Nieuws

Duurzaam gebouw voor Gemeente Harderwijk

Hollander Techniek bouwt aan ontmoetingsplek

In de Gemeente Harderwijk was buurtcentrum De Roef aan vervanging toe. De wens voor een nieuwe en prettige ontmoetingsplek was groot. Daarbij stond als een paal boven water dat het nieuwe gebouw duurzaam en flexibel inzetbaar moest worden. De plannen voor het nieuwe MFA (Multi Functionele Accommodatie) De Roef werden samen met Hollander Techniek gemaakt. Daarbij werden interessante nieuwe en duurzame technieken ingezet.  

Tot voor kort stond er nog een oud buurthuis in de wijk Stadsweide in Harderwijk. Inmiddels is dat gebouw gesloopt om ruimte te maken voor een nieuw, modern gebouw voorzien van meerdere duurzame installaties. Het nieuwe pand wordt een ontmoetingsplek met een veelzijdig karakter, en op basis van het concept Positieve Gezondheid. Zo worden de eerste en tweede verdieping ingericht voor zorgverleners, zoals een huisartsenpraktijk, podoloog en fysiotherapeut. Er komt een dansschool, een Grand Café en een plein waar activiteiten georganiseerd kunnen worden. Het wordt een plek waar buurtfeesten, braderieën en buurtbarbecues georganiseerd gaan worden. Hollander Techniek krijgt de opdracht om in dit veelzijdige pand de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties te ontwerpen en installeren.

Vanaf het eerste moment is het contact met Hollander Techniek erg prettig. Zij beschikken naast veel enthousiasme over de juiste kennis over onderwerpen die er voor ons toe doen.
Job Ike, Projectleider MFA De Roef, Gemeente Harderwijk

Duurzame installaties

Het nieuwe MFA De Roef wordt een energieneutraal en gasloos gebouw. Oftewel, er moeten duurzame installaties komen. ‘‘Duurzaamheid zit in het hart van Hollander Techniek. Dat betekent dat we zelf zo duurzaam mogelijk willen zijn in alles wat we doen, maar ook dat wij onze klanten willen helpen duurzaam te ondernemen. Dit doen wij door advies te geven over duurzame installaties of het verduurzamen van bestaande installaties, deze te ontwerpen, installeren en onderhouden. Zo draagt Hollander Techniek bij aan de duurzame energieprestaties van haar klanten. Wij zijn dan ook verheugd dat we de opdracht voor de realisatie van de energie neutrale en gasloze MFA de Roef hebben mogen ontvangen, aldus Erik Hollander, algemeen directeur van Hollander Techniek.

Voor MFA De Roef heeft Hollander Techniek verschillende installaties ontworpen. Marcel Pieper, Projectleider Utiliteit bij Hollander Techniek, vertelt: ‘‘De ontwerpfase is inmiddels afgerond en in het eerste en tweede kwartaal van 2022 installeren wij naar verwachting de E en W installaties. Het derde kwartaal staat vermoedelijk in het teken van het in bedrijfstellen en finetunen van de installaties. Denk hierbij aan de gebouw gebonden installaties, meet- en regeltechniek, beveiliging, zonnepanelen, elektra voor de geluidsinstallaties, liftbekabeling en data- en netwerkbekabeling. Toch begonnen de werkzaamheden in augustus al, toen werden de eerste grondleidingen gelegd voor het bodemenergiesysteem.”

Duurzame techniek: bodemenergiesysteem

Er bestaan verschillende typen bodemenergiesystemen: diep of ondiep en open of gesloten. “Een ondiep systeem gaat tot 500 meter de grond in, een diep systeem gaat nog dieper. Hollander Techniek werkt met ondiepe bodemenergiesystemen. Een open bodemenergiesysteem haalt het water uit de bodem, om mee te verwarmen of te koelen, en brengt vervolgens het water weer terug in de grond. Een gesloten bodemenergiesysteem onttrekt geen water uit de grond. Met grondleidingen, een soort vloerverwarming in de bodem, onttrekt het systeem alleen de temperatuur uit de bodem. MFA De Roef beschikt straks over een ondiep, gesloten bodemenergiesysteem.’’, aldus Addy.

Neem contact op | Hollander Techniek

Vragen over dit artikel? Neem contact op

Meer nieuws

uitgelichtduurzaam

Hollander Techniek genomineerd voor Duurzaamste bedrijf van Nederland 2021

Nieuws12 november 2021

Hollander Techniek is genomineerd voor de verkiezing van ‘Het duurzaamste bedrijf van Nederland 2021’! De verkiezing wordt uitgeschreven door de Stichting Nederland Co2 Neutraal; een stichting die bedrijven en instellingen helpt uit te groeien tot klimaat neutrale ondernemingen.

CO2-competitie | Hollander Techniek

Eerste plaats door verduurzaming wagenpark

Nieuws5 juli 2021

Hollander Techniek heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Wij willen zo min mogelijk schade toebrengen aan de wereld om ons heen. Niet voor niets is het onze ambitie om in 2025 klimaatneutraal te werken. Eén van de stappen die wij hierin zetten is het elektrificeren van ons wagenpark. Mede hierdoor wonnen wij onlangs de eerste prijs in de ‘CO2-competitie’ van inkooporganisatie DGC. Daar zijn we best trots op!

Duurzaam ondernemen zit in ons hart. Wij willen waarde toevoegen aan de samenleving en op geen enkele wijze schade toebrengen aan de wereld om ons heen. Daarom werken wij samen met u aan innovatieve duurzame oplossingen die het milieu niet belasten. In onze samenwerkingen staat aandacht voor het milieu dan ook altijd centraal.

Hollander Techniek en Apenheul werken samen aan duurzaamheid

Nieuws16 maart 2021

Hollander Techniek en Stichting Apenheul tekenden onlangs een partnerovereenkomst. De twee Apeldoornse bedrijven gaan elkaar helpen bij het realiseren van hun ambities op het gebied van duurzaamheid.