Duurzaamheid en veiligheid
Na meer dan zestig jaar in Opheusden gevestigd te zijn geweest, verhuist GMB naar een nieuw, duurzaam hoofdkantoor in Dodewaard. Het nieuwe pand, gelegen in de wijk Bonegraaf Oost langs de A15, biedt ruimte aan 180 werkplekken en is ontworpen met een sterke focus op duurzaamheid, veiligheid en flexibiliteit. Het project bevindt zich momenteel in de Technische Ontwikkelingsfase. Hollander Techniek maakt deel uit van een bouwteamconstructie.
GMB is specialist in waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra. De verhuizing is noodzakelijk vanwege de groei van GMB, waardoor de huidige locatie in Opheusden niet langer geschikt is. In samenwerking met partners als ARCOM Architectuur + bouwmanagement en Hollander Techniek wordt moderne en toekomstbestendige nieuwbouw gerealiseerd, dat voldoet aan hoge duurzaamheidsnormen. Het nieuwe kantoor zal een GPR-score van minimaal 8,5 behalen, wat de duurzame ambities van GMB onderstreept.
De uitdaging
Hollander Techniek werd uitgenodigd voor een presentatie van de nieuwbouw, tezamen met 3 andere partijen. Uiteindelijk is er voor Hollander Techniek gekozen. Vanwege de hoge duurzaamheidsambitie van GMB is gekozen voor houtbouw. Bastian Hoonhorst, adviseur bij Hollander Techniek, vertelt: “De overstap naar houtbouw was een enorme uitdaging. Een strakke en nette installatie in het zicht, in combinatie met wet- en regelgeving; er werd best wat van eenieder gevraagd. De inpandige afvoer van het hemelwater en de naverwarmers voor de luchttoevoer hebben bijvoorbeeld enorme invloed op de akoestische eisen als gevolg van deze keuze. Wij hebben daarom de gehele installatie al in de voorlopige ontwerpfase (VO) grotendeels uitgewerkt in een 3D BIMomgeving. Hierdoor werden de knelpunten die constructief en bouwkundig ontstonden snel zichtbaar.” Door de integrale samenwerking waren de installaties ook leidend voor het ontwerp van de constructie. Bovendien is het gebouw flexibel ontworpen, waardoor toekomstige uitbreidingen mogelijk zijn zonder ingrijpende aanpassingen. “Het uitgangspunt was om zoveel mogelijk modulair te ontwerpen”, vertelt Bastian Hoonhorst. “Als een wand verplaatsbaar is, kunnen we alles eenvoudig weer koppelen. Het gehele houtbouwskelet is volledig demontabel, en de houten gebinten zijn volledig circulair.” Vanwege netcongestie is bij oplevering de benodigde energieaansluiting nog niet voorhanden. Samen met onze opdrachtgever GMB onderzoeken wij momenteel mogelijke oplossingen. Hierin zal een goed energiemanagement met energieopslag een cruciale rol spelen, mede om duurzaam opgewekte energie van de PV-installatie op de daken optimaal te benutten voor dagelijks gebruik.
Het proces
Het nieuwbouwplan is, met alle verkregen informatie, in een bouwteam uitgewerkt met ARCOM architectuur + bouwmanagement, constructeur IMd Raadgevende Ingenieurs, bouwkundig aannemer Aan de Stegge Twello en technisch dienstverlener Hollander Techniek. Ook B&V Advies en Merosch, adviseurs in duurzaamheid, bouwfysica en brandveiligheid, werden aangehaakt. In dit hele proces brachten de medewerkers van GMB via werkgroepen hun visie en ideeën in. Hollander Techniek zorgt er mede voor dat het gebouw niet alleen energiezuinig, maar ook toekomstbestendig is. Door innovatieve en bewezen technieken te implementeren, zoals slimme energieoplossingen en geavanceerde veiligheidsinstallaties, draagt Hollander Techniek bij aan het creëren van een werkomgeving die zowel comfortabel als duurzaam is. De expertise in technische installaties zorgt ervoor dat het gebouw voldoet aan de hoogste normen op het gebied van energie-efficiëntie en veiligheid.