Project

Nieuw besturingspaneel geïnstalleerd voor RWZI Apeldoorn

Complexe ombouwoperatie, soepel verlopen door goede samenwerking

De afgelopen maanden heeft Hollander Techniek in opdracht van Waterschap Vallei & Veluwe een nieuw besturingspaneel geïnstalleerd bij de RWZI in Apeldoorn. Een behoorlijk complexe opgave, aangezien het zuiveringsproces niet verstoord mocht worden.

Een RWZI is altijd in bedrijf, en kan feitelijk geen dag uitgeschakeld worden. Het (afval)water wordt voortdurend aangevoerd en dat proces stopt niet. En als het regent, moet er nog veel meer water worden verwerkt. Niet vreemd dus dat technisch dienstverlener en System Integrator Hollander Techniek en Vanderkamp, ingenieurs van tijdelijke pompinstallaties, de krachten hebben gebundeld om de besturing van de RWZI in Apeldoorn te vervangen. “De besturingsinstallatie was niet alleen verouderd, maar ook nog eens aangevreten door ratten”, zegt Niek Hutten, projectleider bij Hollander Techniek. “En met name dat laatste heeft grote gevolgen voor de betrouwbaarheid. Reden voor het waterschap om in te grijpen.”

Duurzaamheid

Een deel van de besturing bevindt zich in het influent gebouw tussen de vijzels en de roostergoedreinigers. Door het waterschap is besloten om deze unit in één keer te vervangen inclusief alle signaal- en voedingskabels in en rondom het gebouw. Naast het vervangen van het hardware matige deel, is er ook nieuwe software geïmplementeerd. Gekozen is om al het onbehandelde influent afvalwater door een tijdelijke pompinstallatie mét tijdelijke roostergoed installatie te leiden. De aansturing van de tijdelijke installatie vond plaats vanuit de besturingscontainers van de tijdelijke installaties. Voor de aansturing van diverse zuiveringsprocessen is door Hollander Techniek een tijdelijke besturingsunit geplaatst. Tussen de beide tijdelijke besturingsunits vond wel signaaluitwisseling plaats. Het streven was om voor de stroomvoorziening geen generatoren te gebruiken. Uiteindelijk was dit mogelijk door fysiek de spanning van het influent gebouw om te zetten naar de tijdelijke installatie. In de omschakeling van oud naar tijdelijk en tijdelijk naar nieuw vergde dit de nodige inspanningen.

Twee-fasen-contract

Het vervangen van de besturing van de RWZI in Apeldoorn is door Waterschap Vallei & Veluwe aanbesteed als een twee-fasen-contract, waarbij de ontwerpfase en de realisatiefase van elkaar gescheiden zijn. De ontwerpfase werd eind 2022 gegund aan Hollander Techniek met Vanderkamp als onderaannemer, en de opdracht voor uitvoering werd net voor de bouwvakvakantie van 2023 gegund. Eind september is de uitvoering van start gegaan. De verdeling was helder, Vanderkamp was verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de tijdelijke pompinstallatie met roostergoed installatie als bypass voor het influent. Vervolgens werden de bestaande vijzels uitgeschakeld zodat Hollander Techniek de besturing kon vervangen door een nieuw besturingspaneel dat zij eerder al tijdens de bouwvakvakantie hadden gebouwd, volledig conform de nieuwe standaarden van het waterschap.

Projectinformatie

Opdrachtgever
RWZI
Locatie
Apeldoorn

Complexe ombouwoperatie

Bovenstaande klinkt misschien eenvoudig, maar is het allerminst. “Voor de ombouwoperatie stond slechts zes weken gepland”, zegt Niek. “Eerst een week om gezamenlijk over te gaan naar de tijdelijke pompinstallatie, dan vier weken voor het ombouwen, testen en inbedrijfstellen van het nieuwe besturingspaneel en vervolgens weer een week om van de tijdelijke pompinstallatie terug over te schakelen naar de nieuwe installatie. Dat hele proces hebben we gezamenlijk tot in de puntjes uitgedacht en geoptimaliseerd.” Dat kan Robert van den Dool, projectleider bij Vanderkamp, als geen ander beamen. “Nog voordat we buiten aan de slag gingen hadden we wekelijks overleg zodat we precies wisten hoe de paadjes liepen en we geen onverwachte zaken tegenkwamen”, zegt hij. “De werkplannen, pompplannen en veiligheidsplannen werden tot in detail doorgesproken. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een vloeiende omschakeling op de tijdelijke pompinstallatie, ondanks die ene zwakke schakel: het weer.”

Flexibele opstelling

Het weer zat inderdaad niet mee toen de tijdelijke pompen werden geplaatst, weet Niek. “Door de flexibele opstelling van zowel Vanderkamp als Hollander Techniek hebben we deze actie een aantal dagen kunnen uitstellen zonder vertraging op te lopen.” Robert vult aan: “Voor het omschakelen op de tijdelijke pompinstallatie moest de zuivering kortstondig uit bedrijf genomen worden. Het regende echter zo hard, dat het niet geoorloofd was om de RWZI uit te schakelen. Doordat we zo goed op elkaar ingespeeld zijn en de planning goed onder controle hadden, konden we snel schakelen en hebben we het nodige prefab voorbereid om de week erna nóg voortvarender van start te gaan.” Niek: “Om te voorkomen dat we in elkaars vaarwater zaten tijdens de uitvoering, is op voorhand op basis van het ontwerp van de tijdelijke pompinstallatie in verschillende fases al een deel van de bekabeling in de ondergrond vervangen.”

Flexibele planning en prefab voorbereidingen als sleutel tot succes

Voor de ombouw van de RWZI in Apeldoorn is vooraf een groot deel van de bekabeling vervangen en prefab voorbereid. Deze zorgvuldige aanpak zorgde ervoor dat de uitvoering efficiënt en zonder vertraging verliep. De samenwerking tussen Hollander Techniek en Vanderkamp verliep naadloos, dankzij goed afgestemde werkplannen en wekelijkse overleggen. Hierdoor kon de ombouw soepel worden afgerond binnen de geplande tijd.

Richard Vos | Hollander Techniek

Richard Vos

Projectmanager industrie

Heeft u een vraag over technische oplossingen in industrie? Dan bent u bij Richard Vos aan het juiste adres. Door zijn jarenlange ervaring weet hij als geen ander de juiste automatiseringsoplossing voor elk vraagstuk.

Relevante projecten

VDL

VDL ETG Almelo | Next-level cleanrooms

Kantoren en gebouwen

Voor VDL ETG Almelo realiseerde Hollander Techniek 6000 m² duurzame cleanrooms. Door energieterugwinning, circulair materiaalgebruik en innovatieve technieken wordt het energieverbruik sterk verminderd. Een flexibele aanpak zorgde voor een succesvol resultaat binnen de planning.

GMB-Dodewaard

GMB | Duurzaamheid en veiligheid

Kantoren en gebouwen

Bij de nieuwbouw van het hoofdkantoor van GMB in Dodewaard ligt de focus op duurzaamheid, flexibiliteit en veiligheid. Hollander Techniek werkt vanaf de ontwerpfase intensief samen met alle bouwpartners en ontwikkelde de technische installaties volledig in 3D BIM.

7

Het Concertgebouw | Onzichtbare perfectie

Kantoren en gebouwen

Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam is niet alleen een monument van onschatbare culturele waarde, maar ook een gebouw dat continu vraagt om technische updates. Hollander Techniek zorgt sinds 2007 voor het onderhoud van diverse technische installaties en voert complexe moderniseringen uit.