Nieuws

Fabriek van de Toekomst op Perron038

Hollander Techniek bouwt mee aan Fabriek van de Toekomst op Perron038

Een slimme fabriek is méér dan alleen high-tech machines. Het is een optelsom. Van digitalisering en dataverzameling. Efficiënte processen. Intelligente verbindingen en communicatie. En de mens die het verschil maakt. Maar waar begin je als je jouw fabriek klaar wilt stomen voor de toekomst? Dat ontdek je op Perron038! Hollander Techniek is een van de partners die meebouwt aan een fysieke test-fabriek in Zwolle.

Al twee jaar partner

Precies twee jaar geleden zijn we als Hollander Techniek partner geworden op Perron038 in Zwolle. Evert Bluemink, innovatiemanager bij Hollander Techniek: “Wij hebben nieuwe technologieën, zoals Digitalisering en Digital Twin, hoog op de agenda staan. Dat was de reden om ons aan te sluiten bij Perron038. Perron038 brengt bedrijven, studenten en (toekomstige) engineers van bedrijven dichter bij elkaar waardoor er meer innovatiekracht ontstaat. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is met de bouw van een echte fabriek een nieuwe fase aangebroken.

Fabriek van de toekomst

Die fase is de bouw van een fysieke productiefaciliteit, bestaande uit vijf verschillende labs gericht op een specifieke technologie. Consultant Smart Industry Marco van Wijngaarden is vanuit Hollander Techniek ook betrokken bij het project en licht toe: “Naast het fysieke ontwerp (de vloerindeling en procesflow) hebben we een proces ontwikkeld waarmee we een geïntegreerd, datagedreven fabrieksconcept kunnen demonstreren. Denk bijvoorbeeld aan een geavanceerde assemblage machine, een robotcel en een slimme werkplek. Alle labs zijn verbonden en onderdeel van een geïntegreerd, datagedreven fabrieksconcept. Juist dat maakt deze innovatiefaciliteit uniek en inspirerend.”

Bedrijven kunnen in de fabriek op verschillende manieren aan de slag. Met onderzoeksprojecten, om technologie te testen of om kennis en inspiratie op te doen. De interactie tussen mens en machine is een van de belangrijke focuspunten binnen het project. Hollander Techniek is betrokken bij de realisatie van het Digital Twin lab en het Data Driven Factory lab.

Digital Twin en Data Driven Factory lab

Want met machines en technologieën aan de slag is één, maar het digitaal koppelen, monitoren en verbeteren van je processen is minstens zo belangrijk. En op dat gebied komt de expertise van Hollander Techniek goed van pas binnen het project. Er worden door Hollander Techniek twee labs gerealiseerd, waar zowel Digital Twin als een MES systeem een plek krijgen. Besturingssystemen van andere machines in de fabriek worden gekoppeld aan het MES. Daarnaast wordt op alle werkplekken Digitale Werkplek Instructie (DWI) voor informatie en registratie verzorgd. Hierdoor krijgen gebruikers inzicht in bijvoorbeeld de output, efficiency, doorlooptijd, stilstandsredenen en afkeur. Het MES-systeem verzamelt de data (data-acquisitie) en plaatst deze in context. Het resultaat? Inzicht en een slim data-gedreven proces, waaraan in de nabije toekomst nog veel meer zal worden toegevoegd.

De realisatie van de fabriek is in volle gang

Eind dit jaar zullen de machines draaien. En medio april wordt de fabriek feestelijk geopend. Met de realisatie van de Fabriek van de Toekomst is Perron038 in staat om de maakindustrie in (Oost-)Nederland te helpen met het beantwoorden van hun digitaliserings- of specifieke vraagstukken, aan de hand van demonstraties, workshops en specifieke trainingen. Maar de omgeving wordt ook beschikbaar gesteld voor studenten en onderwijsinstellingen. De faciliteit vraagt om een flinke investering van Perron038 en haar partners en wordt aangevuld met een REACT-EU subsidie vanuit het Europees Sociaal Fonds.

Meer nieuws

Vitens 1200 x 900

Ondertekening bouwwteamovereenkomst nieuwbouw Pinkenberg

Nieuws16 november 2023

Van Wijnen, Heijmans, KIM Apparatenbouw B.V. en Hollander Techniek slaan de handen ineen voor de nieuwbouw Pinkenberg. Samen bouwen we hier een nieuwe productielocatie om genoeg drinkwater te kunnen blijven leveren.

Uitgekookt 2

Pijlsnelle orderverwerking voor Uitgekookt door productie-automatisering 

Nieuws26 april 2023

Robotize ontwierp in samenwerking met Hollander Techniek en Machinefabriek Geurtsen een productie-automatiseringssysteem voor maaltijdservice Uitgekookt.

Gratis seminar

Gratis seminar: De fabriek van de toekomst, van concept tot realiteit

Nieuws12 september 2023

Op de ochtend van 10 oktober vertelt Brent Dekker, Automation & Concept Engineer bij Hollander Techniek, het succesverhaal van de Digital Twin en hoe uw bedrijf hiermee een vliegende start kan maken als fabriek van toekomst.