Project

deA | Zonnepanelen

Zonnepanelen op collectieve daken voorzien in behoefte buurtstroom

Samen met Hollander Techniek werkte deA al aan een collectief zonnedak op scholengemeenschap Sprengeloo in Apeldoorn. Ook op het Kristal, het multifunctioneel centrum in de wijk Zuidbroek, zijn zonnepanelen geplaatst. Dit heet ‘Buurtstroom Apeldoorn’. Particulieren en bedrijven met een kleinverbruik aansluiting kunnen meedoen.

deA is een coöperatie die samen met particulieren en bedrijven duurzame energie opwekt. Zonnestroom is een schone vorm van energie. Maar niet iedereen kan of wil zonnepanelen op zijn eigen dak leggen. Collectieve daken zijn de oplossing! Michiel Roemer, projectleider Buurtstroom Apeldoorn: “Al eerder hebben we grote projecten met Hollander Techniek gedaan en dat is ons heel goed bevallen. De samenwerking is prettig. Wij vinden het meedenken in de beginfase ook erg goed. En natuurlijk dat er uiteindelijk een goed product wordt neergezet.”

“Wij hebben altijd te maken met dakeigenaars die hun daken beschikbaar stellen als zonnedak. Bijvoorbeeld scholen. Verschillende dakeigenaars hebben aangegeven met Hollander Techniek te willen werken, dat zegt natuurlijk wel wat”, aldus Michiel.

Wisseling van eigenaren

Door een wisseling van eigenaren waren er wat obstakels op de weg. Daardoor heeft het project enige tijd stilgelegen. Jeroen Herms, projectleider Utiliteit bij Hollander Techniek vertelt: ‘‘De wisseling van eigenaren zorgde ervoor dat het recht van opstal opnieuw geregeld moest worden. Het gaat om een dak van een vereniging van eigenaren (VVE). Hierdoor moest de contractprocedure tussen deA als gebruiker van het dak, en de VVE als eigenaar van het dak opnieuw worden doorlopen.’’ Hierdoor zijn er wat dingen uit het oorspronkelijke plan gewijzigd. Jeroen: ”Het legplan is een aantal keer aangepast. Toen wij in 2018 met dit project begonnen, werkten wij nog met panelen die over minder vermogen beschikte. In de tussentijd zijn er zonnepanelen ontwikkeld met meer vermogen. Wij hebben nu minder panelen geplaatst met een groter vermogen. Het totaal aan vermogen is gelijk gebleven, terwijl wij minder dakoppervlak hoefde te gebruiken.’’

Ook moesten geplande werkzaamheden verschoven worden. Daarnaast was het nodig om afspraken met de netbeheerder (Liander) aan te passen, dit was vanwege een aanpassing van de energie aansluiting.

Projectinformatie

Opdrachtgever
deA
Gebruiker
Het Kristal Apeldoorn
Opleverdatum
September 2020

15 jaar profiteren van opbrengst

Ondertussen zijn alle zonnepanelen gelegd. Maar liefst 168 zonnepanelen verrijken het dak van Het Kristal in Apeldoorn. Samen leveren deze panelen 56.280 WP. Totaal zijn er 204 StroomDelen waarvan deelnemers gebruik kunnen maken. ‘‘Nu de installatie werkt kunnen de deelnemers maar liefst 15 jaar profiteren van de opbrengst’’ vertelt Michiel.

Hoe zit dat: StroomDelen

In totaal zijn er 204 StroomDelen beschikbaar voor gebruikers. Een StroomDeel staat voor een (deel van een) zonnepaneel met een gemiddelde jaaropbrengst van circa 250 kWh. De meeste StroomDelen zijn verkocht, maar er zijn (anno juli 2021) nog 25 StroomDelen beschikbaar.

Met de huidige regeling krijgen deelnemers teruggave van de energiebelasting (+BTW) over de door hun StroomDelen opgewekte energie. Bent u zelf geïnteresseerd in zonnepanelen, maar heeft u geen geschikt dak? Of heeft u juist een dak dat u beschikbaar wilt stellen voor zonnepanelen? Kijk op www.de-a.nl voor de mogelijkheden en wie weet leggen wij binnenkort zonnepanelen op uw dak aan.

Dit project in cijfers

56.2800
Wp
1680
Panelen
2040
Stroomdelen

‘‘Hollander Techniek denkt goed mee in de beginfase én tijdens het project. Er wordt gekeken hoe wij het project, samen, tot een goed einde kunnen brengen.’’

Michiel Roemer, projectleider Buurtstroom Apeldoorn

Bastian Hoonhorst | Hollander Techniek

Bastian Hoonhorst

Adviseur Utiliteit

Wilt u meer weten over de projecten en expertises in de markt kantoren en gebouwen? Dan moet u bij Bastian zijn. Bastian heeft ruime ervaring in de vastgoed en weet zo precies wat de beste oplossing is.

Relevante projecten

Q-Park Oostenburg | Hollander Techniek

Q-Park Oostenburg

Kantoren en gebouwen

De nieuwste Q-Park locatie is de ‘groenste’ van Amsterdam. Een dak vol zonnepanelen zorgt ervoor dat er genoeg energie wordt opgewekt om energieneutraal te zijn én dat er 15 elektrische auto’s tegelijk opgeladen kunnen worden.

Unilever | Hollander Techniek

Unilever

Kantoren en gebouwen

Een opvallend circulair en slim centrum bouwen in Wageningen. Dat was een aantal jaar geleden de ambitie van Unilever met het Global Foods Innovation Centre. Hollander Techniek werd aangetrokken als E- en W-installateur voor dit inspirerende gebouw.

Herman Wesselink College | Hollander Techniek

Hermann Wesselink College | Elektrotechniek

OnderwijsKantoren en gebouwen

Hollander Techniek was tijdens de nieuwbouw van het Hermann Wesselink College verantwoordelijk voor alle elektrotechnische installaties. In zo’n grote school gaat flink wat elektrotechniek schuil.