Nieuws

Duurzame zwembadtechnieken

Nieuwe zwembaden voor gemeenten Kapelle en Rijssen

In zowel de gemeente Kapelle als Rijssen worden de bouwplannen voor een nieuw zwembad omgezet in realiteit. In de gemeente Kapelle is inmiddels het contract getekend voor een nieuw sportcentrum. In het nieuwe sportcentrum komt onder andere een sporthal, horeca en een 6-baans wedstrijdbad. Hollander Techniek is als onderaannemer verantwoordelijk voor de waterzuiveringsinstallatie van het zwembad.

Twee belangrijke uitgangspunten van het nieuwe sportcentrum zijn duurzaamheid en dynamiek. Voor het zwembad betekent dat er duurzame zwembadtechnieken gebruikt gaan worden en er een beweegbare bodem en scheidingswand worden geplaatst. Hierdoor kan het 6-baans wedstrijdbad opgedeeld worden in een 4-banen wedstrijdbad en 2-banen doelgroepenbad. Als de scheidingswand omhoog staat zullen de twee baden verschillende temperaturen krijgen. Het wedstrijdbadwater word 28 graden en het doelgroepenbad ongeveer 30 graden. Om dit te realiseren zijn twee separate waterbehandelingsinstallaties nodig.

Hollander Techniek zal een duurzame waterbehandelingsinstallatie gaan realiseren met onder andere een SIC-membraanfiltratie. Met deze waterbehandelingsinstallatie wordt een hoog waterkwaliteit overal in het zwembad gegarandeerd. Alle technieken en installaties worden centraal geregeld en aangestuurd via het gebouwbeheersysteem. Denk hierbij aan alle pompen, warmte- en lucht installaties.

 

“We zijn trots dat we dit mooie project mogen gaan realiseren. De wens is om in de zomer van 2022 een duik te nemen in het nieuwe zwembad in Rijssen.”

Joost Leferink, Business Developer bij Hollander Techniek

 

Bouwteam voor het nieuwe zwembad in Rijssen staat klaar

In de gemeente Rijssen liggen de plannen voor een nieuw zwembad klaar. Op dit moment wordt er door het bouwteam hard gewerkt aan de definitieve ontwerpen. Hollander Techniek is onderdeel van het bouwteam en is tijdens dit project verantwoordelijk voor de realisatie van de zwembad installaties. Het zwembadcomplex De Koerbelt in Rijssen wordt grondig vernieuwd. Zo komt er een nieuw gebouw met twee binnenbaden. Het ene bad is een wedstrijdbad van 25 x 21 meter. Het andere bad wordt een instructiebad (25 x 10,4 meter) met daarbij een whirlpool, peuterbad en glijbaan. Beide baden worden gedeeltelijk voorzien van een beweegbare bodem. Het bestaande buitenbad van 50 meter wordt gerenoveerd. Om ervoor te zorgen dat het complex één geheel wordt, zal de nieuwbouw tegen het buitenbad worden aangebouwd. Daarnaast krijgt het nieuwe zwembadcomplex een uitgebreide horecafaciliteit met zicht over de ligweide, het buitenbad en de binnenbaden.

Van ontwerp naar realisatie

Net als bij de gemeente Kapelle kiest de gemeente Rijssen voor een duurzaam zwembad. Het voorlopig ontwerp van het nieuwe zwembadcomplex in Rijssen is uitgewerkt. Erik Buter, engineer bij Hollander Techniek, vertelt: “De wens om het zwembad energieneutraal te maken hebben we meegenomen in het voorlopig ontwerp. Samen met de Gemeente Rijssen, de bouwkundig aannemer en de E/W installateur kunnen we nu aan de slag met het definitief ontwerp. Als deze klaar is gaan wij de installaties voor het nieuwe zwembad ook realiseren.” In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de exploitatiekosten. Door aan de voorkant, tijdens de bouw en installatie, iets meer te investeren bespaart de gemeente aanzienlijke kosten gedurende de exploitatieperiode.

Duik nemen

Het nieuwe zwembadcomplex moet een modern en duurzaam gebouw worden, dat voldoet aan de eisen van deze tijd én gericht is op de lokale bevolking. Joost Leferink, Business Developer bij Hollander Techniek: “We zijn trots dat we dit mooie project mogen gaan realiseren. De wens is om in de zomer van 2022 een duik te nemen in het nieuwe zwembad in Rijssen.”

Erik Buter | Hollander Techniek

Vragen over dit artikel? Neem contact op

Erik Büter
Adviseur/Engineer zwembadtechniek 06-416 02 897 Stuur een bericht LinkedIn Bekijk mijn profiel

Meer nieuws

Jaap van der Krol bad | Hollander Techniek

Duurzaam Zwemmen

Nieuws4 september 2020

Nederland telt meer dan 500 openbare zwembaden. De kosten voor energie en onderhoud vormen ruim één derde van de totale kosten van een zwembad. Hiermee loopt het energie- en exploitatiebudget al snel richting enkele tonnen per jaar.

Duurzaam ondernemen zit in ons hart. Wij willen waarde toevoegen aan de samenleving en op geen enkele wijze schade toebrengen aan de wereld om ons heen. Daarom werken wij samen met u aan innovatieve duurzame oplossingen die het milieu niet belasten. In onze samenwerkingen staat aandacht voor het milieu dan ook altijd centraal.

Hollander Techniek en Apenheul werken samen aan duurzaamheid

Nieuws16 maart 2021

Hollander Techniek en Stichting Apenheul tekenden onlangs een partnerovereenkomst. De twee Apeldoornse bedrijven gaan elkaar helpen bij het realiseren van hun ambities op het gebied van duurzaamheid.

EnnatuurlijkP1 | Hollander Techniek

Eerste mijlpaal in project Ennatuurlijk behaald

Nieuws8 maart 2021

Geheel onverwachts werd er een P1-storing veroorzaakt in het project Ennatuurlijk. De storing was een test om te kijken of de servicepartijen deze goed afhandelden in samenwerking met andere partijen.