Praktijk en onderwijs vinden elkaar: testen Kuka-robot in wederzijds belang

15-12-2017

Hollander Techniek werkt al jaren samen met praktijkschool REMO West Twente . REMO staat voor ‘Regionale Elektro en Metaal Opleidingen’. Binnen REMO worden jonge schoolverlaters op BBL niveau 2, 3 of 4 opgeleid voor een baan in de elektrotechniek, installatietechniek, mechatronica of metaal. Hollander Techniek brengt oa. op het gebied van mechatronica leerlingen onder bij REMO. Zo ook onze vakkanjer Wilfried Loman. Hij volgde zijn mechatronica-opleiding bij de praktijkschool in Rijssen.

Robots als lesmateriaal

Hollander Techniek heeft een aantal jaar geleden een ‘Fanuc Pick & Place robot’ in bruikleen aan REMO gegeven. Mechatronica studenten niveau 3-4 gebruiken deze en andere opstellingen nu voor het uitvoeren van allerlei opdrachten, zoals het leren programmeren van de robot en PLC, het onderzoeken van gebruikte componenten en het leren afstellen van sensoren. Bij REMO staan verschillende robots opgesteld waar de studenten mee aan de slag gaan.

Testen met Kuka-robot

Woensdag 28 en donderdag 29 november jl. zijn Hollanders Wilfried Loman en Erwin Spijker bij REMO op bezoek geweest. Als oud leerling van REMO, weet Wilfried als geen ander welke machines en robots in de praktijkhal staan opgesteld.

De samenwerking kreeg op deze manier een mooi vervolg. Wilfried en Erwin zijn twee dagen bezig geweest met het uitvoeren van testen met een zgn. Kuka robot met als uiteindelijk doel het lesprogramma voor leerlingen te updaten. Praktijkopleider Jan Bregman van REMO zegt hierover: “Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten. De engineers van Hollander Techniek hebben verdiepende vragen gesteld, die voor ons weer een trigger zijn om in het lesprogramma mee te nemen”. Wilfried en Erwin gaan op hun beurt de opgedane kennis toepassen in een projecten waar een Kuka robot bij ingezet wordt.

Deel deze pagina: