Nieuws

Pijlsnelle orderverwerking Uitgekookt

Pijlsnelle orderverwerking voor Uitgekookt door productie-automatisering 

Robotize ontwierp in samenwerking met Hollander Techniek en Machinefabriek Geurtsen een productie-automatiseringssysteem voor maaltijdservice Uitgekookt. In dit samenwerkingsproject met een maatschappelijk doel worden nieuwe technieken ontwikkeld voor een grotere beschikbaarheid van voedsel. Ook biedt het een oplossing in de logistieke uitdaging om losse maaltijden zo efficiënt mogelijk te distribueren tot gepersonaliseerd voedsel. Begin 2024 zal de machine up and running zijn in de nieuwe uitbreiding van Uitgekookt, waarbij het systeem momenteel al in de virtuele wereld getest wordt door middel van een Digital Twin.

Maaltijdservice Uitgekookt groeide in twee jaar van cateringbedrijf naar leverancier van kant-en-klaar maaltijden door heel Nederland. Een dergelijke exponentiële groei, in combinatie met de uitdaging om korte lead-times te organiseren tussen bestellen en uitleveren bij consumenten, zorgde voor logistieke uitdagingen waarbij Uitgekookt-directeur Johan van Marle op zoek moest naar manieren om het productieproces volledig te automatiseren.

Uitgekookt zocht een systeem waarbij de input de versbereide maaltijden zijn en de output gevulde dozen in koeltassen, voorzien van label. Robotize ontwikkelde daarvoor een productie-automatiseringssysteem, waarbij invulling wordt gegeven aan deze behoefte en projectdoelen – maximale automatisering, maximaal aantal productvariaties, snelheid van 1 maaltijd per seconde – worden behaald. In het geval van Uitgekookt wordt hiervoor gebruik gemaakt van een Digital Twin.

Een Digital Twin zorgt ervoor dat de techniek eerst digitaal getest kan worden, alvorens deze wordt geïmplementeerd in de ‘echte’ machines. Zo wordt de gehele installatie op voorhand gesimuleerd om de capaciteit van het op te leveren systeem te bepalen. De data vertellen bijvoorbeeld hoe vaak de machine stilstaat doordat er geen maaltijd beschikbaar is, hoe vaak er om een specifieke maaltijd gevraagd wordt en hoe het systeem wordt belast. Dit resulteert in hogere efficiëntie in het productieproces, doordat het testen wordt losgekoppeld van de daadwerkelijke productie. Wanneer de testen succesvol zijn, wordt direct de juiste besturing geïmplementeerd. Hierdoor neemt stilstand significant af.

Nog een plus: door middel van een virtualrealitybril kan men door de te bouwen installatie lopen en de productieflow en machines waarnemen op ware grootte en snelheid. Deze simulatie geeft inzicht in de nog uit te voeren plannen.

Hollander Techniek verzorgt de besturingssystemen en alle E-werkzaamheden voor de volledig geautomatiseerde opslag en orderpick. Hierin zijn een aantal robots, platenliften, dozenopzetters en sluiters waarmee gecommuniceerd wordt inbegrepen. De eigen HMI-bedieningsschermen dienen als interface tussen het personeel en de machines. Het geheel komt tot stand door een nauwe samenwerking tussen smart industrie (industriële software welke zorgdraagt voor de logica en onderlinge communicatie van de systeemonderdelen / MES), software- en hardware engineering. Ook de e-montage, het testen en de inbedrijfstelling zal door Hollander Techniek verzorgd worden. Hiermee levert Hollander Techniek een totaaloplossing voor logistieke handelingen in het inpakproces van de maaltijden.

“Het systeem is een compleet geautomatiseerde lijn waar geen mens meer aan te pas komt.”

Thomas Harink, projectmanager Hollander Techniek

Machinefabriek Geurtsen ontwerpt en levert de mechanische installatieonderdelen. Uitgekookt profiteert met het systeem van maximale tijds- en werkefficiëntie, een volledig geautomatiseerd productieproces en kostenbesparing op personeel.

“We hebben in Robotize een partner gevonden die echt vanuit onze behoeftes een totaal systeemontwerp heeft uitgedacht en ook kan realiseren.”

Johan van Marle van Uitgekookt

Over Uitgekookt

Uitgekookt is een leverancier van verse en gezonde maaltijden, die op bestelling drie keer per week aan huis worden geleverd met een tenminste houdbaarheid tot 5 dagen. De maaltijden zijn op innovatieve manier bereid met verse ingrediënten en zonder conserveringsmiddelen. Met ruim 200.000 Nederlandse klanten en 300 medewerkers is Uitgekookt een van de grootste verse maaltijdservices van het land.

Over Robotize

Robotize is een joint venture van Hollander Techniek en Machinefabriek Geurtsen. Hiermee spelen zij in op vragen vanuit de markt waarin een standaard robotoplossing niet afdoende is. Het is maatwerk, waarbij Machinefabriek Geurtsen de mechanische onderdelen levert (en deels produceert) en Hollander Techniek de besturingstechniek, e-werkzaamheden en industriële IT verzorgt.

Over Hollander Techniek

Hollander Techniek is een Nederlands familiebedrijf met ruim 550 enthousiaste en gedreven medewerkers, verdeeld over 4 vestigingen, Apeldoorn, Almere, Almelo en Amersfoort. Het is een technische dienstverlener en system integrator, die met totaaloplossingen waarde toevoegt aan ondernemingen. Hollander Techniek is operationeel in de kerngebieden elektrotechniek, werktuigbouwkundige installaties, beveiliging, IT, industriële automatisering, robotisering en retailtechniek.

Over Machinefabriek Geurtsen

Machinefabriek Geurtsen is een familiebedrijf uit Deventer dat zich al sinds 1926 richt op machinebouw. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een moderne machinefabriek met ruim 130 medewerkers. Geurtsen is gespecialiseerd in engineering, besturing, fabricage en onderhoud van speciaalmachines voor uiteenlopende industrieën.

Jacco Roelofs | Hollander Techniek

Vragen over dit artikel?

Jacco Roelofs
Accountmanager industrie 06-416 128 87 Stuur mij een e-mail LinkedIn

Meer nieuws

Site home 2

Bewust veilig-dag 2023 – Wij doen mee!

Nieuws28 maart 2023

Samen werken aan veilig werken - Iedereen elke dag veilig en gezond van en naar huis, dat is ons doel. We streven continu naar maximale veiligheid. Dit doen we door de risico’s in ons werk te minimaliseren, toe te zien op elkaars veiligheid, elkaar aan te spreken op onveilig gedrag en passende maatregelen te nemen.

ISO 27001 behaald | Hollander Techniek

Hollander Techniek behaalt ISO 27001 certificaat

Nieuws26 juli 2021

Onlangs behaalde Hollander Techniek het ISO 27001 certificaat. Een belangrijk certificaat dat laat zien dat wij databeveiliging serieus nemen.

inspectie2

Hollander Techniek behaalt SCIOS scope 10 certificering

Nieuws16 november 2020

Waar moet je op letten tijdens een scope 10 inspectie, hoe beoordeel je de brandrisico’s en hoe breng je deze vervolgens in kaart? Dat weten onze inspecteurs uit Team Inspectie. Onze inspecteurs zijn volgens de richtlijnen van SCIOS scope 10 opgeleid en mogen zich betrouwbare en vakkundige inspecteurs noemen.