Project

Habeco

Slimme en duurzame aanpassingen voor de installaties van Habeco

Waarom een gehele installatie vervangen als er onderdelen nog goed zijn? Dat is precies de vraag die Hollander Techniek stelde bij de klimaatinstallaties van het hoofdkantoor van Habeco in Apeldoorn. De ombouw van de luchtbehandelingskast functioneerde nog prima, maar het ‘hart’ van de installatie was wel toe aan vervanging. Dus met enkele nieuwe onderdelen en een verbeterde regeltechniek, kunnen de installaties van Habeco weer jaren mee.

Alternatief plan na uitgestelde pilot

Habeco is één van de grootste verfgrossiers in Midden- en Oost-Nederland. Het hoofdkantoor in Apeldoorn bestaat uit verschillende kantoorruimten en een verkoopbalie voor de vakhandel. De luchtbehandelingsinstallatie, die ervoor zorgt dat er een optimaal binnenklimaat heerst, was verouderd. Edward Nijhuis van Habeco vertelt: “Onze wens was uiteraard weer een goed werkende installatie, maar ook dat er rekening gehouden werd met ons budget en energiebesparing. Bij onze zoektocht naar een partij die dezelfde duurzaamheidsambities heeft als ons kwamen we uit bij de buurman, Hollander Techniek.” Gert Lichtenberg, Projectleider Utiliteit bij Hollander Techniek, vertelt over de aanpak: “Habeco zou in eerste instantie meedoen aan een pilot. Een integrale samenwerking met meerdere Apeldoornse bedrijven, waartussen warmte en koude uitgewisseld wordt. Er lag een plan klaar om de klimaatsystemen van Habeco daarop aan te sluiten en gelijk de verouderde elementen te vervangen. Toen bleek dat de pilot uitgesteld werd moesten we een alternatief plan bedenken. De installatie was immers aan vervanging toe en de wens van Habeco om te kiezen voor duurzame oplossingen stond vast. Als oplossing adviseerden we alleen een aantal onderdelen te vervangen – een nieuw koelbatterij, koelmachines en de ventilator – en niet de gehele installatie.”

Energiezuiniger, moderner en een langere levensduur

Bij alleen een advies is het niet gebleven. Ook de installatie mocht Hollander Techniek uitvoeren. Gert: “Zonder hakken en breken hebben wij de nieuwe onderdelen in de luchtbehandelingskast kunnen plaatsen. Daarnaast zijn de drie koelmachines buiten op het dak vervangen en heeft het pand drie nieuwe cv-ketels gekregen. Bij alle systemen en installaties zijn we uitgegaan van duurzaamheid en een verbeterslag. Dus energiezuiniger, moderner en weer een langere levensduur.”

Nog meer energie besparen met nieuwe regeltechniek

De geplande vervanging was een ideaal moment om ook de regeltechniek rondom de gebouwgebonden installaties na te kijken. Waar zitten de verbeterpunten en waar valt er winst, in de vorm van energiebesparing, te behalen? De regeltechniek in het pand was verouderd en functioneerde in combinatie met de nieuwe installaties niet meer optimaal. Björn Vijge is vanuit Hollander Techniek verantwoordelijk voor de regeltechniek bij Habeco. Björn: “De oude Priva regelaars zijn vervangen door nieuwe Priva Blue ID regelaars, hierdoor worden alle functies van de systemen weer ondersteund. Bij Habeco zorgt de regeltechniek onder andere voor de aansturing van de gebouwgebonden installaties, waaronder de luchtbehandelingskasten en de cv-ketels. We hebben het zo ingeregeld dat het binnenklimaat comfortabel is wanneer er medewerkers aanwezig zijn. Is het een feestdag? Dan kan er eenvoudig ingesteld worden, bijvoorbeeld door de ventilatie zachter te zetten en de temperatuur lager of hoger.”

Prestaties van de technische installaties inzichtelijk maken

Efficiënt inregelen van de gebouwgebonden installaties kan veel energie en geld besparen. Daarom is het belangrijk dat de regeltechniek, die voor de aansturing van de installatie zorgt, goed is ingeregeld. Björn: “Vanuit regeltechniek oogpunt kijk ik samen met onze werktuigbouwkundige projectleider naar het installatieontwerp. Kan de installatie optimaal samenwerken met de regeltechniek? Als alles klopt gaan wij de hardware engineeren. Bij Habeco zijn er onder andere nieuwe regelaars gemonteerd, is de aansturing van de ventilator toevoer aangepast en ook de aansturing van de nieuwe koelmachines. Daarna was de software aan de beurt. Deze engineeren we helemaal op maat, met de gewenste instellingen van de systemen. Als laatste wordt het gehele project uitgevoerd, geïnstalleerd en wordt de software ingeregeld.” Vanaf dat moment begint het monitoren en worden de prestaties van de technische installaties inzichtelijk.

Projectinformatie

Opdrachtgever
Habeco
Locatie
Apeldoorn
Oplevering
2020

“Onze wens was uiteraard weer een goed werkende installatie, maar ook dat er rekening gehouden werd met ons budget en energiebesparing. Bij onze zoektocht naar een partij die dezelfde duurzaamheidsambities heeft als ons kwamen we uit bij de buurman, Hollander Techniek.”

Edward Nijhuis, Directeur bij Habeco

Bjorn Vijge | Hollander Techniek

Bjorn Vijge

Senior calculator WTB

Wilt u meer weten over oplossingen op het gebied van gebouwbeheersystemen en meet- en regeltechniek? Dan bent u bij Bjorn Vijge aan het juiste adres. Bjorn werkt al 22 jaar bij Hollander Techniek en heeft prachtige projecten op zijn naam staan. Hij weet u als geen ander te voorzien van het juiste advies.

Meer projecten

Regeltechniek | Hollander Techniek

Hermann Wesselink College | Regeltechniek

OnderwijsKantoren en gebouwen

De technische installaties van het Hermann Wesselink College draaien op de automatische piloot dankzij een slim stukje meet- en regeltechniek.

Herman Wesselink College | Hollander Techniek

Hermann Wesselink College | Elektrotechniek

OnderwijsKantoren en gebouwen

Hollander Techniek was tijdens de nieuwbouw van het Hermann Wesselink College verantwoordelijk voor alle elektrotechnische installaties. In zo’n grote school gaat flink wat elektrotechniek schuil.

Ben & Jerry's - referentie | Hollander Techniek

Ben & Jerry’s

MaakindustrieFoodindustrie

Recent heeft Hollander Techniek de verdelers vervangen bij ijsfabrikant Ben & Jerry's. Continuïteit en snelheid was hierbij belangrijk, de fabriek moest natuurlijk wel blijven draaien.