Project

Unilever | Regeltechniek

Installaties verbonden dankzij regeltechniek

Achter een slim gebouw zit slimme techniek. Het Global Foods Innovation Center van Unilever in Wageningen moest een opvallend circulair, duurzaam en slim gebouw worden. Een mooi streven, dat enkel lukt door slimme technieken te gebruiken om de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties aan te sturen. Deze techniek, ook wel de regeltechniek genoemd, laat alle installaties efficiënt draaien en goed met elkaar samenwerken.

De regeltechniek verbindt en koppelt alle gebouwgebonden installaties die vervolgens worden verwerkt in één systeem: het gebouwbeheersysteem. Denk aan een cv-installatie, luchtventilatie en verlichting. Bij iedere installatie worden vooraf de gewenste setpoints ingesteld. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde temperatuur of luchtvochtigheidsgraad zijn. De regeltechniek zorgt er vervolgens voor dat deze setpoints gehaald worden door continu te meten, de waardes te vergelijken en bij een afwijking de waardes bij te sturen.

Altijd een comfortabel binnenklimaat en meer inzicht in energieverbruik

De voordelen van regeltechniek zijn eindeloos. Eén veel gehoord voordeel is dat alles automatisch gaat. Zo zorgt de regeltechniek er bijvoorbeeld voor dat een kantoorruimte altijd een aangename temperatuur heeft, de verlichting alleen aangaat op het moment dat er mensen in de ruimte zijn en hoeft er niet meer nagedacht worden over frisse lucht. Een ander voordeel is dat de regeltechniek gebouwgebonden installaties efficiënt laat samenwerken, met als doel energieverspilling voorkomen. Als laatste heb je meer inzicht in de installaties. Zo is het energieverbruik eenvoudig in te zien en heb je overzicht in de prestatiecapaciteiten van de installaties. Wanneer er een storing is kan dat met behulp van de regeltechniek automatisch doorgegeven worden. Het biedt zelfs de mogelijkheid om vanaf een afstand (bijvoorbeeld vanaf de helpdesk van Hollander Techniek) aanpassingen te verrichten. Goede regeltechniek scheelt tijd en geld, want installaties worden efficiënt ingezet en staan niet onnodig aan.

Projectinformatie

Gebruiker
Unilever Nederland B.V.
Locatie
Wageningen
Certificering
BREEAM Outstanding
Oplevering
2019
Hoofdaannemer
Dura Vermeer Bouw Hengelo

Van ingewikkelde analyse tot eenvoudig rapportcijfer

Met behulp van de metingen die de regeltechniek continu uitvoert wordt diverse data verzameld. Vervolgens worden er prestatieanalyses van de installaties gemaakt. Deze analyses kunnen behoorlijk technisch zijn. Daarom draait er vaak een overkoepelend systeem mee die de ingewikkelde analyses omzet in rapportcijfers. Hierdoor kan iedereen in één oogopslag zien of een installatie boven- of onder verwachting presteert.

Werkzaamheden van Hollander Techniek bij Unilever

Bij de start heeft Hollander Techniek alle gebouwgebonden installaties (en onderdelen) van het Unilever gebouw op een rij gezet. Er is goed gekeken naar welke installaties moeten samenwerken, hoe ze aan elkaar en in welke volgorde gekoppeld moeten worden. De resultaten uit dit vooronderzoek zijn vervolgens door Hollander Techniek overzichtelijk in kaart gebracht. Zodoende kon de uitvoerende partij de engineering en het maken van de regeltechniek goed oppakken.

Regeltechniek

Regeltechniek is een expertise waar veel ervaring en kennis voor nodig is in verschillende facetten binnen de techniek, maar ook van de diverse installaties. Hollander Techniek heeft dankzij haar brede takenpakket in meerdere marktsegmenten hier veel vlieguren in kunnen maken. Regelmatig worden wij dan ook gevraagd voor dit soort analyses en adviezen. Wilt u ook meer regeltechniek in gaan zetten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we denken graag mee.

Bjorn Vijge | Hollander Techniek

Bjorn Vijge

Senior calculator WTB

Wilt u meer weten over oplossingen op het gebied van gebouwbeheersystemen en meet- en regeltechniek? Dan bent u bij Bjorn Vijge aan het juiste adres. Bjorn werkt al 22 jaar bij Hollander Techniek en heeft prachtige projecten op zijn naam staan. Hij weet u als geen ander te voorzien van het juiste advies.

Meer projecten

Unilever | Hollander Techniek

Unilever

Kantoren en gebouwen

Een opvallend circulair en slim centrum bouwen in Wageningen. Dat was een aantal jaar geleden de ambitie van Unilever met het Global Foods Innovation Centre. Hollander Techniek werd aangetrokken als E- en W-installateur voor dit inspirerende gebouw.

Unilever Parkeergarage | Hollander Techniek

Unilever | Parkeergarage

Kantoren en gebouwen

De parkeergarage van het slimme, duurzame en innovatieve Global Foods Innovation Centre van Unilever in Wageningen biedt 533 parkeerplaatsen. Door Hollander Techniek zijn 63 EVBOx BusinessLine-laadpalen geïmplementeerd, waardoor 124 parkeerplaatsen een laadmogelijkheid van 11 kW voor de elektrische auto’s biedt.

Regeltechniek | Hollander Techniek

Hermann Wesselink College | Regeltechniek

OnderwijsKantoren en gebouwen

De technische installaties van het Hermann Wesselink College draaien op de automatische piloot dankzij een slim stukje meet- en regeltechniek.