Interface

Opdrachtomschrijving

Machineveiligheid is meer dan voldoen aan de vastgestelde wettelijke verplichtingen. Naast het op orde hebben van documentatie, zijn ook CE-markeringen, Europese Regelgevingen zoals 2006/42/EG, certificeringen en dergelijke richtlijnen rondom het werken met industriële machines van belang. Machineveiligheid is letterlijk van levensbelang als het gaat om veilig werken met machinale arbeidsmiddelen. Met machines kunnen ongelukken gebeuren waarbij de gevolgen vaak ernstig zijn, (blijvend) lichamelijk letsel bevatten en zelfs traumatische ervaringen veroorzaken. Kennis van actuele regelgeving, Europese richtlijnen en geharmoniseerde Europese normen is één. Het aanbrengen van beveiligingsvoorzieningen is twee. Dit werkt het best met praktische handvatten. Hollander Techniek heeft Interface – een internationale producent van design tapijttegels – hiermee geholpen. Hollander Techniek positioneert zich als meedenkende kennispartner die oplossingen aandraagt op het gebied van machineveiligheid.

Interface is wereldwijd de grootste producent van commerciële tapijttegels. Bij de milieubewuste ontwikkeling van deze designtegels, wordt een groot aantal machines gebruikt. Machineveiligheid is zodoende ook hier een belangrijk onderwerp. Bij de verbetering van machineveiligheid heeft Interface aan ESV Technisch Adviesbureau en Hollander Techniek gevraagd om praktisch mee te denken over oplossingen.

Oplossing

Door het plaatsen van hekken (met daarop veiligheidsschakelaars met toegangsaanvraag), het softwarematig terug kunnen draaien van de machinesnelheid zodat in bepaalde situaties met veilige snelheden gewerkt kan worden en het installeren van toegangscontroles, is de machineveiligheid van twee productielijnen van Interface aanzienlijk verbeterd. Door het inrichten van een veiligheidsschil om de bestaande productielijn, kon deze maatregel uitgevoerd worden tijdens het lopende productieproces. De daadwerkelijke implementatie werd uitgevoerd op een zaterdag en werd binnen een dag voltooid. Deze praktische en betrokken oplossingen werden in samenspraak met de klant van begin tot eind uitgewerkt.

Reactie van de klant

Frank van den Berg, Engineer Elektro en Industriële Besturingen bij Interface, licht toe: “Al sinds 1973 maken wij topsegment tapijttegels en inmiddels zijn wij wereldwijd toonaangevend op dit vakgebied. De machines waarmee wij deze tegels ontwikkelen, zijn deels ook al zo oud. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Naast het feit dat regelgeving rondom machineveiligheid door de jaren heen flink is gewijzigd, wilden wij hier zelf ook al actie op ondernemen. We zochten naar een flexibele partner die kwaliteit net zo belangrijk vindt als wij, om zo samen een oplossing van hoog niveau neer te zetten. Hollander Techniek rende niet weg, maar dacht mee. Inmiddels zijn twee van de vijf productielijnen qua machineveiligheid volgens de normen ingericht. Voor de resterende lijnen, komt Hollander Techniek zeker weer in beeld.”

Neem contact op

Richard Vos 
Projectmanager Industrie
055-3681111 | 

Mail Richard Vos

Projectinfo

Opdrachtgever:

Interface

Doorlooptijd:

Januari 2016 - april 2016

Locatie:

Veenendaal

Segment:

Industrie

Deel deze pagina: