Werken onder het vriespunt

IJSFABRIKANT BEN & JERRY'S VERTROUWD AL JAREN OP HOLLANDER TECHNIEK

In de fabriek van Ben & Jerry’s in Hellendoorn worden de hele dag door heerlijke fairtrade ijsjes gemaakt. Al jaren is Hollander Techniek betrokken bij de fabriek. Van kleine elektrotechnische werkzaamheden tot grote ombouwprojecten. Bij ieder project is het belangrijk dat de fabriek ongestoord kan doordraaien, want gesmolten ijs, dat wil natuurlijk niemand.

Nieuwe verdelers zorgen voor bedrijfszekerheid

Het meest recente project bij Ben & Jerry’s is de ombouw van oude naar nieuwe laagspanningsverdelers. Willem Korblet, projectleider industrie bij Hollander Techniek vertelt: “De verdelers zijn vervangen omdat de oude niet meer voldeden aan de huidige eisen en normen. Bovendien waren materialen verouderd. Dit bracht de continuïteit van de fabriek in gevaar omdat de kans op storingen en uitval groeide. Een belangrijk detail om rekening mee te houden, was het feit dat de machinekamer moest blijven functioneren. De vrieshuizen moesten koud blijven omdat daar nog producten in opgeslagen stonden. Daarnaast moesten van zeven bulktanks de verwarming, roerwerken en pompen blijven draaien. Installaties als koeling, ammoniak detectie, kantoornetwerk en de brandmeld- en inbraakinstallatie moesten ook blijven functioneren.’’

“De grootste uitdaging zat hem in het feit dat de machinekamer moest blijven functioneren.’’

Tot in de puntjes

Voor de ombouw kon beginnen is veel uitgezocht en zijn diverse noodoplossingen bedacht. Dat was nog een flinke klus omdat niet alle afgaande bekabeling op papier stond. Zo waren er afwijkende groepenverklaringen en was de richting van het draaiveld onbekend. Daarom is de hele installatie tot in de puntjes nagelopen en gemeten. Ook alle kabellengtes zijn uitgemeten, gecontroleerd en gecodeerd. Er zijn noodvoedingen aangelegd en al het benodigde materiaal is van tevoren besteld. Een goede voorbereiding van dit project was noodzakelijk omdat de ombouw zelf in één week gerealiseerd moest worden.

Een goede samenwerking is key

Niek Voortman is als leidinggevend monteur van Hollander Techniek één van de gedreven monteurs. Niek: “Wij moeten bedrijfszekerheid bieden en dat doen we door ervoor te zorgen dat zo’n ombouw vlekkeloos verloopt. Niet alleen de locatie maakt dit een leuk project, de uitdaging zat ’m vooral in de onwetendheid. Dat vergt een goede samenwerking onderling en met de werknemers van Ben & Jerry’s.” Willem: “Als projectleider kan ik niet anders dan trots zijn op hoe dit project is verlopen. De klant is blij en naar alle verwachting mogen we in de toekomst vaker projecten als deze samen oppakken.”

“Wij moeten bedrijfszekerheid bieden en dat doen we door ervoor te zorgen dat zo’n ombouw vlekkeloos verloopt.”

Ben & Jerry's aan het woord

‘‘Door de goede voorbereiding is de omschakeling naar noodbedrijf soepel verlopen. Door inzet van voldoende personeel zijn de verdelers voorspoedig vervangen en is de bekabeling weer aangesloten. Na controle van gedane arbeid konden we weer terug naar normaal bedrijf. Eén dag eerder dan gepland en een strak resultaat! Trots op de geleverde prestatie en blij met de nieuwe verdelers.’’ – Gerald Jan, Electrical Engineer bij Ben & Jerry’s

 

Jacco Roelofs
Accountmanager Industrie
06- 41612887| LinkedIn Jacco Roelofs

Mail Jacco Roelofs

Projectinfo

Opdrachtgever

Unilever/Ben & Jerry's

Oplevering:

2020

Locatie:

Hellendoorn

Segment:

Maakindustrie

Deel deze pagina: