Zwembad Nijkerk

Vragen?

Heeft u als inwoner, toekomstig gebruiker of geïnteresseerde vragen of opmerkingen over dit project? Laat het ons weten!

Neem contact op

Het bad is geopend!

25 mei 2018 - Dit weekend is de opening van het zwembad! Na ruim een jaar bouw, en nog langere voorbereiding is er een prachtig nieuw zwembad opgeleverd. Benieuwd naar de bouw van begin tot eind? Bekijk de timelaps voor een impressie van het gehele bouwproces!


Kom het nieuwe bad bekijken!

Iedereen is van harte uitgenodigd om de Open Dag te bezoeken van het Jaap van der Krol bad op 26 mei! Kom vanaf 10:00 uur kijken tijdens de officiële opening en doe mee aan verschillende workshops. Bekijk het volledige programma. Wil je meedoen aan een van de workshops? Inschrijven kan door een mail te sturen naar gabriellerack@optisport.nl. De open dag eindigt om 18:00.

Open dag
Op 27 mei kunnen alle belangstellenden tussen 10:00 en 16:00 uur zelf het zwembad uitproberen. De toegangsprijs bedraagt dan slechts 1 euro!


Officiële overdracht Jaap van der Krol Bad

Op maandag 14 mei vond de officiële overdracht van het nieuwe zwembad in de gemeente Nijkerk plaats. Daarbij waren drie partijen betrokken. Namens aannemer Holllander Techniek droeg directeur Erik Hollander de sleutel over aan de gemeente Nijkerk. Wethouder Marly Klein nam namens de gemeente de sleutel in ontvangst en gaf deze vervolgens aan de locatiemanager van het zwembad, Gabriëlle Rack van exploitant Optisport BV. De komende tien jaren is Optisport verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het zwembad. Aannemer Hollander Techniek is gedurende deze periode verantwoordelijk voor het onderhoud.

Duurzame zwemaccomodatie
Het Jaap van der Krol Bad is de zeer duurzame nieuwe zwemaccommodatie in de gemeente Nijkerk, die bestaat uit een 8-baans wedstrijdbad, een warmer doelgroepenbad met een beweegbare bodem, een peuterbadje en een whirlpool. Het wedstrijdbad heeft een duikkuil (extra diep) en bovendien is voorzien in een duikplank en een grote glijbaan met tijdsmeting. Het zwembad aan de Van der Krolstraat 1 in Nijkerk heeft ook een speelweide, die op dit moment wordt aangelegd. Daarin komen onder andere een volleybalveld, een waterspeelplaats, schommels en een groot speeltoestel om lenigheid, fitheid en uithoudingsvermogen mee te trainen.

De drie betrokken partijen gaven aan dat er gedurende het hele proces een goede samenwerking is geweest. Zij zijn trots op het resultaat: een duurzaam, mooi zwembad waar zowel verenigingen, als speciale doelgroepen (bijvoorbeeld ouderen), kinderen die leren zwemmen en recreatieve zwemmers terecht kunnen. De partijen benadrukten ook de kwaliteit van het bad, die dik in orde is.

Open dag
Het Jaap van der Krol Bad wordt op vrijdagavond 25 mei officieel geopend voor genodigden. Op 26 mei is er van 10 tot 18 uur een open dag, met demonstraties, workshops, muziek, enzovoorts. Op 27 mei kunnen alle belangstellenden zelf het zwembad uitproberen. De toegangsprijs bedraagt dan slechts 1 euro.


Meevaller van €120.000,- per jaar!

April 2018 - De gemeente heeft bij de realisatie van het nieuwe zwembad geraamd dat de exploitatiekosten  € 685.000,- zouden bedragen. De energie- en onderhoudslasten via Hollander Techniek, financieringskosten en de eigenaarslasten waren al bekend. Samen met de exploitatielasten van Optisport zijn de jaarlijkse exploitatielasten van het zwembad gemiddeld €565.000 per jaar. Een meevaller van €120.000,- per jaar!

Opening
Zoals het er nu uit ziet wordt het bad eind april opgeleverd aan de gemeente. De gemeente draagt het bad over aan de exploitant, Optisport. Optisport zal enkele weken nodig hebben voor het instrueren van het personeel en de inrichting van het zwembad. Dit bestaat onder andere uit de inrichting van horeca- en personeelsruimten, en de ICT-voorzieningen. De verwachting is dat het zwembad dan eind mei of uiterlijk begin juni zijn deuren opent voor het publiek.

Lees het gehele artikel op nijkerk.nieuws.nl


Het einde nadert!

Maart 2018 - Even geleden dat we de laatste beelden van binnen hebben gezien. Het eerste water zit in het bad en de glijbaan in geplaatst! Ook het tegelwerk is al bijna gereed. Leuk om te zien dat het kleurgebruik in de toiletten gelijk is aan de kleuren van de buitengevel. Nog heel even wachten en dan kunnen we erin!


Beelden van binnen!

Januari 2018 - Een van de camera's is naar binnen verplaatst. Vanaf de glijbaan toren wordt de voortgang binnen in beeld gebracht! Mooi om te zien hoe een betonnen constructie langzaam transformeert in het nieuwe zwembad.


Jaap van der Krol-bad wordt de naam!

Januari 2018: De gehele maand december kon er gestemd worden op 4 genomineerde namen voor het nieuwe zwembad aan de Amersfoortseweg. In totaal  brachten 786 personen hun stem uit. Als winnaar kwam  het ‘Jaap van der Krol-bad’ uit de stemming.

De namen werden aangeleverd door verenigingen die gebruikmaken van  zwemwater en door personeel sleden van de zwembaden. Het college nomineerde enkele namen uit meer dan dertig inzendingen. Op deze namen kon gestemd worden.

De uitslag van de stemming was als volgt:

- Jaap van der Krol-bad: 312 stemmen
- ’t Nije bad: 186 stemmen
- De Bloemslag:  174 stemmen
- Spoorbad: 96 stemmen

De winnende naam is afkomstig van zwemvereniging Flevo.

Laat het voorjaar maar komen!

December 2017: De entree tot het zwembad en de gang naar de kleedruimtes (foto 1 en 2) geven een mooie impressie van de kleurstelling van de gevel. Zowel aan de gevel als de ruimtes krijgen hun definitieve vorm. De 550 zonnepanelen op het dak kunnen niet wachten op de eerste zonnestralen. Laat het voorjaar maar komen!


Kies nieuwe naam voor het zwembad!

December 2017: Verenigingen en huidig zwembadpersoneel hebben namen bedacht voor het nieuwe zwembad. Uit 30 namen heeft het college van burgemeester en wethouders vier namen genomineerd. 

  1. ’t Nije Bad: het is een nieuw bad (nije) en Nije slaat ook op Nijkerk, de gemeente waarin het bad staat.
  2. Het Spoorbad: het bad staat bij het spoor en het gebied heet Spoorkamp.
  3. Jaap van der Krol Bad: Jaap van der Krol is jarenlang voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Zwembond geweest en was lid en enige tijd voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité. In die tijd richtte hij samen met de Nederlandse Sport Federatie de ‘Stichting Sportsupport’ op, om gezamenlijk het bedrijfsleven te kunnen benaderen. Dit gaf de sport een enorme impuls. Hij werkte als advocaat en procureur In Nijkerk en was daar van 1967 tot 1970 wethouder. Daar overleed hij in 1994.
  4. De Bloemslag: een samenvoeging van zwembad De Slag in Hoevelaken en Bad Bloemendal in Nijkerk.

Uit alle personen die een stem uitbrengen wordt iemand geloot die een kleine prijs wint.
Via onderstaande button gaat u naar het stemformulier. Hier kunt u aangeven hoe het nieuwe zwembad volgens u moet gaan heten!

Stem nu!


Nieuw timelapse-filmpje. Klaar om naar binnen te gaan!

November 2017 - De opbouw van de wanden is duidelijk zichtbaar. Het is eveneens de laatste video waar we alleen nog van de buitenkant kijken. Een van de camera's is namelijk naar binnen verplaatst zodat ook hier de voorgang in beeld wordt gebracht!


Afbouw komt op stoom!

November 2017 - Op onderstaande foto's zijn steeds meer onderdelen zichtbaar die de gebruiker ook zal zien, oftewel, de afbouw komt op stoom! Op de betegeling van het wedstrijdbad zijn de baannummers al zichtbaar. Ook zijn al delen van de buitengevel gereed. Op de 2e foto wordt gewerkt aan installaties zodat hier de kleedhokjes en kluisjes in kunnen komen. In de kelder staan de Membraanfilters al op hun plek. Hierdoor kan een zeer fijne filterkwaliteit van 3 micron (0,003 mm) gegarandeerd kan worden!


Optisport wordt exploitant van Zwembad Nijkerk

Oktober 2017 - Optisport wordt de exploitant van het zwembad aan de Amersfoortseweg. Tot de oplevering van het nieuwe zwembad neemt zij eveneens de exploitatie van de huidige twee zwembaden voor haar rekening. Daarnaast zal Optisport de binnensportaccommodaties in de gemeente Nijkerk exploiteren. Na een zorgvuldige en geslaagde aanbestedingsprocedure van de Gemeente Nijkerk kwam Optisport zowel op het criterium ‘kwaliteit’ als op de prijs als beste uit de bus.

Gesprekken met Exploitant
Optisport wordt de nieuwe werkgever van  de personeelsleden van de huidige twee zwembaden, De Slag en Bad Bloemendal. Op korte termijn gaan de gesprekken tussen het personeel en de nieuwe exploitant van start. Daarna worden de plannen met betrekking tot de exploitatie van het zwembad en de binnensportaccommodaties aan betrokkenen, zoals verenigingen, toegelicht.

Download het volledige persbericht hier.

Wijziging in planning

Oktober 2017 - Het nieuwe zwembad wordt in het eerste kwartaal van 2018 in gebruik genomen. De opening is daarmee uitgesteld. Wij hebben te maken heeft gekregen met het landelijke probleem dat het steeds moeilijker is om over voldoende gekwalificeerd personeel op de bouwplaats te beschikken. Daarnaast zijn wij, en de nevenaannemers in toenemende mate geconfronteerd met een stagnatie van levering van de benodigde bouwmaterialen. Ondanks extra inspanningen van zowel de gemeente als van ons, is het niet mogelijk gebleken om het zwembad toch in januari in gebruik te nemen. De exacte datum zal de komende periode in overleg met de gemeente en de toekomstig exploitant worden bepaald. Alle lopende activiteiten, zoals de verenigingsactiviteiten, het zwemonderwijs en het recreatieve zwemmen zullen in Bad Bloemendal en zwembad De Slag gecontinueerd worden, totdat het nieuwe zwembad open is.

We kunnen naar binnen!

Augustus 2017 - Het vorige bericht was nog een artist impression, maar het echte dak zit er ook op! Nu krijg je het gevoel dat je binnen bent. De eerste stenen voor het metselwerk staan ook opgesteld. De komende periode zal het metselwerk aan de gevel aan de spoorzijde zichtbaar worden. Ook de tegels voor het wedstrijdbad staan al klaar.Tegelijkertijd is wordt er vanuit de kelder druk gewerkt aan de luchtbehandeling. Deze zal zorgen voor voldoende frisse lucht in het zwembad. Ook verlichting, voorziening voor badwaterafvoer en kabelwegen worden steeds meer zichtbaar in de kelder.


Nieuw timelapse-filmpje. Het gaat snel met de bouw!

Augustus 2017 - Het gaat hard met de bouw van het nieuwe zwembad! De afgelopen maanden zijn we de hoogte in gegaan. Onderstaand een nieuw timelapse-filmpje waarin de vooruitgang in de bouw goed te zien is! 

 

Sneak Peek: het zwembad van binnen

Augustus 2017 -  Inmiddels zijn al veel foto's en beelden geplaatst van hoe het nieuwe zwembad aan de Spoorkamp eruit gaat zien. Maar dat zijn vooral afbeeldingen van de buitenkant van het zwembad. Benieuwd hoe het zwembad er aan de binnenkant uitziet? Dat kan! Hieronder vindt u beelden van een speciaal hiervoor gemaakte 3D-animatie. Zo kunt u alvast zien wat er straks allemaal te doen is in het nieuwe zwembad. Wij krijgen nu al zin in een frisse duik! 
NB: natuurlijk ontbreekt een duikplank niet in het zwembad. Deze is nog niet opgenomen in de animatie. De kleur van de tegels die u in de animatie ziet is bovendien niet de definitieve kleur. 

Bron: Aalt Guliker - persfotograaf

 
 


We gaan de hoogte in!

Juli 2017 - Het bad gaat de hoogte in, althans, de staalconstructie. De komende weken wordt er hard gewerkt aan de staalconstructie van het zwembad. Hiermee zullen de vormen van het bad ook vanaf de weg duidelijker zichtbaar worden. Benieuwd hoe het eruit komt te zien? Bekijk onderstaande video dan alvast!

 

Nijkerkse Gemeenteraad bezoekt bouwplaats zwembad

Juli 2017 - Afgelopen donderdag bezocht de Nijkerkse Gemeenteraad de bouwplaats van het nieuwe zwembad in Nijkerk. Na een welkomstwoord door wethouder Marly Klein, volgde een korte rondleiding over de bouwplaats. Daarbij werd onder andere gekeken in de kelder van het zwembad, waar de zwembadinstallaties worden geplaatst. Ook waren er 3D-beelden te zien van hoe het zwembad er uiteindelijk uit gaat zien.

Op dit moment wordt de waterdichtheid van de zwembaden getest. Daarmee worden eventuele lekkages in het zwembad uitgesloten. Binnenkort wordt gestart met het plaatsen van de staalconstructies. Een belangrijk moment omdat het zwembad dan de ‘hoogte’ in gaat. Vanaf dat moment krijgt het zwembad steeds meer zijn uiteindelijke vorm.


