Project

Transformatie Centerside Amersfoort

Van oud redactiepand naar moderne woningen

Van de badkamertegels op de gevel van de ‘Badkuip’ aan de Stadsring in Amersfoort was lange tijd niks meer te zien. Achter het steigerdoek dat hing aan het voormalige redactiepand van het Algemeen Dagblad werd keihard gewerkt om in het najaar van 2020 vijftig moderne appartementen op te leveren. Ondanks de uitdagingen van een extra bouwlaag en de coronamaatregelen, werkte het vaste bouwteam van vastgoedontwikkelaar Grehamer & Company onverminderd door. In hetzelfde rappe tempo nam Hollander Techniek alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties voor haar rekening.

In no time van oud redactiepand naar moderne woningen

Vanuit Hollander Techniek waren projectleider Martin Zwartjes en chef monteur Vincent Baan onderdeel van het goed geoliede bouwteam van vastgoedontwikkelaar Grehamer & Company. Martin: “Centerside is het 22e transformatieproject dat we samen met Grehamer & Company uitvoeren. Als elektrotechnisch- en werktuigbouwkundig installateur zijn we vroeg bij het ontwerpproces betrokken. Zo konden we alles op tijd voorbereiden. Dat is ook wel nodig, want bij deze transformaties ligt het bouwtempo erg hoog.” Vincent vult aan: “Alle partijen volgden elkaar vlug op. Heeft de wandenzetter de gipswanden gezet? Dan moesten wij in één dag de waterleidingen en riolering aanleggen, want de dag erna stond de stukadoor alweer op de stoep.”

Een extra verdieping

Ieder gebouw, iedere transformatie, is anders. Dat bleek ook weer in Amersfoort. Vincent: “Bij deze transformatie moesten we er rekening mee houden dat er in de toekomst mogelijk een nieuwe verdieping bovenop het gebouw komt. Dat betekent dat we de E- en W-installaties zo moesten aanleggen dat we deze later gemakkelijk kunnen uitbreiden. Dit vroeg om aanpassingen in bijvoorbeeld de riolering en ventilatiekanalen. De beluchtingskanalen moesten via het dak naar buiten, maar wanneer er een verdieping bovenop komt, maken we het zo dat het aangesloten kan worden op het sanitair van die verdieping. Zo is het bij iedere transformatie elke keer puzzelen om de installatie zo optimaal mogelijk te plaatsen. Die uitdaging ga ik graag aan.”

Projectinformatie

Opdrachtgever
Grehamer & Company
Oplevering
2020
Locatie
Amersfoort

Een soepel rijdende monteurstrein

De woningen die gerealiseerd worden door Grehamer & Company staan bekend om hun luxe en moderne uitstraling. Ze worden instapklaar opgeleverd, dus inclusief sanitair, keuken en zelfs gordijnen. Martin: “Wij werken iedere keer met heel veel enthousiasme aan deze transformatieprojecten. Dat je van niets naar hoogwaardige woningen gaat is heel gaaf om te zien. Samen met het hele bouwteam staan we sterk en iedereen weet wat hij aan de ander heeft. De monteurs rijden in een soort trein die van het begin af aan soepel rijdt. Hierdoor weten we iedere keer de hoge kwaliteitseisen te halen.”

Proactief handelen en meedenken in oplossingen

Frank Boere is als Construction Advisor bij Grehamer & Company het aanspreekpunt voor de uitvoerders bij de verschillende transformatieprojecten, waaronder Centerside Amersfoort. Frank: “Als projectleider ben ik van begin tot eind verantwoordelijk voor de uitvoering en in die rol werk ik al een aantal jaar samen met Hollander Techniek. Hierdoor weet ik precies wat ik aan het team van Hollander Techniek heb en andersom weten zij wat wij van hen verwachten en welke standaarden wij aan de E- en W-installaties stellen. Ondanks dat de transformatieprojecten veel op elkaar lijken loopt het toch elke keer anders. Op die momenten is Hollander Techniek proactief en denken ze graag met ons mee om tot een passende technische oplossing te komen.”

Grehamer & Company

Hollander Techniek heeft samen met Grehamer & Company al aan meer dan 20 projecten gewerkt. Er zijn daarbij ruim 1.500 appartementen gerealiseerd in oude kantoorpanden. Altijd met een vast bouwteam en dat merk je. Doordat we al jaren samenwerken met hetzelfde bouwteam weten we wat we aan elkaar hebben. De communicatie gaat gemakkelijk onderling en echt alles is bespreekbaar. Dit zorgt ervoor dat we sneller kunnen schakelen en altijd samen naar een oplossing toe kunnen werken.

“Ondanks dat de transformatieprojecten veel op elkaar lijken loopt het toch elke keer anders. Op die momenten is Hollander Techniek proactief en denken ze graag met ons mee om tot een passende technische oplossing te komen.”

Frank Boere, Construction Advisor bij Grehamer & Company

Edwin Roeterdink | Hollander Techniek

Edwin Roeterdink

Adviseur elektrotechniek

Wilt u meer weten of over oplossingen op het gebied van elektrotechniek? Dan bent u bij Edwin Roeterdink aan het juiste adres. Met zijn jarenlange ervaring en prachtige projecten op zijn naam weet hij u als geen ander te voorzien van het juiste advies.

Relevante projecten

Comfort Wonen | Hollander Techniek

Comfort Wonen

Kantoren en gebouwen

De zijvleugel van woonzorgcomplex St. Jurrien stond al voor langere tijd leeg en is in opdracht van vastgoedontwikkelaar Grehamer & Company flink aangepakt. Hollander Techniek, de vaste installateur van Grehamer & Company, was tijdens dit project verantwoordelijk voor alle E- en W-installaties.

A Roland Holst College uitgelicht

A. Roland Holst College

Onderwijs

Het A. Roland Holst College is gevestigd in een mooi monumentaal pand, waar helaas het binnenklimaat niet optimaal was. Ter verbetering van het binnenklimaat heeft Hollander Techniek het schoolgebouw mogen voorzien van onder andere een ventilatiesysteem dat de luchtkwaliteit, conform de Frisse Scholen, kan garanderen.

Unilever | Hollander Techniek

Unilever

Kantoren en gebouwen

Een opvallend circulair en slim centrum bouwen in Wageningen. Dat was een aantal jaar geleden de ambitie van Unilever met het Global Foods Innovation Centre. Hollander Techniek werd aangetrokken als E- en W-installateur voor dit inspirerende gebouw.