Project

Renovatie RWZI Alkmaar HHNK

Elke ombouw is een puzzel

Dagelijks produceert u gemiddeld 120 (!) liter afvalwater. Al dat water bij elkaar, inclusief het afvalwater van bedrijven en recreatievoorzieningen, komt in het riool terecht. Dat water wordt verzameld en gezuiverd. Zo ook in Alkmaar bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van het Waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Maar ook RWZI’s worden oud en dus wordt de installatie in Alkmaar nu grootschalig gerenoveerd in samenwerking met Hollander Techniek.

Gefaseerd renoveren

Het renovatieproject is al gestart in mei 2018. Hollander Techniek is één van de drie hoofdaannemers en heeft de verantwoordelijkheid over het vervangen van een groot deel van de elektrotechnische installatie en de volledige procesautomatisering. Tijdens de renovatie moet de RWZI in bedrijf blijven en het maximale influentdebiet (hoeveelheid ongezuiverd afvalwater) van 2.000 m3 per uur kunnen verwerken. Even de installatie stop zetten kan dus niet. Dat betekent gefaseerd ombouwen en stukje voor stukje alle procesonderdelen renoveren.

Piekmomenten inplannen

Van de harkroosterinstallatie, het influentgemaal tot aan de beluchting – en nabezinktanks. Ieder procesonderdeel moet tijdens de renovatie in bedrijf blijven. Projectleider Robin Holleboom: “Een project als dit vraagt om een goede inventarisatie, duidelijke planning en heldere communicatie. Maar ook veel creativiteit. Het blijft een uitdaging om een procesonderdeel te vervangen, terwijl de zuivering moet blijven draaien. Dan moet je werken met creatieve (nood)oplossingen, zoals de inzet van tijdelijke pompinstallaties of provisoria (tijdelijke voorzieningen). Soms kan een onderdeel er voor een korte periode even uit, maar dan moet het wel snel worden omgebouwd. Op dat soort momenten moeten we even pieken en mag er niets mis gaan. Want het afvalwater blijft komen. We moeten dus goed plannen en de juiste afwegingen maken welke capaciteit je daarop inzet.

Projectinformatie

Opdrachtgever
HHNK
Oplevering
2019
Locatie
Alkmaar
Expertises

Creatieve oplossingen

Je kunt het nog zo goed plannen, bij een grote renovatie als deze kom je toch soms voor verrassingen te staan. Robin kan dat beamen: “Soms kom je erachter dat de tekeningen niet helemaal kloppen of dat de installatie in een slechtere staat is dan verwacht. Dan moeten we creatief zijn en improviseren. Maar vaak door een goede inventarisatie vooraf te doen en alle mogelijke risico’s in kaart te brengen, tackelen we de grootste uitdagingen die we tegen kunnen komen. Daardoor kunnen we de opdrachtgever al snel een oplossing voorleggen.” Ook montageleider Marcel Dollenkamp ziet die verrassingen eerder als een uitdaging dan als een probleem. Marcel: “Ik heb de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met waterzuiveringsprojecten. Ook heb ik eerder gewerkt voor het HHNK tijdens de nieuwbouw van de RWZI in Heiloo. Ik ken de opdrachtgever en het waterzuiveringsproces dus goed en weet wat ik kan verwachten. Daardoor kan ik ook goed inspelen op die verrassingen. Eigenlijk is iedere ombouw weer een puzzel waar we door goed samen te werken de oplossing voor kunnen vinden.”

Snel schakelen op locatie

Blijven communiceren met zowel de andere twee aannemers als de opdrachtgever blijft essentieel. Zoals heldere afspraken maken over welke ombouw wanneer plaatsvindt en alle planningen op elkaar afstemmen. Marcel: “Ik ben hier vier dagen in de week en overleg iedere dag even met HHNK hoe het gaat en of er nog problemen zijn. De wisselwerking tussen alle partijen gaat gelukkig heel goed.” Ook Robin is iedere week op locatie. “Zo blijven de lijnen kort, kunnen we flexibel werken en snel schakelen. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan, dan zijn we er in ieder geval snel bij”.

Van water- naar sliblijn

In Alkmaar wordt de renovatie van de waterlijn binnenkort afgerond. In dit najaar is de sliblijn aan de beurt. Dan wordt de volledige slibindik- en ontwaterinstallatie vervangen en aangepast. In maart 2020 moet het gehele project opgeleverd worden. Dan is ook de verouderde automatiseringsinstallatie geoptimaliseerd, zodat de bedrijfsvoering voortaan volledig automatisch kan.

Maar daar stopt het werk niet. Want naast het renovatieproject in Alkmaar is Hollander Techniek ook bezig in Zaandam-Oost voor HHNK. Daar wordt gewerkt aan de Energiefabriek. Deze ‘fabriek’ moet ervoor zorgen dat er meer (bio)gassen vrijkomen uit het vergisten van het slib. Hiermee kan vervolgens energie opgewekt worden die het HHNK weer kan gebruiken voor het laten draaien van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Robin: “Zo brengen we nieuwe innovaties en technieken bij elkaar en gaan we steeds verder in de verduurzaming van installaties.”

“We brengen nieuwe innovaties en technieken bij elkaar en gaan steeds verder in de verduurzaming van installaties.”

Robin Holleboom, Projectleider Industrie

Richard Vos | Hollander Techniek

Richard Vos

Projectmanager industrie

Heeft u een vraag over technische oplossingen in industrie? Dan bent u bij Richard Vos aan het juiste adres. Door zijn jarenlange ervaring weet hij als geen ander de juiste automatiseringsoplossing voor elk vraagstuk.

Relevante projecten

Sportcomplex Olympiakwartier | Hollander Techniek

Sportcomplex Olympiakwartier

Zwembaden

Naast het Topsportcentrum van Almere moest een nieuw sportcomplex verrijzen, dat onderdak zou bieden aan een gemeentelijk zwembad, een sporthal voor scholen en verenigingen, een dojo en omringende zalen. De sporthal staat als het ware op het zwembad. En dat levert een technisch uitdaging op voor de luchtkwaliteit.

Ben & Jerry's - referentie | Hollander Techniek

Ben & Jerry’s

MaakindustrieFoodindustrie

Recent heeft Hollander Techniek de verdelers vervangen bij ijsfabrikant Ben & Jerry's. Continuïteit en snelheid was hierbij belangrijk, de fabriek moest natuurlijk wel blijven draaien.

Herman Wesselink College | Hollander Techniek

Hermann Wesselink College | Elektrotechniek

OnderwijsKantoren en gebouwen

Hollander Techniek was tijdens de nieuwbouw van het Hermann Wesselink College verantwoordelijk voor alle elektrotechnische installaties. In zo’n grote school gaat flink wat elektrotechniek schuil.