Project

RWZI Dinxperlo

NERDA, een succesvolle innovatie

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Dinxperlo is één van de eerste zuiveringen in ons land met de NEREDA® van Royal HaskoningDHV. “Deze technologie geldt als een succesvolle innovatie. Waterschap Rijn en IJssel wil de markt ondersteunen door deze zuiveringstechnologie verder in de praktijk te brengen”, zegt Sander Winkelman, van waterschap Rijn en IJssel. Hollander Techniek verzorgde de volledige automatisering van de nieuwe rioolwaterzuivering, met uitzondering van de NEREDA Controller, die door Royal HaskoningDHV zelf wordt geleverd.

Puur, onberispelijk en vlekkeloos

De oude installatie uit de jaren zeventig is volledig vervangen. De naam NEREDA® is goed gekozen. Deze waternimf uit de oudheid, een dochter van de wijze en goedgezinde Griekse zeegod Nereus, staat in de Griekse mythologie voor puur, onberispelijk en vlekkeloos. De NEREDA®-installatie kan afvalwater tot een heel hoog kwaliteitsniveau zuiveren en is een effectief wapen in de strijd tegen de steeds strengere lozingseisen uit Brussel. De innovatieve zuiveringstechniek maakt gebruik van micro-organismen die het vervuilde water van huishoudens en bedrijven in hoge slibconcentraties zuiveren.

570 duizend liter water per uur

“In Dinxperlo staan in totaal drie reactoren opgesteld die in verschillende stadia van het waterzuiveringsproces aan het werk zijn. Waterzuivering met NEREDA® is namelijk een batchproces”, zegt Winkelman. “Onze RWZI in Dinxperlo zuivert 570 duizend liter water per uur. De waterkwaliteit voldoet aan de gestelde eisen. Waar het om draait is het creëren van de juiste procescondities voor de zuivering. De NEREDA® Controller speelt daar een belangrijke rol bij. Bij een rioolwaterzuivering komt flink wat software kijken.”

Interessant en leerzaam

Hollander Techniek tekende voor de volledige automatisering van de nieuwe waterzuivering, inclusief de elektrotechnische en gebouwgebonden installaties en de procesautomatisering. “We hebben al veel expertise opgebouwd in de watersector”, vertelt projectleider Richard Vos van Hollander Techniek. “Voor ons was het erg interessant en leerzaam om mee te bouwen aan een rioolwaterzuivering met een dergelijke vooruitstrevende technologie.

Projectinformatie

Opdrachtgever
Waterschap Rijn en Ijssel & Royal HaskoningDHV
Oplevering
2014
Locatie
Dinxperlo

“Van belang in een complex automatiseringstraject als dit is snel te kunnen schakelen. Dat directe contact met Hollander Techniek heb ik als uiterst nuttig ervaren.”

Sander Winkelman, Waterschap Rijn en IJssel.

Richard Vos | Hollander Techniek

Richard Vos

Projectmanager industrie

Heeft u een vraag over technische oplossingen in industrie? Dan bent u bij Richard Vos aan het juiste adres. Door zijn jarenlange ervaring weet hij als geen ander de juiste automatiseringsoplossing voor elk vraagstuk.

Meer projecten

AWZI Tollebeek | Hollander Techniek

AWZI Tollebeek

ProcesindustrieWaterzuivering

Waterschap Zuiderzeeland wil als grote energieverbruiker een bijdrage leveren aan de energietransitie. De realisatie van een innovatieve Ephyra® slibgistingsinstallatie bij AWZI Tollebeek is hier onderdeel van. Hollander Techniek heeft de volledige procesautomatisering en de elektrotechnische installaties verzorgd in dit project.

Vitens Epe | Hollander Techniek

Vitens Epe

Waterzuivering

Acht jaar geleden tekenden we de Overeenkomst Duurzame Drinkwatervoorziening Gelderland. We spraken met de provincie af dat we, waar mogelijk, compenseren voor drinkwater dat we uit de grond halen. In Epe deden we dat al op kleine schaal.

RWZI Almere | Hollander Techniek

RWZI Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Waterzuivering

Water uit het riool wordt verzameld en gezuiverd. Zo ook in Alkmaar bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van het Waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Maar ook RWZI's worden oud en dus wordt de installatie in Alkmaar nu grootschalig gerenoveerd in samenwerking met Hollander Techniek.