Overall Equipment Effectiveness (OEE)

OEE

U wilt inzicht krijgen in rendementen van verbetertrajecten, de effectiviteit van uw productie en/of de bottlenecks in uw processen.  Overall Equipment Effectiveness (OEE) is een praktische verbetertool die u inzicht geeft in de knelpunten in uw productieproces. Het wordt ingezet bij de eerste stappen van procesverbetering.

Beschikbaarheid, effectiviteit en kwaliteit meten -> OEE

Hollander Techniek werkt met de flexibele OEE Toolkit dat uw machine effectiviteit berekent. Deze KPI bestaat uit beschikbaarheid, effectiviteit en kwaliteit. OEE meet en maakt inzichtelijk hoe goed de productie draait. Daarbij is het belangrijk om de OEE score te analyseren, zodat u uw verbeterstrategieën hierop kunt afstemmen. Wij implementeren de systemen en verzorgen de volledige integratie in het bestaande productieproces. Zo weet u snel welke machine de bottleneck in uw productielijn vormt en kunt u hierop anticiperen en rendementsverbeteringen realiseren. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen qua optimalisatie van het productieproces? Neem dan gerust contact op met de OEE specialisten van Hollander Techniek. 

Wat is OEE


Het meten van de Overall Equipment Effectiveness (OEE) hoort oorspronkelijk bij de Japanse verbetermethode Total Productive Maintenance (TPM) en gelinkt aan Lean Manufacturing. Een heel korte definitie van de Overall Equipment Effectiveness (OEE) is de verhouding tussen de hoeveelheid goede producten die een productiemiddel aflevert, en het maximaal haalbare. Om de OEE te berekenen worden een aantal factoren met elkaar vermenigvuldigd, waaronder tenminste de machinebeschikbaarheid, de machineprestatie en de kwaliteitsefficiency,

Een OEE van 100% zou optimaal zijn. De machine draait dan altijd als een zonnetje, de omsteltijd is nul, en er worden alleen maar goede producten gemaakt. Dit is niet realistisch en daarmee een utopie. In de praktijk wordt een OEE van 80 á 85% als excellent beschouwd.

OEE is één van de meest praktische tools voor procesverbetering, en daardoor prima geschikt als eerste stap bij procesverbetering. De methode wordt snel opgepikt door de werkvloer, en maakt mensen bewust van hun bijdrage aan een efficiënt productieproces.

Het is belangrijk om diverse multidisciplinaire teams verantwoordelijk te maken voor prestaties van 'hun' productiemiddelen. Hierdoor kunt u stapsgewijs meten, analyseren en verbeteren. Dit is één van de belangrijkste stappen in het doormeten van OEE. 

De voordelen van Overall Equipment Effectiveness (OEE)

  • Optimaliseer machineprestaties en breng bottlenecks snel in kaart dankzij OEE.
  • Dankzij de universele toepasbaarheid is het OEE systeem binnen iedere productieomgeving inzetbaar.
  • OEE is binnen vijf stappen eenvoudig te installeren zodat uw productie niet wordt verstoord.
  • U profiteert van lage investeringskosten die u snel terugverdient.
  • Het systeem is gebruiksvriendelijk en daardoor gemakkelijk te bedienen.
  • Dankzij de efficiënte werking is OEE gelijktijdig inzetbaar voor de registratie van 24 machines/processen.
  • Downtime- en productiegegevens heeft u snel inzichtelijk.
  • Voer productietijden in voor een nauwkeurige meting.
  • Een grafische weergave geeft u inzicht in de downtime per shift.

Bent u benieuwd hoe u uw rendement en/of de effectiviteit van uw productie kunt verhogen? Wij maken graag een afspraak met u.

Neem contact op

 

Jacco Roelofs
Accountmanager Industrie
06- 41612887| LinkedIn Jacco Roelofs

Mail Jacco Roelofs

Referenties

Deel deze pagina: