ESA

Nieuwe middenspanningsinstallatie voor ESA in Apeldoorn

Wanneer bedrijfsactiviteiten toenemen wordt de vraag naar elektrisch vermogen groter dan bij de netbeheerder is afgesloten. Gevolg is dat een verzwaring van de netaansluiting aangevraagd zal moeten worden. Dit geldt voor kleine energieverbruikers, zoals huishoudens, maar ook voor de industrie. Bij vleesverwerker ESA B.V. in Apeldoorn groeide de vraag naar elektrisch vermogen en moest de netbeheerder (Liander) de netaansluiting van 2MVA naar 5MVA verzwaren. Om dit te realiseren waren aanpassingen aan de huidige laag- en middenspanningsinstallatie noodzakelijk. Hollander Techniek was bij dit ‘middenspanningsproject’ van voorbereiding tot uitvoering betrokken. Het stopt daar echter niet. Ook na de oplevering blijft Hollander Techniek betrokken.

Aanpassen en uitbreiden van de middenspanningsinstallatie

De vraag naar elektrisch vermogen bleef groeien bij de ESA. Hierdoor was het noodzakelijk om een verzwaring van de netaansluiting bij netbeheerder Liander aan te vragen. De hele middenspanningsinstallatie moest aangepast en uitgebreid worden. Er is onder andere een inkoopstation met een inkoopverdeler door Hollander Techniek geleverd en geplaatst volgens de specificaties van de netbeheerder. Daarnaast zijn er drie nieuwe transformatoren (trafo’s) – twee nieuwe trafo’s ter vervanging van de huidige installatie en één trafo voor het nieuwe extra vermogen - en een laagspanningsverdeler geplaatst. Vanaf het nieuwe inkoopstation worden de trafo’s gevoed.

Flinke impact op de bedrijfsvoering

Een middenspanningsinstallatie aanpassen is geen eenvoudig project. Om het te kunnen realiseren moest de ESA voor ruim een week overgezet worden op noodstroomgeneratoren. De vleesverwerker mag immers niet zonder energie komen te zitten. Bastiaan van der Linden, Montageleider bij Hollander Techniek, was nauw betrokken bij het project en vertelt: “Een project van deze omvang en met deze specifieke werkzaamheden vergt een hele goede planning vooraf. Samen met de ESA, externe partijen en collega’s, hebben we een strakke planning gemaakt van de ombouwweek en alle werkzaamheden. Tijdens deze week is de voeding van de netbeheerder verhuisd naar het nieuwe inkoopstation en zijn de trafo’s geplaatst en aangesloten op het inkoopstation. Een dergelijk middenspanningsproject heeft behoorlijk impact op de bedrijfsvoering. We hebben namelijk de gehele stroomvoorziening tijdelijk overgezet op noodstroomgeneratoren. Om er zo voor te zorgen dat geen enkele koeling, installatie of productielijn zonder stroom komt te staan. Alleen met goed voorbereiden en een heldere planning voor alle partijen heb je 100% zekerheid dat geen enkele installatie zonder stroom komt te staan.”

Goed geplande samenwerking

Hollander Techniek heeft in de afgelopen jaren ruime ervaring opgebouwd als het gaat om middenspanningsprojecten van deze omvang. Bastiaan: “Door onze ervaring hebben we van te voren de ESA goed kunnen adviseren en helpen bij de realisatie. We hebben de wens om naar een netwerkaansluiting 5MVA over te stappen vertaald in een nieuwe middenspanningsinstallatie die voldoet aan de infrastructuur van de ESA. En dat allemaal gerealiseerd binnen de planning. Op zaterdag ging de hele fabriek uit, schakelde de netbeheerder de hoofdspanning uit, werden de noodstroomgeneratoren aangesloten en kon de ombouw beginnen. Al die tijd heeft de ESA gelukkig gewoon door kunnen draaien. Een week later waren alle aanpassingen afgerond en is de ESA weer overgezet van generatoren naar de nieuwe netaansluiting van 5MVA.”

Hollander Techniek ook na oplevering installatie verantwoordelijke

Dat Hollander Techniek de wensen van de ESA goed heeft kunnen vertalen in een passende installatie komt doordat de samenwerking al een aantal jaar geleden is begonnen. Bastiaan: “We kennen elkaar goed en weten wat de ander kan en wil. Hierdoor verloopt de samenwerking vaak heel soepel en dit heeft ervoor gezorgd dat wij naast de realisatie ook de installatie verantwoordelijkheid hebben overgenomen.” Een installatieverantwoordelijke zorgt ervoor dat de installatie up-to-date blijft. Hij beheert en onderhoud de installatie volgens de norm NEN 3840. Zijn er gebreken of eventuele storingen? Dan beoordeelt hij of er aanpassingen doorgevoerd moeten worden. “Ondanks dat een installatie verantwoordelijke bij een middenspanningsinstallatie verplicht is, zijn wij enorm trots dat de ESA ons het vertrouwen heeft gegeven om deze taak over te nemen.”

Projectinfo

Opdrachtgever

Vleesverwerker ESA B.V.

Project

Middenspanningsinstallatie

Oplevering:

2020

Locatie:

Apeldoorn

Segment:

Industrie

Deel deze pagina: