbeeld de riolering en ventilatiekanalen. De beluchtingskanalen moeten via het dak naar buiten, maar wanneer er een verdieping bovenop komt maken we het zo dat het aangesloten kan worden op het sanitair van die verdieping. Zo is het bij iedere transformatie elke keer puzzelen om de installatie zo optimaal mogelijk te plaatsen. Die uitdaging ga ik graag aan.”

Zelfstandig en flexibel zijn

Ook de omstandigheden zijn niet bij iedere transformatie hetzelfde. Toen de bouw in volle gang was werden de maatregelen rondom het coronavirus ingevoerd. Vincent: “De maatregelen zorgen met name voor een andere manier van werken. We overleggen nu meer telefonisch in plaats van op de bouw en hebben goede afspraken met elkaar gemaakt. Bijvoorbeeld dat maar één monteur per appartement aan het werk mag zijn. Dat betekent dat we nog zelfstandiger moeten werken dan normaal. En ook flexibeler, want als een leverancier iets langer de tijd nodig heeft om te leveren, pakken wij tussendoor een andere klus op. Het scheelt dat we weten wat we moeten doen en goed kunnen inspelen op de situatie. Hierdoor hebben we tot nu toe ook geen vertraging opgelopen.”

Een soepel rijdende monteurstrein

De woningen die gerealiseerd worden door Grehamer & Company staan bekend om hun luxe en moderne uitstraling. Ze worden instapklaar opgeleverd, dus inclusief sanitair, keuken en zelfs gordijnen. Martin: “Wij werken iedere keer met heel veel enthousiasme aan deze transformatieprojecten. Dat je van niets naar hoogwaardige woningen gaat is heel gaaf om te zien. Samen met het hele bouwteam staan we sterk en iedereen weet wat hij aan de ander heeft. De monteurs rijden in een soort trein die van het begin af aan soepel rijdt. Hierdoor weten we iedere keer de hoge kwaliteitseisen te halen. Ik heb er dan ook het volste vertrouwen in dat het project in Amersfoort binnen de gestelde tijd gaat slagen.”

Proactief handelen en meedenken in oplossingen

De bouw in Amersfoort loopt voorspoedig en de appartementen krijgen stap voor stap steeds meer vorm. Frank Boere is als Construction Advisor bij Grehamer & Company het aanspreekpunt voor de uitvoerders bij de verschillende transformatieprojecten, waaronder Centerside Amersfoort. Frank: “Als projectleider ben ik van begin tot eind verantwoordelijk voor de uitvoering en in die rol werk ik al een aantal jaar samen met Hollander Techniek. Hierdoor weet ik precies wat ik aan het team van Hollander Techniek heb en andersom weten zij wat wij van hen verwachten en welke standaarden wij aan de E- en W-installaties stellen. Ondanks dat de transformatieprojecten veel op elkaar lijken loopt het toch elke keer anders. Op zulke momenten is Hollander Techniek proactief en denken ze graag met ons mee om tot een passende technische oplossing te komen. Samen met het hele bouwteam zorgen we ervoor dat de eerste bewoners van Centerside in oktober hun moderne appartement kunnen betreden.”

Deel deze pagina: