Unieke oplevering op InnoFase: project Cool Energy in werking

16-09-2013
Unieke oplevering op InnoFase: project Cool Energy in werking AVR gaat kantoren koelen met eigen restwarmte

Op dinsdag 17 september wordt op Industriegebied InnoFase in Duiven een uniek project opgeleverd. Met behulp van de sorptietechnologie van het bedrijf SolabCool uit Duiven wordt restwarmte van AVR gebruikt om de eigen kantoren te koelen. Die restwarmte werd al benut in het stadsverwarmingsnetwerk maar kan nu ook in de zomer worden gebruikt.

Aansluitbaar op het bestaande gebouwbeheerssysteem
SolabCool levert door warmte aangedreven koeling voor woningen en gebouwen op basis van sorptietechnologie. Bij AVR vervangt de sorptiekoelmachine de bestaande compressiekoelmachines. Daarmee wordt niet alleen de energie-efficiency van de gebouwkoeling verbeterd maar worden ook ozonbelastende koelmiddelen vervangen door water als koelmedium. Het SolabCool systeem heeft een vermogen van 15 kW en wordt aangesloten op het bestaande gebouwbeheerssysteem.

Oplossing voor warmteoverschot in de zomer
Het inzetten van restwarmte via een stadsverwarmingsnetwerk voor de verwarming van woningen en bedrijven is in de winter en in het voor- en najaar enorm energie-efficiënt. In de zomer ontstaat echter een probleem doordat het aanbod van warmte vele malen groter is dan de vraag. Het omzetten van restwarmte naar elektra geeft een aanzienlijk rendementsverlies waardoor veel energie verloren gaat. Door de warmte in te zetten voor het koelen van gebouwen wordt een betere balans verkregen tussen vraag en aanbod.

Deelnemers Cool Energy consortium
Naast AVR, de gemeente Duiven en SolabCool is ook Hollander Techniek betrokken bij het Cool Energy project. Als technisch integrator heeft Hollander Techniek onder meer de technische installatie en de besturing voor het systeem gerealiseerd. Tijdens het project hebben de organisaties een consortium gevormd. De leden van het Cool Energy consortium:

AVR Afvalverwerking BV www.avr.nl
SolabCool
BV www.solabcool.com
Hollander
Techniek www.hollandertechniek.nl
Gemeente
Duiven www.duiven.nl
E.nu
Veluwe www.veluwe.e-nu.nl

Het project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het programma Energie- en MilieuTechnologie (EMT) van de Provincie Gelderland: www.gelderland.nl.

Voor meer informatie: Commercieel Manager Jacob Brobbel

055-3681130
Jacob.brobbel@hollandertechniek.nl

Deel deze pagina: