Nefit-Bosch

Nefit Bosch en Hollander Techniek

Opdrachtomschrijving

Hoe kan de time-to-market verkort worden bij het introduceren van producten in de maakindustrie. Dat was de doelstelling van het innovatieproject van CV-ketelproducent Nefit-Bosch, ontwikkelaar van logistieke simulatiesoftware Ergo-Design en Hollander Techniek.

De uitdaging voor de maakindustrie: Een sterk wisselende vraag, een variabelere productmix en nieuwe modellen die elkaar sneller opvolgen. Hierdoor moeten lean productielijnen steeds vaker opnieuw worden gebalanceerd. Hoe doe je dat zo snel mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten?

Oplossing

Hollander Techniek realiseerde een datakoppeling tussen het besturingssysteem van de productiemachines en de door Ergo-Design ontwikkelde virtuele logistieke simulatie. Dankzij deze koppeling kan Nefit een echte aanpassing van het productieproces met actuele ‘realtime’ procesparameters simuleren.

De simulaties blijken het gedrag van de lijn goed te beschrijven. Er is al een eenvoudige verbeteroptie gerealiseerd: het sorteerstation, dat wordt gebruikt om verstoorde productievolgordes te herstellen, kan zonder veel problemen worden weggelaten. Het proof of concept is daarmee geleverd, maar de echte winst moet nog komen. Het simulatie model kan namelijk ook worden gebruikt om de impact van complexe veranderingen te beoordelen, wijzigingen waarvan je het effect niet op een andere manier kunt voorzien. Denk aan een radicale wijziging van de productmix. Het simulatiemodel geeft in zo’n geval precies aan wanneer zo’n wijziging werkt, én wat daar voor nodig is op het gebied van machines en procesautomatisering.

Al eerder ontwikkelde Hollander Techniek een compleet nieuw Pick-to-light-systeem, waarmee een aanmerkelijke verbetering van het assemblageproces gerealiseerd kon worden. De essentie van dit systeem is dat op een praktische wijze een grote variëteit aan keteluitvoeringen te produceren is met behulp van een magazijnopstelling met oplichtende lampen die precies aangeven welke onderdelen er voor de samenstelling van de gewenste CV-ketel nodig zijn. Belangrijk is daarbij dat het uitgekiende pick-to-light systeem zodanig is geconstrueerd dat vergissingen vrijwel uit te sluiten zijn, waardoor aanzienlijk kortere productietijden en een veel grotere efficiency worden bereikt. Dit uitgekiende systeem zorgt niet alleen voor de aanduiding van de verschillende pick-locaties, maar verzekert ook dat alle benodigde onderdelen daadwerkelijk worden gepakt en verzameld, zodat hierover tijdens de assemblage geen verwarring meer kan ontstaan.

Reactie van de opdrachtgever

De test van het simulatiemodel leverde waardevolle inzichten in mogelijke procesverbeteringen op. Volgens plantmanager Gezienus Hoving van Nefit- Bosch heeft het innovatieproject er beslist toe bijgedragen zijn bedrijf competitiever te maken. “De levenscyclus van onze producten wordt steeds korter. Om concurrerend te blijven, moet je innovatief zijn en nieuwe producten zo snel mogelijk ‘fit-to-market’ maken. Met de kennis die we hebben opgedaan, zijn we in staat producten sneller te lanceren. Simulatie staat bekend als duur, maar dat is een relatief gegeven als je time-to-market wordt verkort.” Hoving prijst het samenspel met Ergo-Design en Hollander Techniek. “We doen al jaren zaken met deze twee bedrijven, dus we kennen elkaar van haver tot gort. De sfeer was uitstekend. Bovendien zitten we niet in elkaars vaarwater en gingen we voor het gezamenlijk belang. Iedereen wilde het project doen slagen.”

Plantmanager Hoving van Nefit-Bosch prijst de grensverleggende aanpak. “Normaliter kijken we eerst naar de productielogistiek en halen we daarna de automatisering er pas bij. Nu waren beide disciplines vanaf de start aan boord en konden we onze ideeën al vroegtijdig toetsen. Je bespaart zo veel tijd.”

Neem contact op

Richard Vos 
Projectmanager Industrie
055-3681111 | 

Mail Richard Vos

Projectinfo

Opdrachtgever:

Nefit-Bosch

Doorlooptijd:

2011 - 2012

innovatienetwerk:

Ergo-Design en S3H

Locatie:

Deventer

Segment:

Maakindustrie

Deel deze pagina: