Project

Aap-proof armaturen in Apenheul

Het welzijn van de dieren gaat boven alles

In de zomer van 2020 opende niemand minder dan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden het voedselbos, gelegen in het nieuwe gebied van Apenheul. Hollander Techniek is er trots op mee te hebben gewerkt aan de realisatie hiervan. Inmiddels werken Hollander Techniek en Apenheul al bijna 10 jaar samen. Het gaat daarbij om veel meer dan ‘enkel’ het aanleggen van techniek…

“Apen zijn gevoelige dieren en hechten aan stabiliteit. Ze zijn ook slim en hebben snel door hoe iets werkt. Het zijn factoren waarmee we rekening moesten houden tijdens ons werk in Apenheul”, vertelt Gerard van ’t Erve die als projectleider al bijna 10 jaar verbonden is aan onze Apeldoornse klant. “Het is bijzonder om in de natuur tussen de apen te werken en samen met onder andere de dierenverzorgers te bekijken wat wel en niet mogelijk is op technisch gebied. Dat komt soms heel nauw”, vult Jacco van Duren, chef monteur, aan.

Dat het bij Apenheul om meer gaat dan ‘enkel’ het aanleggen van techniek, wordt al snel duidelijk. Gerard: “Wanneer je werkt met levende dieren moet je best wat aanpassingen doen. Niet alleen in de techniek zelf, maar ook in de manier waarop we werken. Zo moeten we rekening houden met voedertijden waardoor we niet voor 09.00 uur kunnen beginnen. Op het gebied van geluidsproductie moeten we rekening houden met het feit dat sommige apen hier erg gevoelig voor zijn.” Jacco: “Er gelden bovendien strenge veiligheidsregels. Bij de Orang-oetans is er bijvoorbeeld buiten hun verblijf een gele lijn getrokken die de reikwijdte van hun armen markeert. Het is verstandig buiten die cirkel te blijven en er ook geen gereedschap in te laten liggen. Apen zien alles wat je doet. Draai je in hun zicht een bout aan, dan weten ze die kort daarna feilloos weer los te draaien. Om die reden hebben we bij de Orang-oetans de bouten vast gelast.”

Projectinformatie

Opdrachtgever
Apenheul
Locatie
Apeldoorn
Doorlooptijd
2010-heden

Creatief met techniek

Het welzijn van de apen is allesbepalend voor de techniek-keuze. “In veel verblijven is gekozen voor dynamische verlichting om daarmee de natuurlijke omgeving van de apen zoveel mogelijk na te bootsen. We moeten goed bekijken waar we de armaturen ophangen. Bij sommige apen kan dat niet in het verblijf zelf, want dan wordt het al snel gesloopt”, aldus Jacco. Dat ‘sloopgedrag’ speelt op meer plekken een rol. In het Bonobo-verblijf werden RVS-leidingen gebruikt en moesten de armaturen op een plek komen te hangen waar de apen niet bij kunnen. Gerard: “Een klein knikje in het leidingwerk kan al voldoende zijn voor een aap om er lekker aan te gaan hangen. Ze zijn zo slim. We hebben in dit verblijf ook hydraulische schuiven aangelegd waarmee de verschillende verblijven gescheiden kunnen worden. Omdat apen zo slim zijn, moest goed nagedacht worden over een beveiligingsmechanisme voor het geval er een arm of been van een aap tussen komt te zitten. Uiteindelijk is dat met camerabewaking opgelost.” Dat ook de techniek zijn grenzen kent bewijst het verblijf van de Hanuman langoeren. Gerard: “Alle techniek was in het verblijf zelf geplaatst, maar doordat die ruimte heel vochtig is en er veel ammoniakgassen hangen, is besloten de techniek in een nieuw gebouwtje te plaatsen aan de buitenkant van het verblijf.”

Glasvezelnetwerk

Jacco: “Vanaf ongeveer november tot april zijn we in het park aan het werk omdat het dan gesloten is. Ik loop er zelf al jaren en krijg nu hulp van onze MIO Danny van der Linden. Ook hij is hier inmiddels een vast gezicht. Naast het werk in de dierenverblijven, leggen we techniek aan bestemd voor het park zelf en de horeca. We doen alle E-werkzaamheden, data en alle beveiliging. Een aantal jaar geleden is voor alle communicatie een glasvezelnetwerk gerealiseerd waarbij de glasvezelkabels in de grachten zijn gelegd om het graven zoveel mogelijk te beperken. Dat was nog een hele klus. We hebben bootjes moeten inzetten om op bepaalde plekken te kunnen komen. Dat was ook wel weer heel leuk.”

Calamiteiten

Gerard: “Op het park hebben wij een NOX-beveiligingssysteem geïnstalleerd waarmee alle beveiliging op het park in één systeem gevangen is. Op dit moment installeren we een systeem waarmee vier hekken rondom het park automatisch kunnen worden geopend in geval van calamiteiten. Voor de elektravoorzieningen zijn er maar liefst 24 veldkasten verspreid over het hele park. Dat zegt genoeg over hoeveel kabels er onder de grond liggen. Soms het is best lastig daar overzicht in te houden”.

Vertrouwen

Gerard: “We hebben in de loop der jaren veel vertrouwen gewonnen bij Apenheul en dat resulteert in een fijne samenwerking. Het park heeft de ambitie om uiteindelijk gasloos te worden. Dat heeft grote gevolgen voor de elektravoorziening. Daar denken we samen met Apenheul over na. We kennen de dierenverzorgers en samen met andere vaste leveranciers van het park vormen we een sterk team. Ja, Apenheul voelt wel een beetje als ons kindje.”

Duurzame locatie de St@art

In 2010 realiseerde Hollander Techniek voor stichting Apenheul, Het Natuurhuis en de gemeente Apeldoorn, gebouw de St@art. Een centrum waar duurzaam ondernemen en handelen een podium krijgen. Hollander Techniek heeft meegedacht in de duurzame technische mogelijkheden en heeft de elektrotechnische en beveiligingsinstallaties gerealiseerd.

Op 3.550 m2 voorziet De St@art in drie functionaliteiten: kantoor- en opslagruimtes en behandelkamers van dierenartsen van Apenheul, kantoor– en lesruimtes van het Natuurhuis en multifunctionele zalen, waaronder een auditorium voor commerciële exploitatie. In het gebouw wordt op een duurzame en ideële wijze liefde voor de natuur ontwikkeld en uitgedragen. Hollander Techniek heeft meegedacht in de duurzame technische mogelijkheden en heeft de elektrotechnische en beveiligingsinstallaties gerealiseerd.

Opvallende werkzaamheden

NOX-beveiligingssysteem

Op het park is een NOX-beveiligingssysteem geïnstalleerd waarmee alle beveiliging op het park in één systeem gevangen is. Uitbreiding, centraal beheer en sturing van meerdere gebouwen en technische faciliteiten zijn vanuit het security management systeem mogelijk.

Glasvezelnetwerk

In het park is een glasvezelnetwerk gerealiseerd waarbij de glasvezelkabels in de grachten zijn gelegd om het graven zoveel mogelijk te beperken. Er moesten bootjes worden ingezet om op bepaalde plekken te kunnen komen.

"We hebben in de loop der jaren veel vertrouwen gewonnen bij Apenheul en dat resulteert in een fijne samenwerking. We kennen de dierenverzorgers en samen met andere vaste leveranciers van het park vormen we een sterk team. Ja, Apenheul voelt wel een beetje als ons kindje."

Gerard van 't Erve - Projectleider

Edwin Roeterdink | Hollander Techniek

Edwin Roeterdink

Adviseur elektrotechniek

Wilt u meer weten of over oplossingen op het gebied van elektrotechniek? Dan bent u bij Edwin Roeterdink aan het juiste adres. Met zijn jarenlange ervaring en prachtige projecten op zijn naam weet hij u als geen ander te voorzien van het juiste advies.

Meer projecten

Brandweer

Brandweer Beekbergen

Kantoren en gebouwen

De oude brandweerkazerne in Beekbergen moest gerenoveerd en uitgebreid worden met douches en een kantoorruimte. Aan Hollander Techniek de taak om de elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties uit te voeren. 

Sociaal ondernemen | Hollander Techniek

Leerplein 055

Onderwijs

Onder begeleiding van Facillicom, de beheerder van de schoolgebouwen van onderwijsorganisatie Leerplein055, heeft Hollander Techniek op 19 locaties de brandmeld- en ontruimingsinstallaties vervangen of aangepast.