Project

Het Concertgebouw | brandmeldinstallatie

Snellere reactietijd met nieuwe brandmeldinstallatie

Het Concertgebouw in Amsterdam opende 11 april 1888: een historisch pand dat in 1972 officieel tot monument is verklaard. In 2013, bij het 125-jarig bestaan, ontving Het Concertgebouw het predicaat Koninklijk. Door de jaren heen zijn er veel kleine projecten uitgevoerd om de elektrotechnische- en brandmeldinstallaties up to date te houden. Al sinds 2007 is Hollander Techniek verantwoordelijk voor het onderhoud van de technische installaties. Wij zijn trots dat wij aan een gebouw mogen werken met zo’n rijke historie. Onlangs verving Hollander Techniek de brandmeldinstallatie.

Slimme rookmelders

Geert Mostert, Projectleider Beveiligingstechniek vertelt: ‘‘Met de nieuwe installatie is de reactietijd vele malen sneller. Wanneer er een rookmelder afgaat, popt er op het scherm van de portier een live feed op. Dit gebeurt met een overkoepeld softwaremanagementpakket van Siemens, dat op de computer van de portier draait. Hierop ziet hij precies welke rookmelder waar afgaat. Zo kan er snel geschakeld worden. Ook hebben we een aantal rookmelders geplaatst die extra gevoelig zijn: ASA-melders. Op de zolder, boven de Grote Zaal, zit veel techniek verstopt, wanneer hier brand uitbreekt willen we dat direct weten. Een ASA-rookmelder is een hogere intelligentie rookmelder. Hij reageert sneller én weet echte rook te onderscheiden van neprook en stof.”

Een brandveilig orgel

Naast de zolder was ook het orgel in de Grote Zaal een belangrijke plaats voor rookmelders. Laurien, Coördinator Gebouwbeheer en Techniek bij Het Concertgebouw vertelt: ‘‘Het orgel siert de Grote Zaal al sinds 1890 en is ontworpen door de Utrechtse orgelbouwer Michael Maarschalkerweerd. Begin jaren 90 is het orgel gerestaureerd.’’

Oftewel een waardevol kunstobject, dat niet zomaar verloren mag gaan. Vandaar dat Hollander Techniek rookmelders ín het orgel heeft geplaatst. Geert: ‘‘Door de rookmelders in het orgel te plaatsen zitten we dicht op het vuur. Mocht er ooit brand uitbreken in, of bij, het orgel dan wordt dit snel gedetecteerd en gemeld. Hierdoor kan er snel geacteerd worden en blijft eventuele schade beperkt.’’

Geluk bij een ongeluk

Het Concertgebouw ontvangt jaarlijks rond de 700.000 bezoekers, plus de ruim 100.000 bezoekers die het café en het restaurant bezoeken. Dat maakte het vervangen van de brandmeldinstallatie planning technisch nogal een klus.

Bij het Café hangen de rookmelders op zo’n 8 meter hoogte. Om hierbij te komen heeft Hollander Techniek de hulp van een hoogwerker in geroepen. Geert: ‘‘Om de hoogwerker naar binnen te krijgen moest er een gedeelte van de pui bij het restaurantgedeelte uit.’’ Vanwege Corona was Het Concertgebouw tijdens een groot deel van de werkzaamheden gesloten voor bezoekers. Voor Het Concertgebouw een erg vervelende situatie, maar voor het vervangen van de brandmeldinstallatie was het een geluk bij een ongeluk.

Geert: ‘‘Normaal gesproken hadden de werkzaamheden bij het café in de nacht plaats moeten vinden, het Café is immers druk bezocht gedurende de dag en in de avond. Hetzelfde geldt voor de rookmelders bij de hoofdingang. Ook deze bevinden zich op zo’n 8 meter hoogte. Twee drukbezochte ruimtes waar we anders niet zomaar bij hadden gekund.’’

Projectinformatie

Opdrachtgever
Het Concertgebouw
Locatie
Amsterdam

Ontruimingsinstallatie: van hout naar beton

Naast de brandmeldinstallatie is ook de ontruimingsinstallatie erg belangrijk voor de veiligheid van medewerker én bezoeker. Hier heeft Hollander Techniek in 2012 al werkzaamheden aan uitgevoerd, wij verplaatsten toen de ontruimingsinstallatie. Douwe de Groot, Projectleider Utiliteit: ‘‘De oude ontruimingsinstallatie voldeed niet meer aan de eisen en werd door de brandweer afgekeurd. De betreffende installatie stond op een houten vloer, dat mocht niet meer. Het was even puzzelen, maar uiteindelijk hebben we de installatie verplaatst. En de ondergrond? Die is sinds 2012 van beton’’ vertelt Douwe.

Wist je dat...

…wij al langer voor het concertgebouw werken? Zo hebben wij al verschillende (elektro)technische werkzaamheden uitgevoerd. Een groot doorlopend project voor Het Concertgebouw is het vervangen van de verlichting. Wij hebben al meerdere ruimtes voorzien van ledverlichting. Onder andere de dienstruimtes en publieke ruimtes zoals gangen. Het vervangen van de verlichting in de foyers en de Kleine Zaal staan nog op de planning.

Dit project in cijfers

5500
rookmelders
440
handmelders
60
firebeams
20
brandmeldcentrales

De communicatie met Hollander Techniek is erg goed. Door te denken in oplossingen denkt Hollander Techniek écht met ons mee.

Laurien, Coördinator Gebouwbeheer en Techniek bij Het Concertgebouw

Patrick van Berkum | Beveiligingtechniek

Patrick van Berkum

Adviseur beveiligingstechniek

Wilt u meer weten over onze beveiligingsoplossingen? Neem dan direct contact op met Patrick van Berkum. Patrick heeft in de afgelopen jaren al veel beveiligingsprojecten met succes afgerond. Hij denkt graag met u mee!

Relevante projecten

Openlucht museum | Hollander Techniek

Nederlands Openluchtmuseum

Kantoren en gebouwen

Het moderniseren en uitbreiden van de brand- en ontruimingsinstallatie in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem was een bijzonder project, aangezien de museale omgeving veel uitdagingen met zich meebracht.

Vve Welgelegen - referentie | Hollander Techniek

Vve Welgelegen

Kantoren en gebouwen

Uit een inspectierapport bleek dat de brandmeldinstallatie van de garage niet meer voldeed aan de normen van nu. De brandmeldinstallatie is vervangen en de garageboxen zijn één voor één voorzien van nieuwe brandmelders.

Dusseldorp Alkmaar uitgelicht

Dusseldorp Automotive Alkmaar

Kantoren en gebouwen

Naast de BMW en MINI garage van autodealer Dusseldorp Automotive in Alkmaar kwamen twee panden beschikbaar. De uitgelezen kans voor Dusseldorp om uit te breiden. Aan Hollander Techniek de taak om de twee sterk verouderde panden te strippen en renoveren.