Project

Royal Vaassen Flexible Packaging

Robots palletiseren ijzersterk foliewerk

Begin 2019 realiseerde Robotize voor een nieuwe snijlijn bij Royal Vaassen Flexible Packaging (RVFP) in Vaassen een vijfde robot met als taak het palletiseren van gesneden rollen aluminiumfolie en papier voor verschillende verpakkingssoorten. Een eenvoudige herhaalopdracht bleek in de praktijk wat uitdagender.

“Jaarlijks gaat er bij RVFP tussen de 500 en 600 miljoen vierkante meter aan bewerkt folie de deur uit.” vertelt Jan Ettema, projectleider bij RVFP. “Dit aantal is nog steeds groeiende, daarom besloten we een vijfde snijlijn te bouwen. Deze werd min of meer een kopie van de bestaande vier snijlijnen. Min of meer, want in de loop der jaren is er natuurlijk best wel het een en ander veranderd. Dit zowel voor wat betreft inzichten, techniek en regelgeving.”

Werkwijze van de snijlijn

De opgeleverde lijn bestaat uit een EUROMAC snijmachine waarin grote rollen uitgangsmateriaal van 4,5 ton, worden gehangen welke worden versneden en opgerold. Eenmaal klaar, worden de rollen via een ‘uitgiftestation’ verenkeld en gelabeld met barcodes die met de order corresponderen. Vervolgens gaan ze via een rollerband naar een station waar de rollen eventueel worden gekeerd om vervolgens te worden gecontroleerd op dikte en diameter. Ook is dit deel van de lijn voorzien van een pers om de kartonnen kern, die kan uitsteken, te centreren. Tot slot is er een buffersysteem voor de aanvoer van rollen voor de palletiseerrobot. Deze pakt de rollen op met een vacuümgrijper en stapelt ze op de pallet, waarbij de rollen zo gedraaid worden dat alle barcodes in dezelfde richting staan. Uiteraard verzorgt de robot ook de tussenlegvellen en pakt het een nieuwe lege pallet zodra de volle pallet is afgevoerd.  De stapelpatronen worden aangestuurd uit ERP en corresponderen met absolute aflegposities (x,y,z) in de robotbesturing.

Onvoorziene uitdagingen

De vijfde lijn was geen directe kopie van de andere lijnen. Er kwamen een aantal nieuwe uitdagingen aan het licht. Door aanvullende veiligheidsvoorzieningen waren er lichtschermen en hekken nodig die de bewegingsvrijheid van de operator beperkten, maar ook de robot had te maken met een flinke beperking in bewegingsvrijheid. Erwin Hoeksma, projectmanager bij Robotize  vertelt: “In de optimale baan van de robot bevond zich naast een steunpilaar ook een grote verdeelkast. Dat betekende dat het oppakken en afleggen niet met één vloeiende draaiing kon plaatsvinden. In plaats daarvan moet de robot nu eerst de rol richting de robotvoet brengen voordat hij zich richting aflegplek op de pallet weer kan strekken.”

Projectinformatie

Opdrachtgever
Royal Vaassen Packaging
Oplevering
2019
Locatie
Vaassen

Voortschrijdende inzichten

Het plan was om zo veel mogelijk te standaardiseren. Toch is in de praktijk een lijn zelden precies hetzelfde als zijn voorganger. In dit geval komt dat zoals gezegd enerzijds door lay-out en aanvullende veiligheidseisen. Maar ook is er een valbescherming toegepast, het buffersysteem verbeterd en een nieuwe koppeling met ERP gemaakt. Voorheen werd de informatie rechtstreeks uit ERP gehaald, tegenwoordig is het een tussenliggend MES-systeem dat alles onderling verbindt. De laatste voortschrijdende wijziging is de switch van step 7 naar TIA Portal. Alles van het door Robotize gebouwde deel wordt centraal aangestuurd vanuit een Siemens PLC.

Ambitieuze toekomstplannen

Is Royal Vaassen Flexible Packaging met de nieuwe aanwinst helemaal klaar voor de toekomst? “Zou dat niet mooi zijn”, grijnst Jan Ettema. “Nee, het grote werk moet nog beginnen. Op korte termijn komt er een nieuwe fabriekshal bij en gaan we de hele logistiek omgooien. Vooralsnog lopen expeditie en productie van alle foliesoorten nog dwars door elkaar heen. Dat is dan weer de keerzijde van een 150 jaar rijke historie. Vaak groeien dingen dan organisch en worden daar ondergebracht waar op dat moment ruimte is. Ook voor de snijlijnen en de robots heeft de ombouw waarschijnlijk consequenties. De kans is groot dat we ze bij elkaar gaan zetten en tot een nieuwe verdeling komen welke producten er op welke lijn gedraaid worden. Hiervoor hebben we in Robotize een goede betrouwbare partner voor de toekomst gevonden”.

Robotize

Robotize is een system integrator welke integrale turn-key robotoplossingen aanbiedt. Als Joint Venture van Machinefabriek Geurtsen en Hollander Techniek hebben wij meer dan 130 jaar technische ervaring. Onze medewerkers en de passie voor het vak vormen onze grootste kracht. De combinatie van kennis, ervaring en expertise biedt ons de mogelijkheid een breed scala aan oplossingen te bieden.

Dit project in cijfers

1500
jaar rijke historie
50
productielijnen
4.50
ton gewicht per rol
6000
miljoen m2 folie per jaar

“We hebben in Robotize een goede betrouwbare partner voor de toekomst gevonden”.

Jan Ettema, projectleider Royal Vaassen Flexible Packaging

Jacco Roelofs | Hollander Techniek

Jacco Roelofs

Accountmanager industrie

Wilt u meer weten over oplossingen op het gebied van industriële automatisering, smart industry of robotisering? Dan bent u bij Jacco Roelofs aan het juiste adres. Met zijn jarenlange ervaring en prachtige projecten op zijn naam weet hij u als geen ander te voorzien van het juiste advies.

Meer projecten

Herman Wesselink College | Hollander Techniek

Hermann Wesselink College | Elektrotechniek

OnderwijsKantoren en gebouwen

Hollander Techniek was tijdens de nieuwbouw van het Hermann Wesselink College verantwoordelijk voor alle elektrotechnische installaties. In zo’n grote school gaat flink wat elektrotechniek schuil.

Ben & Jerry's - referentie | Hollander Techniek

Ben & Jerry’s

MaakindustrieFoodindustrie

Recent heeft Hollander Techniek de verdelers vervangen bij ijsfabrikant Ben & Jerry's. Continuïteit en snelheid was hierbij belangrijk, de fabriek moest natuurlijk wel blijven draaien.

Intratuin | Hollander Techniek

Intratuin

Retail

Voor de Intratuin in Deventer, Almelo, Apeldoorn en Lochem heeft Hollander Techniek een nieuw toegangscontrole- en beveiligingssysteem mogen installeren.