Project

A. Roland Holst College

Een gezond binnenklimaat

Klaslokalen die in de zomer te heet waren en in de winter veel te koud. Het A. Roland Holst College te Hilversum, onderdeel van de Gooise Scholen Federatie, is gevestigd in een mooi monumentaal pand, waar helaas het binnenklimaat niet optimaal was. Ter verbetering van het binnenklimaat heeft Hollander Techniek het schoolgebouw mogen voorzien van onder andere een ventilatiesysteem dat de luchtkwaliteit, conform de Frisse Scholen, kan garanderen.

Binnenklimaat verbeteren

Het monumentale schoolgebouw voldeed, volgens de adviseur Hans Kraak van HK Engineering, niet aan de richtlijnen en regelgeving die opgesteld zijn in de Frisse Scholen. Er was geen twijfel mogelijk: het binnenklimaat moest aanzienlijk verbeterd worden. Premark Advies & Architectuur heeft in de rol van bouwmanagement een meervoudig onderhandse aanbesteding uitgeschreven. Hollander Techniek heeft vervolgens de opdracht gekregen om het binnenklimaat op de tweede en derde verdieping te optimaliseren. “We waren erg blij met de goedkeuring van onze aanbieding. Het is een prachtige uitdaging om te werken in zo’n mooi gebouw.”, vertelt Kees Jansen, Accountmanager Utiliteit bij Hollander Techniek.

Nieuw ventilatiesysteem

In de zomer van 2019 is Hollander Techniek gestart met het gebouw gefaseerd te voorzien van een nieuw ventilatiesysteem. Kees: “In het nieuwe ventilatiesysteem is gekozen voor luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning. Het verwarmen en/of koelen van de toevoerlucht wordt in dat geval door warmtepompen gedaan. Deze oplossing is compact gebouwd en kan de grote luchtcapaciteit van het schoolgebouw goed verwerken. En natuurlijk zorgt het nieuwe ventilatiesysteem voor een aangenaam binnenklimaat in alle klaslokalen, in zowel de zomer als de winter.”

Projectinformatie

Markt
Opdrachtgever
Gooische Scholen Federatie
Gebruiker
A. Roland Holst College
Oplevering
2020
Locatie
Hilversum

De uitdagingen van een monumentaal pand

Werken in een monumentaal schoolgebouw brengt ook uitdagingen met zich mee. Kees: “De mooie plafonds hebben verschillende hoogtes. Daardoor was het vaak puzzelen met de luchtkanalen en het leidingwerk. Aan de andere kant maakt dat ons werk juist leuk en leerzaam. Je moet op zulke momenten creatief zijn en blijven denken in oplossingen. Naast de hoogteverschillen moesten wij ook rekening houden met de lesroosters en schoolvakanties. Goed plannen en gefaseerd werken was dus een vereiste. Op die manier hebben we ervoor kunnen zorgen dat de scholieren en docenten geen last van de werkzaamheden hadden.”

Klimaatinstallatie voldoet aan de eisen en wensen

Met name de luchtkwaliteit is enorm verbeterd vertelt Roger Reijkers, Facilitair Manager van de Gooische Scholen Federatie. En dat komt vooral de concentratie en gezondheid van de leerlingen en docenten ten goede. Roger: “In Hollander Techniek hebben wij een degelijke partner gevonden. Zij hebben het complexe gebouw van A. Roland Holst College voorzien van een klimaatinstallatie die voldoet aan de gestelde eisen van Frisse Scholen, maar ook nadrukkelijk aan de wensen van de gebruikers [de leerlingen en docenten]. En dit alles volgens een realistische planning.”

Frisse Scholen

Bewust en zuinig omgaan met onze leefomgeving; dat is het doel van het thema ‘Frisse scholen’. Een duurzame of ‘Frisse School’ is goed voor de prestatie van de leerling, bespaart energie en dus kosten en we belasten onze leefomgeving zo min mogelijk. Samen met scholen werkt Hollander Techniek aan integrale verduurzaming en bewustwording.

In Hollander Techniek hebben wij een degelijke partner gevonden. Zij hebben het complexe gebouw van A. Roland Holst College voorzien van een klimaatinstallatie die voldoet aan de gestelde eisen van Frisse Scholen, maar ook nadrukkelijk aan de wensen van de gebruikers [de leerlingen en docenten]. En dit alles volgens een realistische planning.”

Roger Reijkers, Facilitair Manager van de Gooische Scholen Federatie

Kees Jansen | Hollander Techniek

Kees Jansen

Adviseur installatietechniek

Wilt u meer weten over onze markten of expertises? Neem dan direct contact op met Kees Jansen. Kees is al 15 jaar werkzaam bij Hollander Techniek en heeft ruime ervaring in de installatietechniek. Hij denkt graag met u mee!

Relevante projecten

Herman Wesselink College | Hollander Techniek

Hermann Wesselink College

OnderwijsKantoren en gebouwen

Een nieuwe school die klaar is voor de toekomst’, zo luidde de wens van het Hermann Wesselink College (HWC). Hollander Techniek was in dit UAV-GC traject verantwoordelijk voor alle technische installaties. Van ontwerp tot nazorg.

Habeco - referentie | Hollander Techniek

Habeco

Kantoren en gebouwen

Waarom een gehele installatie vervangen als er onderdelen nog goed zijn? Dat is precies de vraag die Hollander Techniek zichzelf stelde bij de ombouw van de klimaatinstallaties van Habeco. De ombouw van de luchtbehandelingskast functioneerde nog prima, maar het ‘hart’ van de installatie was wel toe aan vervanging.

Vve Welgelegen - referentie | Hollander Techniek

Vve Welgelegen

Kantoren en gebouwen

Uit een inspectierapport bleek dat de brandmeldinstallatie van de garage niet meer voldeed aan de normen van nu. De brandmeldinstallatie is vervangen en de garageboxen zijn één voor één voorzien van nieuwe brandmelders.