Timelapse Nieuwbouw zwembad

Juni 2017 - Het schiet op met de bouw van het nieuwe zwembad in Nijkerk. Dat is goed te zien op de onderstaande timelapse-film die is gemaakt in de periode 12 april tot 24 mei 2017. Inmiddels zijn alle fundatiewerkzaamheden gereed. De buitenwanden en zwembadwanden zijn geplaatst. De komende periode wordt gewerkt aan de bouw van het lage gedeelte van het zwembad, waarin het restaurant en de kleedkamers zich bevinden. Ook wordt voorbereidend installatiewerk verricht.


Kinderbad en de kelder

Mei 2017 - Naast het wedstrijdbad en doelgroepenbad is het peuterbad nu ook duidelijk zichtbaar! Op het betongaas zal de begane vloer gestort worden. Op de 2e foto zie je een ronding uitgegraven. Hier zullen de kleedruimten, entree en horeca gevestigd worden. Op de laatste foto is de kelder van het bad zichtbaar. Wanneer de stutpalen verwijderd kunnen worden, zullen de installaties hier geplaatst worden. Denk hierbij aan waterzuivering, pompen en meetapparatuur om de waterkwaliteit te borgen.

Wilt u meer weten over onze werkwijze?


Joost Leferink
088 - 801 8000

Mail Joost Leferink

Vanuit de lucht

April 2017 -  Onlangs zijn foto's genomen door een drone. Daarop is heel goed de voortgang van de bouw én de uiteindelijke vorm van het zwembad te zien. Mooie beelden die we graag met u delen. 


Prefab-wanden geplaatst

April 2017 - Het gaat snel met de bouw van het nieuwe zwembad in Nijkerk! Afgelopen vrijdag werden de prefab zwembadwanden geplaatst. Een precisie werkje. De wanden zijn circa 12 meter breed en 3 meter hoog en wegen zo'n 20 ton per stuk. In de fabriek zijn de wanden helemaal voorbereid voor plaatsing. Het leidingwerk is al in de wand gemonteerd en ook op de locatie zijn alle aansluitpunten reeds geplaatst. De wanden worden op die manier als het ware over de gemarkeerde aansluitpunten heen geschoven. Dat komt heel nauw, een centimeter teveel of te weinig heeft al gevolgen.

Op de Facebook-pagina van Hollander Techniek staat een filmpje waarin goed te zien is hoe de wanden geplaatst worden.


De vloer wordt al zichtbaar!

Maart 2017 - De afgelopen weken is de bouwput gereed gemaakt. Nu zijn de eerste contouren van de nieuwe zwembaden zichtbaar. 
Op ruim 3,60 meter onder maaiveld wordt er hard gewerkt aan de vloer van het toekomstige wedstrijdbad. Het leidingwerk voor de badwater toevoer en afvoer is aangelegd. Op onderstaande foto is ook de (blauwe) isolatie van de badomloop (red. kelderruimte waar installaties staan) aangebracht. Zowel het leidingwerk als de isolatie zullen onder het beton verdwijnen dat de komende periode gestort zal worden. Het storten zal in verschillende fasen plaatsvinden.
Op de derde foto zijn de contouren van het doelgroepenbad al duidelijk zichtbaar.

 

Daadwerkelijke bouw zwembad gestart

Februari 2017 - Hollander Techniek en Draisma zijn gestart met de daadwerkelijke bouw van het nieuwe zwembad aan de Spoorkamp, meldt de gemeente Nijkerk. De keten voor de bouw zijn inmiddels geplaatst.

De komende tijd wordt de bouwput gereed gemaakt en gaat de aannemer onder andere aan de slag met het de bouw van de kelder waarin alle installaties van het zwembad een plek krijgen. Hierbij valt te denken aan filters, pompen, enzovoorts.

 

Hollander Techniek bouwt zwembad Nijkerk

December 2016 - Hollander Techniek heeft de opdracht gekregen voor de complete nieuwbouw van het zwembad in de gemeente Nijkerk. Hollander Techniek is multidisciplinair verantwoordelijk voor de prestaties op het vlak van bouwkunde, technologie, duurzaamheid en kostenbeheersing. Hollander Techniek onderscheidt zich op deze manier nadrukkelijk in de sport en recreatiemarkt waarin technische eisen een cruciale rol vervullen.
De realisatie zal worden opgepakt samen met bouwbedrijf Draisma. Naast de realisatie zijn wij 10 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud.

Duurzaam zwembad Nijkerk
Een van de eisen van de gemeente Nijkerk was dat er een zeer duurzaam zwembad moest komen. De installatietechnische voorzieningen dragen bij aan relatief lage energie- en onderhoudskosten. Daarnaast zal wordt het chloor- en spoelwaterverbruik tot een minimum beperkt door gebruik te maken van innovatieve installaties.
Het nieuw te realiseren zwembad bestaat onder andere uit een 25 meter wedstrijdbad, peuterbad en een doelgroepenbad (15 x 10 meter).

Deel deze pagina: