Project

Vleesverwerker ESA B.V.

Een goede samenwerking

ESA is een moderne en flexibele slachterij en maakt onderdeel uit van de VanDrie Group. ESA levert een breed assortiment aan kalfsvleesproducten afgestemd op de wensen van klanten over de hele wereld. Productiestilstand is daarom geen optie. Maar wat als de stroomvoorziening van de hele fabriek aan vervanging toe is? Of de machines en installaties aan het einde van hun levenscyclus en dus aan vervanging toe zijn? Geen probleem voor Hollander Techniek. De afgelopen jaren hebben wij al vele multidisciplinaire technische deelprojecten voor ESA mogen uitvoeren. Het meest recente project was gericht op aanpassingen van de middenspanningsinstallatie waarbij Hollander Techniek betrokken was van voorbereiding tot uitvoering. En ook na oplevering bleef Hollander Techniek aangesloten.

Aanpassen en uitbreiden van de middenspanningsinstallatie

De vraag naar elektrisch vermogen bleef groeien bij ESA. Hierdoor was het noodzakelijk om een verzwaring van de netaansluiting bij netbeheerder Liander aan te vragen. De hele middenspanningsinstallatie moest aangepast en uitgebreid worden. Er is onder andere een inkoopstation met een inkoopverdeler door Hollander Techniek geleverd en geplaatst volgens de specificaties van de netbeheerder. Daarnaast zijn drie nieuwe transformatoren (trafo’s) – twee nieuwe trafo’s ter vervanging van de huidige installatie en één trafo voor het nieuwe extra vermogen – en een laagspanningsverdeler geplaatst. Vanaf het nieuwe inkoopstation worden de trafo’s gevoed.

Flinke impact op de bedrijfsvoering

Een middenspanningsinstallatie aanpassen is geen eenvoudig project. Om het te kunnen realiseren moest ESA voor ruim een week overgezet worden op noodstroomgeneratoren. De vleesverwerker mag immers niet zonder energie komen te zitten. Bastiaan van der Linden, Montageleider bij Hollander Techniek, was nauw betrokken bij het project en vertelt: “Een project van deze omvang en met deze specifieke werkzaamheden vergt een hele goede planning vooraf. Samen met ESA, externe partijen en collega’s, hebben we een strakke planning gemaakt van de ombouwweek en alle werkzaamheden. Tijdens deze week is de voeding van de netbeheerder verhuisd naar het nieuwe inkoopstation en zijn de trafo’s geplaatst en aangesloten op het inkoopstation. Een dergelijk middenspanningsproject heeft behoorlijk impact op de bedrijfsvoering. We hebben namelijk de gehele stroomvoorziening tijdelijk overgezet op noodstroomgeneratoren. Om er zo voor te zorgen dat geen enkele koeling, installatie of productielijn zonder stroom komt te staan. Alleen met goed voorbereiden en een heldere planning voor alle partijen heb je 100% zekerheid dat geen enkele installatie zonder stroom komt te staan.”

Projectinformatie

Opdrachtgever
Van Drie Groep
Gebruiker
ESA Foods
Doorlooptijd
2014 - heden
Locatie
Apeldoorn

Goed geplande samenwerking

Hollander Techniek heeft in de afgelopen jaren ruime ervaring opgebouwd als het gaat om middenspanningsprojecten van deze omvang. Bastiaan: “Door onze ervaring hebben we van te voren ESA goed kunnen adviseren en helpen bij de realisatie. We hebben de wens om naar een netwerkaansluiting 5MVA over te stappen vertaald in een nieuwe middenspanningsinstallatie die voldoet aan de infrastructuur van ESA. En dat allemaal gerealiseerd binnen de planning. Op zaterdag ging de hele fabriek uit, schakelde de netbeheerder de hoofdspanning uit, werden de noodstroomgeneratoren aangesloten en kon de ombouw beginnen. Al die tijd heeft ESA gelukkig gewoon door kunnen draaien. Een week later waren alle aanpassingen afgerond en is ESA weer overgezet van generatoren naar de nieuwe netaansluiting van 5MVA.”

Hollander Techniek ook na oplevering installatie verantwoordelijk

Dat Hollander Techniek de wensen van ESA goed heeft kunnen vertalen in een passende installatie komt doordat de samenwerking al een aantal jaar geleden is begonnen. Bastiaan: “We kennen elkaar goed en weten wat de ander kan en wil. Hierdoor verloopt de samenwerking vaak heel soepel en dit heeft ervoor gezorgd dat wij naast de realisatie- ook de installatie-verantwoordelijkheid hebben overgenomen.” Een installatieverantwoordelijke zorgt ervoor dat de installatie up-to-date blijft. Hij beheert en onderhoud de installatie volgens de norm NEN 3840. Zijn er gebreken of eventuele storingen? Dan beoordeelt hij of er aanpassingen doorgevoerd moeten worden. “Ondanks dat een installatie-verantwoordelijke bij een middenspanningsinstallatie verplicht is, zijn wij enorm trots dat de ESA ons het vertrouwen heeft gegeven om deze taak over te nemen.”

Eerdere projecten...

De samenwerking met ESA gaat al ver terug. Door de jaren heen heeft Hollander Techniek heel wat projecten voor haar rekening genomen.  Al eerder werd de besturing van een productielijn verhuisd. Tegelijkertijd werd vanuit hard-en software-engineering gewerkt aan vernieuwing van de koelinstallatie, de besturing van de slachtlijn en de besturing van de waterzuivering. Vanuit het deelgebied beveiliging zijn 26 overzichtscamera’s en een mobiele overzichtcamera in de productielijn geplaatst t.b.v. de procesoptimalisatie. Daarnaast is ook de inbraak, brand- en ontruimingsinstallatie (gedeeltelijk) vervangen. En ook een MER (Main Equipment Room) behoort tot de een van de deelprojecten. Om te voorkomen dat de stoom uitvalt in het hart van de organisatie (de serverruimte) is er een UPS ingebouwd: een uninterruptible power supply. Deze batterij zorgt voor een continue, zuivere en ontstoorde netspanning.

Dit project in cijfers

260
overzichtscamera's
100
samenwerking
30
trafo's
Richard Vos | Hollander Techniek

Richard Vos

Projectmanager industrie

Heeft u een vraag over technische oplossingen in industrie? Dan bent u bij Richard Vos aan het juiste adres. Door zijn jarenlange ervaring weet hij als geen ander de juiste automatiseringsoplossing voor elk vraagstuk.

Meer projecten

Brandweer

Brandweer Beekbergen

Kantoren en gebouwen

De oude brandweerkazerne in Beekbergen moest gerenoveerd en uitgebreid worden met douches en een kantoorruimte. Aan Hollander Techniek de taak om de elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties uit te voeren. 

Royal Vaassen Flexible Packaging | Hollander Techniek

Royal Vaassen Flexible Packaging

Maakindustrie

Robotize, een jointventure van Hollander Techniek en Machinefabriek Geurtsen, realiseerde een robot met als taak het palletiseren van rollen voor Royal Vaassen Flexible Packaging (RVFP).

T. boer | Hollander Techniek

T. Boer en Zonen B.V.

Foodindustrie

Voor T. Boer en Zonen B.V., een toonaangevend bedrijf in de vleesindustrie en onderdeel van de VanDrie group, ontwikkelde Hollander Techniek een slimme haak die is uitgerust met een RFID-tag. Daarnaast werd er een integratie gemaakt met een nieuwe MES-laag voor een naadloze koppeling tussen productie en ERP.