Maatwerk in zorgtechnologie - Positief effect op welbevinden ouderen

05-10-2018
Het Nationaal Ouderenfonds organiseert op 5 oktober 2018 de ‘Nationale Ouderendag’. Het fonds vraagt op deze dag aandacht voor ouderen in onze samenleving die alleen zijn of niet zelfstandig op pad kunnen. De overheid stuurt er op aan dat deze kwetsbare groep langer zelfstandig blijft wonen. De eisen die worden gesteld aan het verkrijgen van zorgverlening zijn steeds hoger. Bovendien zijn veiligheid, een onafhankelijk gevoel en leefcomfort belangrijke criteria voor ouderen. “Zorgtechnologie kan een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven bij ouderen als aan het zorgproces”, zegt Erik Kok, accountmanager zorgtechnologie bij Hollander Techniek.

“Wanneer je het hebt over het implementeren van zorgtechnologie, dan betekent dit dat je moet kijken naar het volledige zorgproces. De vraag die wordt gesteld vanuit zorginstellingen is heel breed en gaat veel verder dan techniek. Eigenlijk is die techniek maar bijzaak”, aldus Erik. Net begonnen als accountmanager bij Hollander Techniek, vertelt hij enthousiast over de ideologie die achter het aanbieden van zorgtechnologie schuil gaat. “De personeelstekorten in de zorg zijn groot. Er zijn instellingen waar tijdens nachtdiensten 1 verzorgende verantwoordelijk is voor 36 cliënten. Door het toepassen van zorgtechnologie kunnen we de werkdruk echt verlichten. Door bijvoorbeeld met sensoren en beeldverificatie te werken, kunnen zorgverleners veel beter de situatie rondom een acute zorgbehoefte inschatten”.

Platform levert maatwerk

Bij het inzetten van zorgtechnologie wordt gewerkt met een software-platform waarmee maatwerk geleverd kan worden; zogenaamde ‘arrangementen’. Zo worden bijvoorbeeld tablets ingezet waarop cliënten kunnen beeldbellen met mantelzorgers, familieleden of vrijwilligers. Ook kunnen zij kerkdiensten volgen en indien nodig op de tablet alarmeringen doen. “Het is mooi dat we inmiddels werken met een platform dat ingericht kan worden naar de specifieke behoefte van de gebruiker”, aldus Erik. “Er zijn immers verschillende type cliënten met elk hun eigen mogelijkheden en beperkingen. Psychogeriatrische cliënten zijn over het algemeen minder goed in staat een tablet te bedienen. Bij deze groep kunnen we dan andere technieken inzetten zoals geluidsdetectie en sensoren. Somatische cliënten zijn beter in staat zelf bepaalde technologieën te bedienen en daar kan een tablet dus goed ingezet worden.”

System integrator

Wanneer een zorgverlener besluit zorgtechnologie in te zetten, is het van belang het gehele zorgproces van de zorgverlener onder de loep te leggen. In dit proces moeten alle systemen naadloos op elkaar aansluiten. Erik: “Binnen een zorginstelling kunnen we allerlei verschillende technologieën leveren. Van sensoren en alarmeringen tot tablets en intercomsystemen. Om een optimaal effect uit deze technologieën te halen, is het van belang ze aan elkaar te koppelen. Als system integrator hebben we daar bij Hollander Techniek gelukkig veel ervaring mee. Bovendien blijven we het gebruik van de technologieën ook na de implementatie begeleiden en ondersteunen. Zo kunnen we de inzet ervan steeds optimaliseren”.

Tijd voor echte zorg

Het uiteindelijke doel van de inzet van zorgtechnologie is volgens Erik helder: “Zorgtechnologie zorgt voor een efficiëntere zorgverlening en meer werkplezier. Er is meer tijd om zorg te verlenen bij de cliënten die het echt nodig hebben. Dit heeft een positief effect op het leefplezier van deze mensen. Tijd voor een praatje of kop koffie blijft schaars door de personeelstekorten, maar zorgverleners kunnen nu tenminste wel doen waarvoor ze zijn opgeleid en aangenomen: zorg verlenen aan zij die het nodig hebben. Daarnaast kunnen we dankzij zorgtechnologie een grote bijdrage leveren aan het tegen gaan van bijvoorbeeld eenzaamheid onder ouderen. Via een tablet zijn ze veel sneller en beter verbonden met de buitenwereld. Het geeft veel voldoening om te zien dat cliënten zich daar een stuk beter door gaan voelen”.

Erik Kok
Accountmanager Zorgtechnologie
06-13658610| LinkedIn Marco van Wijngaarden

Mail Erik Kok

Deel deze pagina: