Ben & Jerry's

Ben en Jerry's en Hollander Techniek

Opdrachtomschrijving

In 2020 wil het Unilever concern de milieu-impact van zijn producten halveren in de hele waardeketen, van de inkoop van grondstoffen tot gebruik en verwijdering als afval door de consument. “Vandaar dat ook de fabriek van Ben & Jerry’s in Hellendoorn actief is met minder afval, minder afvalwater en energiebesparing” Hollander Techniek werd gevraagd actief bij te dragen aan deze ambities door de koeling van de fabriek een flink stuk energiezuiniger te maken.

Het ‘koude’ hart van de ijsfabriek in Hellendoorn, die twintig Europese landen bedient, is de ‘hardingstunnel’ waar het versgemaakte ijs twee uur onder -43 graden Celsius verblijft. Het koelproces in de fabriek is complex. In de kern moet Ben & Jerry’s ijs altijd op -18 graden Celsius blijven. “Ons doel was met de bestaande koelinstallatie energiebesparing te realiseren”, zegt Van der Arend (voormalig duurzaamheidsmanager).

Oplossing

We werden gevraagd de besturing van de installatie te verbeteren. Gezamenlijke analyses van het vermogen en verbruik van de installatie lieten tal van verbeterkansen zien. In de verschillende koelstappen, bleek bijvoorbeeld dat de minst energiezuinige compressor als eerste aan werd gezet. Dat hebben we omgedraaid. Nog een voorbeeld. Als een andere smaak ijs werd gemaakt, werden de machines schoongemaakt en omgesteld. De ventilatoren in de vriestunnels, die voorheen aan bleven staan, gaan nu in stand-by positie.

Ook de warmteontwikkeling van deze motoren hoeven we tijdens het omstellen niet langer weg te koelen.” “Vanwege het complexe koelproces was het niet mogelijk met regeltechnische simulatiemodellen te werken. We werkten continu met verbetercycli van inzetten, kijken en weer optimaliseren. Zo kwamen we werkenderwijs tot allerlei efficiencymaatregelen zonder enige verstoring van het productieproces.” Aldus Evert Bluemink (vestigingsleider Almelo).

Reactie van de opdrachtgever

“De ijsfabriek heeft een besparing van zo’n 7% op het energieverbruik van de koeling weten te realiseren. De verbeteringen die we hebben doorgevoerd, verdienen zich snel terug”, merkt Rudi van der Arend op. “We hebben geen nieuwe onderdelen hoeven aan te schaffen, maar we hebben de huidige koelinstallatie efficiënter gemaakt. Dat betekent dat we onder veilige en robuuste condities meer ijs kunnen produceren. Dat is twee keer verdienen.”

7% besparing & 2x verdienen

Lopende projecten

Tot 2006 was Hollander Techniek haast continue bij Ben&Jerry's werkzaam. Dit bedrijf daagt ons uit met hen mee te gaan in hun zoektocht om telkens weer te streven naar procesoptimalisatie en verduurzaming. Dit geeft ons de nodige uitdagingen. Onderstaand overzicht geeft u een indruk van de projecten en werkzaamheden die wij hebben verricht:

  • Ondersteuning Technische Dienst (Continue)
  • Ombouwen en uitbreiden van de Koelinstallaties
  • Compressoren softwarematig efficiënter programmeren
  • Middenspanning installatie
  • Ombouwen productielijn
  • Extra PLC's (S1500 / TIA portal) en SCADA systeem

Neem contact op

Richard Vos 
Projectmanager Industrie
055-3681111 | 

Mail Richard Vos

Projectinfo

Opdrachtgever:

Unilever / Ben & Jerry's

Doorlooptijd:

2012 - 2016

Locatie:

Hellendoorn

Segment:

Maakindustrie

Deel deze pagina: