Nieuws

Warmtenetten Ennatuurlijk

Hollander Techniek en Ennatuurlijk: klaar voor de toekomst

Nederland verduurzamen en de energietransitie versnellen, dat is waar Ennatuurlijk elke dag hard aan werkt. Dit doet de warmteleverancier door duurzamere warmte en koude te leveren aan bedrijven en woningen. En daar dragen wij als Hollander Techniek natuurlijk graag een steentje aan bij. Wij zijn trots dat Ennatuurlijk ons heeft gekozen als kennis- en implementatiepartner voor het project Luxovius!

In dit project is Hollander Techniek verantwoordelijk voor het vernieuwen en beheren van het nieuwe operationele technologie (OT)-landschap. Samen met B&R Automation bouwen we aan een betrouwbaar en centraal beheerde oplossing welke toekomstbestendig is en tijd bespaart in het aansturen en monitoren van de warmtenetten van Ennatuurlijk.

Centrale Cloudoplossing

Ennatuurlijk levert warmte aan ruim 85.000 gezinnen en 1.200 bedrijven door lokale producenten en ontvangers van warmte aan elkaar te koppelen. Er komt veel bij kijken om dit in goede banen te leiden. Het warme water loopt via verschillende stations naar de huizen en bedrijven. In die stations zorgt een warmtewisselaar voor de juiste temperatuur. Inmiddels zijn er 1.300 stations welke allemaal werken met een eigen informatiesysteem. Die hebben allemaal hun eigen bedieningssysteem, hun eigen wijze van storingen melden en hun eigen manier van communiceren met het centrale bewakingscentrum in Sint- Michielsgestel. Elk systeem moet ook apart onderhouden worden. Dat alles is niet efficiënt en blokkeert de groeiambitie van Ennatuurlijk. Hoog tijd voor vernieuwing. Met het project Luxovius wordt een centrale cloudoplossing gecreëerd waarin alle informatie kan worden opgeslagen en verwerkt. Daarnaast wordt het OT-landschap vernieuwd zodat er één en hetzelfde centrale systeem gebruikt wordt voor alle warmtenetten. Hierdoor is efficiënter werken mogelijk en kan er snel gereageerd worden op storingen en afwijkingen in de netten.

Proof of Concept (PoC)

Samen met B&R Automation heeft Hollander Techniek tijdens de Proof of Concept (PoC) aangetoond dat APROL, het DCS systeem van B&R Automation, uitstekend aansluit bij de wensen en eisen van Ennatuurlijk. De PoC bestond uit een proef met vijf locaties. Hierin was het aanbieden en testen van een betrouwbaar en centraal beheerde oplossing het uitgangspunt, maar ook de samenwerking en de communicatie waren belangrijke factoren. Eric van de Glind, projectleider bij Hollander Techniek: “In de PoC hebben we bewezen dat we de ervaring en kennis in huis hebben om dit project vol overtuiging en met veel enthousiasme aan te pakken. Met 8.000 uur aan engineering voor de boeg wordt het een flinke en uitdagende klus. Samen met het team zijn wij er klaar voor om dit project tot een succes te maken, wat de basis is voor een solide partnerschap voor nu en de toekomst.“

Richard Vos | Hollander Techniek

Vragen over dit artikel? Neem contact op

Samenwerken

Uit het voorbereidingstraject is gebleken dat de werkwijze van Ennatuurlijk uitstekend aansluit bij de visie en strategie van Hollander Techniek. Beiden hechten we veel waarde aan goed partnerschap en vinden we technische waardecreatie en een duurzame toekomst belangrijk. “We hebben voor Hollander Techniek gekozen omdat we op zoek waren naar een implementatiepartner die dit programma samen met ons wil oppakken”, vertelt Carel van de Geijn, programmamanager bij Ennatuurlijk. “Tijdens de PoC hebben we vooral gelet op hoe de samenwerking werd vormgegeven. In Hollander Techniek hebben we een partner gevonden die niet alleen een product inricht, maar ook met ons meedenkt om samen met de systeemleverancier het optimale rendement te realiseren.” Niels Spiegelenberg, lead software engineer bij Hollander Techniek: “De openheid en communicatie tussen Hollander Techniek, de systeemleverancier B&R, de implementatie partner van het IT landschap (Conclusion Mission Critical) en Ennatuurlijk heeft aangetoond dat wij samen als één partij opereren. Hierdoor worden de belangen van Ennatuurlijk het beste geborgd en worden zaken snel en adequaat opgepakt.”

Continuïteit

Hollander Techniek is in dit project verantwoordelijk voor het ontwikkelen en standaardiseren van de software, het verzamelen van data, het omzetten van data in informatie en het optimaliseren van de techniek voor in eerste instantie 400 locaties door heel Nederland. Door een standaard te creëren op de laatste stand van de techniek, zorgen we voor een systeem dat zowel geïntegreerd besturingstaken kan uitvoeren middels B&R controllers maar ook middels bestaande controllers van diverse merken, waardoor data centraal verzameld en omgezet kan worden naar informatie. Continuïteit is hierbij het uitgangspunt.

Over Ennatuurlijk

Ennatuurlijk koppelt lokale producenten en ontvangers van duurzame energie aan elkaar. Het bedrijf levert op deze manier warmte en koude verspreid door heel Nederland, met de grootste concentratie in Breda, Tilburg, Enschede, Helmond en Eindhoven. Hierdoor, en dankzij de inzet van haar 170 medewerkers, levert Ennatuurlijk een belangrijke bijdrage aan de transitie naar schone, duurzame energie in Nederland. Meer informatie over Ennatuurlijk vindt u op www.ennatuurlijk.nl.

Meer nieuws

EnnatuurlijkP1 | Hollander Techniek

Eerste mijlpaal in project Ennatuurlijk behaald

Nieuws8 maart 2021

Geheel onverwachts werd er een P1-storing veroorzaakt in het project Ennatuurlijk. De storing was een test om te kijken of de servicepartijen deze goed afhandelden in samenwerking met andere partijen.

Internet of Things | Hollander Techniek

Internet of Things loopt als een rode draad door al onze diensten

Nieuws15 april 2020

Mark Schuijer is product owner instore development bij Hollander Techniek en verantwoordelijk voor innovatie binnen het retail segment. Die innovatie begroet je al bij de deur van het bedrijfspand op bedrijventerrein De Hoef.

Instore analytics | Hollander Techniek

Bent u klaar voor de winkel van de toekomst

Nieuws10 maart 2020

Ronny Max is oprichter van adviesbureau Silicon Waves en de Behavior Analytics Academie. Ze werkte met meer dan tweehonderd retailers aan projecten op het gebied van instore optimalisatie en ontwikkelde een raamwerk voor fysieke winkels om succesvol aan de slag te gaan. Daar willen natuurlijk meer van weten en we vragen Ronny naar de ins and outs.