Zwembad ’t Bun op Urk

Zwembad 't Bun op Urk Hollander Techniek

Opdrachtomschrijving

Het zwembad ‘t Bun op Urk was bijna veertig jaar oud en dringend aan vernieuwing toe. De uitgebreide verbouwing en nieuwbouw moet resulteren in een nieuw wedstrijdbad, een gerenoveerd doelgroepenbad met glijbaan (50 meter) en extra kleedruimte. Een belangrijk ontwerpcriterium is dat deze uitbreiding moet worden uitgevoerd met behoud van het huidige energieverbruik en het liefst een lager energieverbruik.

Met de verbouwing en nieuwbouw van zwembad ’t Bun op Urk heeft Hollander Techniek de bouwketen op zijn kop gezet. De techniek was leidend bij modernisering van het zwembad. Daarom koos Gemeente Urk Hollander Techniek als technisch dienstverlener en installateur en vroeg ons op te treden als hoofdaannemer en niet, zoals gebruikelijk, een bouwkundig aannemer. Hollander Techniek werd daarmee multidisciplinair verantwoordelijk voor de prestaties op het vlak van bouwkunde, technologie, duurzaamheid en kostenbeheersing.

Een andere vereiste was dat het project volledig in BIM (Bouw Informatie Model) zou worden uitgevoerd. Ook dat was voor ons geen probleem.

Oplossingen

In het voorjaar van 2016 is het vernieuwde en uitgebreide zwembad, dat jaarlijks zo’n 120 duizend bezoekers trekt, opgeleverd. Het zwembad voldoet nu weer volledig aan de eisen van deze tijd. Er is dan een nieuw wedstrijdbad om aan de competitie deel te nemen (met beweegbare bodem). Het instructiebad is tot doelgroepenbad omgebouwd. Het entreegebied, de horeca-faciliteiten, de ontmoetingsruimte, kleedkamers en speeltuin zijn uitgebreid. Het nieuwe complex wordt 40% groter en komt zo tegemoet aan de verwachte groei naar jaarlijks 140 duizend bezoekers. Last but not least krijgt het zwembad in de laatste fase van de verbouwing een glijbaan van 80 meter lang en 11 meter hoog.

Vanaf de adviesfase was Hollander Techniek bij de modernisering van het zwembad betrokken. Op installatietechnisch gebied heeft Hollander Techniek alles in het zwembad aangelegd (elektrotechniek, werktuigbouwkundige installaties en zwembadtechnologie). Zo waren wij in staat onze opdrachtgever maximaal te ontzorgen. Verder hadden we hebben een specialist in dienst genomen als bouwkundig projectleider, zodat we ook die kennis volledig in huis hebben.

Een van de voorwaarden was dat het energieverbruik gelijk zou blijven. Hiervoor hebben we de bestaande installaties, zoals de luchtbehandeling, sterk verbeterd en  we betere isolatie toegepast. Ook hebben we nieuwe technieken, zoals zwembadafdekking en warmtepompen ingezet. Hollander Techniek werkte ook mee aan het realiseren van de riothermie-installatie (leidingen, sensoren en inpassen van de installatie). Met riothermie wint ‘t Bun met behulp van een warmtewisselaar koude en warmte, uit de nabijgelegen persleidingen van het riool. Ook is er nog een Water Monitoring Systeem (WMS) geplaatst.

Neem contact op


Herman Kolkman
Afdelingshoofd 
werktuigbouwkundige installatie
055-3681115 | 

Mail Herman Kolkman

Projectinfo

Opdrachtgever:

Gemeente Urk

Doorlooptijd:

2014 -2016

Locatie:

Urk

Segment:

Zwembaden

Deel deze pagina: